The Unbending Trees képregény?

Képregény készült a The Unbending Trees egyik dalához; az Angliában egyre népszerűbb magyar akusztikus downtempo-csapat Guys That Died című száma Howard Hardiman brit képregény-rajzolót ihlette meg.

Hajós Kristóf, a zenekar énekese, szövegírója csütörtökön elmondta: a tavaly egy angliai kiadónál megjelent Chemically Happy (Is The New Sad) című bemutatkozó albumukat egy komplett művészeti projekt kíséri. Ennek keretében a lemezen található dalokhoz már korábban párosítottak egy-egy képzőművészeti vagy más alkotást.

„A három klip mellett a Waiting for Wednesday című dalhoz színdarab készült, később kisfilm is máltai nyelven, a Seress Rezső-féle Szomorú vasárnaphoz grafika, az Everybody,s Loverhez festmény, a Messages-hez novella íródott, az Overture-hoz fotó társult” – sorolta Hajós Kristóf.

Ezek az alkotások a chemicallyhappyisthenewsad.com-on láthatóak és hallhatóak. A közreműködők között volt Szeredi Merse magyar kliprendező, Hamish MacDonald skót író, Simon Bartolo máltai író, Adam Hypki angol grafikus, Paul Neill ír fotós, Mark C. O’Flaherty angol fotós és Siegl Thomas Kuppler német festő.

A képregény ötlete úgy jött, hogy az énekes Angliában megismerkedett Howard Hardimannel, akinek Cute But Sad (Ravasz, de szomorú) című honlapján egy két-háromnaponta frissülő online képregénye követhető, ami egy dél-londoni lakásban élő borz kalandjairól szól; Hardiman emellett papíron is publikál. A zenekar tagjainak nagyon megtetszett a rajzoló melankolikus stílusa, ami ráadásul „hajaz” a The Unbending Trees akusztikus downtempójára.

„A fekete-fehér képregény 12 oldalas lett és azért jelentettük meg csupán száz példányban, mert az egész társművészeti projekt egy meglehetősen intim, baráti történet, és műfajából adódóan a The Unbending Trees is egy kis közönség előtt játszó zenekar, a zene atmoszférája is intim” – magyarázta Hajós Kristóf.

A Guys That Died című képregény a zenekar honlapján (www.theunbendingtrees.com) rendelhető meg.

Az együttes albumának utolsó dala, a Guys That Died annak a furcsa érzésnek a feldolgozásáról szól, amivel akkor szembesül az ember, amikor egy hozzá nagyon közel álló ember hirtelen meghal. Ezt mutatja be szomorú képeivel Howard Hardiman is. Az alkotó nem az általános párbeszédes-buborékos képregényeket készíti; általában szöveg nélkül dolgozik.

Hajós Kristóf elmondta, hogy a The Unbending Trees elkészítette demófelvételeit egy új angol nyelvű albumhoz, amelyen Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője is közreműködik majd egy dalban. A csapat új lemeze a tervek szerint jövőre jelenik meg a brit Strange Feeling Records-nál; a kiadó vezetője, Ben Watt korábban a világhírű elektronikus popcsapat, az Everything But The Girl tagja volt.

A The Unbending Trees első albuma, a Chemically Happy (Is The New Sad) rendkívül kedvező kritikákat kapott Angliában; egy közös dal erejéig (Overture) együttdolgoztak Tracey Thornnal, az Everything But The Girl énekesnőjével is.

A zenekarban Hajós Kristóf énekes mellett Havasi Balázs zeneszerző billentyűs hangszereken, Honyecz Ferenc basszusgitáron és hárfán, Gábor Andor pedig ütőhangszereken játszik. (stop.hu)

Oldalak: 1 2