Tánc az ördöggel – a Watchmen etikai dilemmái szociális munkás szemmel

A 21-ik század társadalmi rendszerei csakúgy, mint elődeik, képtelenek megoldani a szegénység általános problémáját. Hol ilyen, hol pedig olyan formában, de mindenhol találkozhat vele az ember: Fokvárostól Koppenhágáig, New Yorktól Tokióig. Drogfüggőség, prostitúció, hajléktalanság, bántalmazott nők és gyerekek, stigmatizált kisebbségek – különböző tünetei annak a kórnak, amit egységesen nyomornak hívunk. Ebben a nyomorban merül el nap mint nap a szociális munkás, és a Watchmen világában is ezzel küzdenek a szuperhősök. Azok az etikai dilemmák, amikkel Dr. Manhattan vagy Rorschach szembesül a világ megmentésekor, ugyanúgy megvannak, amikor a segítő szakember belép egy összetört egzisztenciájú ember életébe, azért, hogy azon változtasson. Erőltetettnek tűnhet a párhuzam, pedig nem az. Egy, a társadalom perifériájára szorult embernek vagy marginalizált csoportnak a túlélése az állami szociálpolitikai juttatásoktól, és végső soron azok közvetlen célba juttatójától – a szociális munkástól függ. Itt a beavatkozás hasonlóan kataklizmatikus élménnyel járhat, mint ahol remegő lábbal kell végignézni, hogy egy haldokló bolygó utolsó túlélője epikus csatában dönti el a Föld és az univerzum sorsát. A szankcionáló állam hatalmával felruházott szociális munkások, akik segélyek megvonásával vagy épp megadásával; gyermekek családból való kiemelésével vagy visszahelyezésével döntenek sorsok felett, épp úgy távoli és félelmetes szereplői lehetnek egy ember életének, mint a felhőkarcolókat romba döntő hősök és gonoszok.

A kérdés örök: milyen jogon? Beleszólhatok-e az emberek sorsába csak azért, mert képes vagyok rá, és ha igen, milyen mértékben? Meddig kell együttműködnöm a hatalommal a nagyobb jó érdekében, és mikor jön el az a pillant, amikor szembe kell szállnom vele azokért, akiknek a szolgálatára fogadalmat tettem? Ha a „rend” őrzőjévé válok és ennek nevében belépek mások életébe, ki szab nekem határt? „Ki őrzi az őrzőket?”

Schuller Csaba – Szemináriumi dolgozat a Szakma-etikai dilemmák tantárgyhoz c. dolgozata az alábbi PDF-ben olvasható el teljes terjedelmében:

[download id=”88″]