Szellemlovas: A bosszú ereje – Filmkritikák

Gamekapocs

[toc](Ka$H) Van még új a nap alatt. Egy régi bölcs mondás ez, ami a mostani világra nem teljesen igaz már. Hiszen a Szellemlovas esetében ez akkor lett volna passzoló bölcsesség, ha nem folytatják, de sajnos megtették. A kérdés már csak egyszerűen az, hogy miért?!
hirdetés
Johnny Blaze (Nicholas Cage) volt minden idők talán legtehetségesebb és legőrültebb motoros kaszkadőre, hatalmas sikere világszerte hírnevet hozott neki. Egy napon azonban beleesett abba a hiába, hogy – igaz jó szándéktól vezérelve – eladta a lelkét az ördögnek, aki nem csak, hogy átverte őt, de még lángoló-fejű pokolfajzatot is csinált belőle. Pár évvel ezelőtt sikerült legyőznie teremtőjét, de mint tudjuk, az ördög elől sosincs menekvés, főleg, hogy sosem alszik. Hiába keresett menedéket Kelet-Európában, rátaláltak. Mégpedig egy törvényen kívüli szerzetes, Moreau (Idris Elba), aki egy elég kényes feladattal bízza meg hősünket. Lenne egy kisfiú, akit meg kéne menteni az örök kárhozattól…

Előre elnézést szeretnék kérni minden egyes hardkór Szellemlovas rajongótól, de gondolom ők is egyet értenek velem abban, hogy még az eredeti képregény sem volt éppen felsőkategóriás sztori, a film aztán végképp nem az. Bizonyára vannak olyan emberek, akik szerették (különben miért csináltak volna belőle filmet, annak idején 2007-ben), de tény, hogy ez a történet már túl sok a mi európai szemünknek. Ehhez bizony amolyan dohányrágcsáló, igazi tenyeres-talpas, tahó amerikai motorosnak, modernizált, vaslovas redneck cowboynak kell lenni. Na, ők bizonyára imádták az eredeti képsorokat. De valami misztikus oknál fogva filmet csináltak belőle és a már akkor is kissé lecsúszó formában lévő Nicholas Cage elvállalta a főszerepet. Eva Mendes szépségével és Peter Fonda zseniálisan gonosz alakításával egy egész kellemes csalódást okozó vasárnapi popcornrágcsát sikerült összehozni. Talán pontosan ezen bátorodtak fel, amikor öt évvel később – már a sok várakozás is gyanúra ad okot – folytatásra vetemedtek.

Igaz, a sztori adott, hiszen rengeteg a képregényes háttér, szóval elvileg elég lett volna csak ezekre hagyatkozva összeheggeszteni egy épkézláb második részt, vagy legalább döbbenetesen látványos jelenetekkel letaglózni az agyunk bal féltekéjét. Hát igen, valami ilyesmit kellett volna tenni, de ezek egyike se történt meg, sajnos nem! Ugyanis a Szellemlovas második része tökéletesen tönkretette azt a minimális jó emléket is, amit az első részben esetlegesen eltároltunk az agyunkban. Amit viszont jópofa dolognak tartottam, hogy még a készítők se vették túlságosan komolyan magukat, hiszen míg az első rész a kőkeménységre helyezte a hangsúlyt, addig a folytatásban leginkább a humor fog dominálni, például szemtanúi lehetünk annak, hogyan képes hősünk vizelni, amikor éppen lángoló fejjel látja a világot. Vagy éppenséggel már az akciójelenetek is olyannyira nehezen emészthetőek, hogy már a vígjáték kategória felé hajlana a film, ha nem lennének benne emlékezetes színészi alakítások és párbeszédek.

Gondolom senkinek sem kell bemutatnom Cirián Hindset, aki legtöbbször gonosz szerepekben szokott tetszelegni, de azt már olyan szinten tökéjre fejlesztette, hogy azon se csodálkoznék, ha a film megtekintése után fanatikus vallásos szekták dörömbölnének az ajtaján, hogy keresztre feszítsék. Idris Elba alakítása emlékezetes, egyszerre vérfagyasztó és humoros, igazi fénypontja a filmnek. Nicholas Cage meg természetesen meg fogja osztani a rajongókat, hiszen lassan el is felejtjük, hogy ő egy Oscar-díjas színész, egyike volt a legnagyobb ifjú és ígéretes tehetségeknek, fel se lehet sorolni a számtalan felejthetetlen alkotást, amit neki köszönhetünk. Az utóbbi évtizedben azonban zuhanórepülésbe kezdett, teljesen átment akciófilm-sztárba, egyfajta főnixmadárként égeti le magát újra és újra, majd támad fel poraiból. Ami eleinte csak mellékereset volt, az most a fő bevételi forrássá vált. Igen, sajnos minden szart elvállal, csak, hogy legyen mit a tejbe aprítani és mivel ő mindig is olyan színész volt, akiből csak a rendező képes kihozni a maximumot, ezért mindig kétségessé válik, hogy akkor ő most jó színész-e vagy sem. A válasz erre sajnos az, hogy igen, de csak akkor, ha a rendező is jó, és mivel ritkán szoktak akciófilmet rendezni a legnagyobb nevek közül, ezért sajnos Cage is hamarosan csak közröhej tárgya lesz.

Már az első rész se volt egy emlékezetese darab, de az legalább az újdonság erejével hatott ránk. Akik nem ismerték a leginkább csak amerikában sikeressé vált képregény füzeteket, azokra kellemesen sokkoló frissességgel hatottak az első rész képsorai. Nekik üzenném, hogy semmiképpen se rontsák el ezt az élményt ezzel a pocsék folytatással. Akiknek esetlegesen nem volt szerencséjük az előző sztorihoz, azok talán megpróbálkozhatnak vele, de azért olyan túl sok mindenre ne számítsanak. Akik meg rajongók, azoknak úgyis mindegy, mit vakerálok itt egy gémer oldalon. Ha engem kérdeztek, akkor az idei év legszörnyűbb másfél óráján vagyok túl.(Gamekapocs.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6