Szuperhősök a fizikaoktatásban

Az egyik leginkább zavarba hozó kérdés az oktatásban, hogy milyen módon kelthetnénk fel a fiatalok érdeklődését a tudományok iránt. Élen járhatnak azok a kurzusok, amelyek a tudományos-fantatsztikus művekkel próbálják felkelteni a fiatalokat figyelmét.

Talán a legtudományosabb a kurzusok közül a Szuperhősök Tudománya, írja a New Scientist. Itt többek közt azt kell kiszámolni, hogy milyen gyorsan kell odaérnie Supermannek a zuhanó Lois Lane-ért hogy a hölgy ne fröccsenjen szét a járdán. A pókselyem szakítószilárdságáról is beszélnek az oktatók, és további mesehősöket is bevonnak az oktatásba.

A Frostburg State Egyetemen az egyik ilyen kurzus a Harry Potter Tudománya, ahol többek közt a könyvben szereplő háromfejű kutyát próbálják megmagyarázni genetikai mutációval. A seprűn való repülés pedig jó alkalom arra, hogy a gravitációról beszéljen az oktató – főképp mikor a történet szerint lezuhannak.

A sci-fibe foglalt tudományos oktatás sokkal több lehetőséget kínál, mint a sima tudományos oktatás. Alkalom nyílik például filozófiai és etikai problémák megvitatására, többek közt arról is szó esik az órákon, hogy a Star Trek Data nevű androidja rendelkezhet-e emberhez hasonló személyiséggel és öntudattal. Az időutazás problémáit körjáró vitákat is tartanak.
hirdetés

Természetesen a tudományos doktorok nem fognak részt venni ezeken a kurzusokon. Viszont mindenki másnak segíthetnek legalább egy kicsivel közelebb kerülni a tudományhoz. Ha pedig néhányan komolyabb tanulmányokba kezdenek, teljes a siker.

index.hu