Sarkított kockák

A pályázat lezárult, az alábbi kiírás 2008. augusztus 14-től nem érvényes. Köszönjük a pályázók és a zsűri munkáját! A kepregeny.net a többi cikkhez hasonlóan (fenntartva a visszautasítás és a szerkesztés jogát) természetesen befogadja a későbbiekben beérkező képregény elemzéseket, melyek a Buborékhámozó vagy az alábbi, lezárt pályázat mintájára készülnek.

Elemezzük a képregényt! Írj egy velős képregény elemzést és ha a szakmai zsűri szerint a tied a legjobb, 5000 forint a jutalmad, amit képregény-boltban költhetsz el. A pályázat folyamatos, a zsűri negyedévente értékel!

A mindenki számára nyitott, műelemző pályázat célja, hogy a képregényt szerető és olvasó fogyasztók minél jobban értsék és ezáltal minél jobban élvezzék a képregényt, illetve, hogy tudatosabban válogassanak köztük.

Valószínűleg sokunkat foglalkoztat, hogy egy képregény mitől jó, maradandó, hatásos, vagy szórakoztató. A pályázat keretében bárkinek lehetősége van megosztania meglátásait egy szabadon választott képregény egy vagy több oldalának elemzésével. Olyan írásokat várunk tehát, amiben leírjátok, szerintetek hogyan „működik” a kiválasztott képregény oldal, vagyis a kockákba zárt rajzok és szövegek hogyan és milyen hatásokat keltenek az olvasóban, a formai elemei (pl. beállítások, színek, a képkockák elhelyezése, a rajz stílusa, stb.) hogyan illeszkednek a tartalomhoz.

Három képregényes szaklapban is jelent már meg képregény elemzés (Panel, Buborékhámozó, Nero Blanco Comix), melyekben Bayer Antal választott egy-egy oldalnyi képregényt és nézett a felszín alá. Akit komolyabban érdekel a téma, ezeken kívü érdemes még elolvasni a Képregény felfedezése című igen tartalmas és szórakoztató, a képregényről szóló képregényt is.

A pályázat szabályai

Válassz egy képregényt, keresd meg benne melyik az az egy vagy több oldal, amiben találsz olyan képregény-formanyelvi eszközt, amelyet érdemes bemutatnod az olvasóknak, írd le és küldd el a kepregeny.net-nek. A kapcsolatfelvételhez használd a főoldalon lévő Kapcsolat linket.

A beérkezett írások folyamatosan megjelennek, az értékelés negyedévente történik, ekkor a zsűri konszenzusos döntéssel meghatározza a legjobb írást, a szerzője pedig megkapja a pályázati díjat. Az értékelésben csak az adott negyedévben megjelent pályaművek szerepelnek.

A győztes díja 5000 forint, levásárolható összeg formájában, amit a következő képregény boltokban lehet levásárolni: ComicsInvest, Eduárd, Holdfény, Trillian, Valhalla Páholy. Az összeg a levásárolható képregények teljes bolti árát jelenti, más kedvezménnyel nem vonható össze.

Technikai részletek

Nincs megkötés sem a kiválasztott oldala számára, sem a szöveg terjedelmére: választhatsz egy teljes oldalt, vagy több egymás utáni oldalpárt, esetleg több részletet a képregényből. A feltétel megkötés csupán annyi, hogy egy képregényből válassz, és úgy, hogy érdemes legyen róla elemzést írni.

Egy pályázó több pályaművet is beküldhet, de egy hónapban ugyanattól a személytől maximum kettő jelenhet meg – ha többet küld be és nem rendelkezik a megjelenés sorrendjéről, akkor írásai a beérkezés sorrendjében jelennek meg. A pályaművek egymástól függetlenül kerülnek értékelésre, nincs jelentősége annak, ha ugyanaz a pályázó küldte be őket.

A döntésben legalább kettő zsűritagnak kell részt vennie, akik az egyes írásokra vonatkozóan szöveges értékelést is készítenek. A zsűrit az említett képregényes szaklapok szerzői, és az általuk ajánlott szakmabeliek teszik ki.

Az, hogy egy elemzés melyik negyedévbe tartozik, a megjelenés, nem pedig a beérkezés ideje határozza meg. A határidők tehát a megjelenésre vonatkoznak, és ezek a naptári negyedévek végei, vagyis folyamatosan: március 31., június 30., szeptember 30. és december 31..

Ha a kiválasztott képregény oldalt a pályázó nem tudja elküldeni (pl. nincs az elérhetőségében szkenner, vagy veszélyeztetné a könyv állapotát a szkennelés), akkor sajnos addig nem jelenik meg az írás, amíg be nem tudunk szerezni egy elektronikus másolatot a kiválasztott oldalról. Ha nem a pályázótól kapunk képet, hanem más forrásból sikerül beszerezni, akkor a megjelenés előtt egyeztetünk a pályázóval.

A kiválasztott képregény oldal képe – amennyiben tartalmaz szöveget – a kepregeny.net-en mindig magyarul jelenik meg, ezért az lenne a szerencsés, ha a pályázó megadná az idegen nyelvű szöveg fordítását is.

Lehetőség van a beküldött írás megjelenés előtti visszavonására is, azon az e-mail-en, amire a pályázó beküldte művét. A pályázóknak a pályamű beküldésekor meg kell adniuk teljes személynevüket, de más adatot nem, tehát pl. a kepregeny.net felhasználói nevet sem.

Amennyiben a kiválasztott képregény oldal vagy a beküldött írás tartalmával kapcsolatban valamilyen kifogás merül fel (pl. túlzottan erőszakos, pornográf, vagy rasszista jelleg), akkor a megjelenésről a kepregeny.net üzemeltetői határoznak (szükség szerint bevonva a zsűritagokat). Ebben az esetben a pályázó értesítést kap.

A kepregeny.net fenntartja magának azt a jogot, hogy a pályázati feltételeken változtasson, a változtatások a következő negyedévben lépnek életbe.

Az eddig beérkezett írások és a negyedéves értékelések: