Tematikus képregényajánlók

Bayer Antal tematikusan rendezett képregényajánlókkal igyekszik rendszert teremteni a sok újdonság között, mi pedig jól átvettük az ajánlókat:

magyar képregények
Az idén több magyar képregény jelent meg kötetben, mint bármikor korábban, és ehhez még hozzáadódnak a Hungarocomix újdonságai. Az év egyik legnagyobb sikere volt Merényi Dánielnek a tavalyi Hungarocomixra megjelent kötete � ennek folytatása a weben 2007-ben publikált rövid képsorokat összegző Napirajz 2. Sokan várták a másfél éve kiadott Gemini-jelentés további részeit. A kiadó úgy döntött, hogy ezeket a korábban színesben megjelent Ikervadászattal együtt egyetlen vastagabb kötetben adja ki, s így mostantól már olvasható Fazekas Attila rajzaival a Teljes Gemini-jelentés. Az idei Alfabéta-díjas után essen szó egy korábbi nyertesről: a Bürokraták rajzolója, Brazil most saját képregénnyel jelentkezik. A Johnny Fellow az első olyan magyar képregény, amely egy amerikai comic book formájában jelenik meg. A Bürokratákhoz hasonlóan az ingyenes Roham magazinban lehetett olvasni Stark Attilától a Kulocity képregény részeit: ezek most néhány új oldallal kiegészülve Bélváros címen képeznek egy kötetet. Harmadik számához érkezett a Nero Blanco Comix, amelyben a főszereplő kalandjait a Szabó Jenő-Haránt Artúr-Fórizs Gergely trió viszi tovább, míg a további képregényeket Horváth Henrik és Vincze Nóra rajzolta, előbbi Árva-Szabó Péter forgatókönyvei alapján. Három újrakiadással is gazdagodhatunk: két év szünet után jelenik meg a Fekete-Fehér Képregénymúzeum 5. kötete, amelyben ezúttal Szemere Antal munkásságát mutatja be a Képregény Kedvelők Klubja. A címe Nemo kapitány, és a grafikus két Verne-történetét tartalmazza. A Sarlós Endre munkáit bemutató sorozat is már a második kötetnél tart, míg a Klausztropolisz Vass Mihály munkája, Nemere István regénye alapján. A magyar rajzolók közül Fazekas Attila, Vass Mihály, Brazil és Stark Attila, valamint a tavasszal itthon és Franciaországban is megjelent Spirál grafikusa, Futaki Attila dedikál a december 7-i Hungarocomixon.

európai klasszikusok
Noha főleg az év első felére, azon belül is leginkább a képregényfesztiválra koncentrálódtak a nálunk megjelenő európai képregények, maradt a Hungarocomixra is néhány klasszikus. A több év szünet után újrainduló Tintin-sorozatból már az ötödik és hatodik részt olvashatjuk, amelyek sajátossága, hogy együtt adnak ki egy egész történetet. Az unikornis titka és Vörös Rackham kincse a legismertebb epizódok egyike, a főszerepben a kolerikus Haddock kapitánnyal. Még előbbre, a tizedik magyarországi kötetnél tart a saját árnyékánál is gyorsabb Lucky Luke. A Daltonok szökésben annak idején számos visszatérő poént vezetett be, többek között ebben az epizódban láthatók először a Dalton-fivérek rabruhában.

humor
Garfield hosszú évek óta tartó sikere és az új Kázmér és Huba gyűjteményes sorozat roppant kedvező fogadtatása egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarországon sokan szeretik a humoros képregényeket. A klasszikus “comic strip”-ek közül most a negyedik Kázmér és Huba kötetet, a Marslakók és más furcsaságokat, valamint a tavasszal indult Dilbert-sorozat második részét, a Hogyan vágjunk fapofát, ha a főnök megszólalt ajánljuk elsőként. Utóbbi figura egy másik kötetnek is a főszereplője: Dilbert munkahelyi túlélőkönyve a képregényből vett képes és szóbeli idézetekkel alátámasztva ad tanácsot az irodában dolgozóknak. A rajzfilmek világából lép át a képregénybe a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő Simpson-család. Első magyar kötetük címe Képregénykavalkád. Végül egy egészen más típusú képregényre hívjuk fel a figyelmet. Larry Gonick négy kötetben dolgozta fel az univerzum történetét. A Képregényes Világtörténet első része is a Hungarocomixon lesz először kapható.

szuper- és egyéb hősök
A magyar képregényrajongók jelentős hányada részesíti előnyben az amerikai, többnyire szuperhősöket színre vivő kalandos történeteket. Már eddig is szép számban jelentek meg az idén a kedvükben járó kötetek, de az év végére is maradt néhány csattanó. Már pár hete kapható a két talán legismertebb szuperhőst hét év után először közös kalandban szerepeltető Superman és Batman: Supergirl, egy lány a Kripton bolygóról, és minden bizonnyal sokan várják a Hungarocomixra a Watchmen második kötetét is. Sőt, Batman a fő témája a Buborékhámozó képregényes szaklap legújabb, 4. számának is. De ezektől a DC-hősöktől nem maradnak el a Marvel Comics kedvelt figurái sem. A Bosszú Angyalai főszereplésével Új Titkos Háborúban vesznek részt, míg a Mutánsvilág (eredeti címén House of M) egy alternatív valóságot mutat be, amelyet Magneto vezetésével a mutánsok uralnak. Ennek a történetnek most az első kötete jelenik meg. Különleges eset Usagi Yojimbo, aki nem szuperhős, és akár még a japán képregények között is helyet kaphatna, sőt, sorolhatnánk a humoros kötetek közé is. Különösen igaz ez a most megjelenő 5. kötetre, amelynek már a címe is mutatja, hogy műfajparódiával állunk szemben: Magányos kecske és kölyök.

manga és anime
2008 egyértelműen a mangák éve volt a magyar képregénykiadásban. Számos világhírű sorozat most debütált nálunk, mint például a Hellsing, a Berserk, a Nana vagy az Angyalok menedéke. A Hungarocomixon 8 új kötetet üdvözölhetünk. Kiemelkedik közülük az év legnagyobb sikerének, a Death Note-nak a 3. része, de minden bizonnyal sokan várják a Ruróni Kensin 5. kötetét is. Már kapható az animéból is ismert Gravitation első epizódja, és a legjobb koreai és kínai sorozatok is szolgálnak újdonságokkal. A nemrég befejeződött Makrancos hercegnő szerzőjétől, I-Huantól most indul a Mennyei dallamok, míg a Démonnapló a 3., a Vízisten menyasszonya a 2. részéhez érkezett. És két – nagyon más jellegű – különlegesség: egy angol szerző manga formában rajzolta meg a Bibliát, míg a Magányos csillag a felnőtt olvasóknak mutatja be, hogy milyen is a japán “jaoi”, vagy fiúk közötti szerelmet ábrázoló manga. A műsorban pedig fontos szerepet kapnak a képregények alapján készült rajzfilmek. Médiatámogatónk, az Animax jóvoltából Digimonok, Monte Cristo grófja, Naruto és Hellsing anime-epizódokat tekinthetünk meg a kávéház szinpadán.