The show must go on: Batman és Robin

Kevés olyan univerzum van, ami ennyire bővíthető, mint Batmané, ahol a régi motorosok mellett ugyanolyan jól megférnek az egyetlen alkalomra felbukkanó karakterek. Ebben segíthet az is, hogy a Batman-ellenségek hihetetlen jófejnek tűnnek, a Joker sem kéri számon a Bábmestertől, hogy ugyan, hány éve is űzi ezt a szakmát, ha terjeszteni akarja a káoszt és az őrületet, akkor mindent bele!

Gotham gótikus világa szépen elbír mindenféle és fajta őrületet, a hétköznapi gyilkosoktól egészen a természetfelettiig. Jó, talán a földönkívüliek már nem férnek bele, így ők csak akkor jöjjenek házhoz, ha Supermannek hívják legalább egyiküket. Persze, Batman kicsit olyan, mint a régi viccben a pipázás és a tóraolvasás – lehet, hogy a Sötét Lovag világában nem férnek meg a Fehér Marslakók, de az utóbbiak világában tökéletesen elfér a Köpenyes Igazságosztó.

Batman és Robin ebben a kötetben is újoncokkal veszik fel a harcot, ami valahol teljesen rendben is van, tekintve, hogy maguk is azok. Bruce-t jelenleg Dick Grayson helyettesíti, Robin pedig ezúttal Damian Wayne – igaz, hogy a sok zöldfülű mellett szembe találják magukat Jason Todd Vörös Sisakjával is, de hát az ugye sosem egyszerű, ha felbomlik a csapat.

Persze azért az újdonsült bűnözőket sem kell félteni. Vannak ugyan köztük kispadosok – Békavári Uraság, hogy ezúttal kivételesen más mesekönyvből merítsenek az alkotók, mint az Alice Csodaországban –, de Röfy például olyan, mintha a Hannibál sorozatból szabadult volna ki. Flamingó pedig úgy viszonyul Pingvinhez, mint… nos, mint Robbie Williams Frank Sinatrához. Lehet, hogy idősebb rajongóknak kevésbé fog feküdni, de jelenlétével nem vesz el, ellenkezőleg, színesebbé teszi a kánont. Emellett teljesen szerethető lett Skarlát, Vörös Sisak Robinja.

Persze az sem utolsó, hogy a kötetben kapunk egy tépelődő, kevésbé magabiztos, de jobb humorérzékkel bíró Batmant a hörcsög Robin mellé, ami természetesen feltűnik Gordonnak és ami kicsit feladja a leckét Alfrédnak is. Néha jól esik olvasni egy olyan Sötét Lovagról, aki nem borong napestig, hanem inkább bizonytalankodik egy keveset, és akit nem csak hű komornyikja és Macskanő tud olykor helyre rakni, hanem szociális téren tényleg esetlenebb, és nem csak megjátssza.

Lehet, hogy nem a Batman és Robin lesz a tíz legjobb DC képregény egyike. Ám ettől még kellemes perceket okoz minden képregényrajongónak. Hey-ho, here he goes…

Cím: A Legendás Batman: Újjászületés (ALB8)
Sorozat: A LEGENDÁS BATMAN
Szerző(k):
Kiadó: Eaglemoss
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: ~200 oldal
Megjelenés: 2019.05.18.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu