Tintin nem rasszista!

Nem találta rasszistának a Tintin nevű belga képregénysorozat Tintin Kongóban című kiadását az illetékes belga bíróság. A döntés szerint az 1920-as évek végén írt, majd néhány évvel később sorozatban kiadott, illetve 1946-ban újranyomott történetben nincs semmi olyan, amellyel rasszizmusra ösztönözhetik az olvasókat.

A huszadik századi Európa egyik legsikeresebb, ötven nyelvre lefordított, több mint kétszázmillió példányban eladott sorozata ellen egy kongói civil aktivista, Bienvenu Mbutu-Mondondo nyújtott be keresetet még 2007-ben, és a képregény betiltását követelte. A bíróság indoklása szerint annak ellenére, hogy a Tintin Kongóban még a gyarmati időszakban készült, maga a történet ábrázolása semmi olyat nem tartalmaz, amely ezt a gyanút megalapozná.

Nem ez az első eset, hogy ilyen jellegű támadások, vádaskodások érték Georges Remi sorozatát, korábban több esetben is rasszizmussal, erőszakos gyarmatosítással, fasizmussal, a nem európaiak kifigurázásával vagy az állatokkal szembeni brutális erőszakkal vádolták a fiatal belga újságíró kalandjait bemutató alkotását. A Hergé álnéven rajzoló, 1983-ban elhunyt Remi gyakran hangoztatta, „én csak abból a fennhéjázó társadalomból merítem ötleteim, amely körülvesz”.

Balogh Roland | mno.hu