Kétmillió dolláros képregénygyűjtemény

Több, mint kétmillió dollárt, mai árfolyamon 435 millió forint érhet egy alagsori szekrényben talált képregény-gyűjtemény.
A New Yorkban árverésre kerülő, lenyűgöző örökség jó pár darabja ma már a legértékesebb példányok közé tartozik.

A dallasi Heritage Auctions szerdai aukcióján összesen 345 képregényre licitálhatnak az érdeklődők. A Kalifornia államban élő 31 esztendős Michael Rorrer szerint nagynénje mindössze egyszer tett említést egy bizonyos képregény gyűjteményről, amelyet neki és a testvérének szánt. Az ígéret idővel a feledés homályába merült, a szuperhősért rajongó gyerekek felnőttek lettek, nagynénjük, Ruby Wright pedig tavaly februárban elhunyt.

Az asszony Virginia állambeli otthonának kitakarításakor Rorrer a ház egyik alagsori szekrényében felfedezte néhai nagybátyja, Billy Wright képregényeit. A férfi 1994-ben, 66 évesen hunyt el, és soha életében nem beszélt az 1938 és 1941 közötti időszakból származó képregényeiről.

Rorrer tudta, hogy a gyűjtemény különleges, de csak hónapokkal később jött rá a valódi értékére, amikor megemlítette egyik munkatársának, hogy megtalálta a Captain America második számát 1941-ből, amelynek borítóján Adolf Hitler van. Kollégája azt javasolta neki, hogy nézze át alaposabban a gyűjteményt, hátha megtalálja az igazán “nagy fogásnak” számító Action Comics első számát, amelyben először tűnik fel Superman alakja. “Hazamentem és meg is találtam a képregényt” – mondta Rorrer, aki hamarosan rájött, hogy a nagybátyja olyan lenyűgöző gyűjteményt halmozott fel gyermekkorában, amelynek darabjai ma már a legértékesebb példányok közé tartoznak. Édesanyja, Lisa Hernandez segítségével ketté osztották a gyűjteményt, amelynek másik fel Rorrer testvéréhez került.

A legkeresettebb amerikai képregények aktuális piaci értékét ismertető The Overstreet Comic Book Price Guide katalógus szerint a gyűjtemény 44 darabja szerepel a képregények aranykorából származó legértékesebb kiadványok százas listáján. A szerdai árverés tételei között szerepel az Action Comics első száma, amelyet Wright 11 évesen vásárolt meg és a becslések szerint nagyjából 325 ezer dollárért (70,7 millió forint) fog gazdát cserélni.

A Detective Comics 27. száma 1939-ből – amelyben először jelenik meg Batman – várhatóan 475 ezer dollárért (103 millió forint) fog elkelni. A Captain America Comics második száma pedig a becslések szerint akár 100 ezer dollárt (21,8 millió forint) is megérhet egy rajongónak.

A képregények eredetiség vizsgálatával foglalkozó Certified Guaranty Company vállalat munkatársa, Paul Litch szerint a gyűjteményről azonnal látni, hogy egykori gazdája nagy gonddal válogatta össze a darabjait és ugyanilyen odafigyeléssel vigyázott rájuk. (MTI)