Szellemlovas: A bosszú ereje – Filmkritikák

Filmtrailer

[toc](Kenobi) Kelet-Európában helyzet van. A film története szerint arrafelé, pontosabban Romániában lapul Johnny Blaze, a piromániásokat izgalomba hozó, lángoló koponyájú szuperhős. Hogy miért éppen ott és mi elől bujkál, nem igazán bírtam rájönni, nevezzük e pocakos hiányosságot a forgatókönyv gyengeségének, vagy a sztori szempontjából mellékes tényezőnek. Ha a film gonosznak képzelt stílusához idomulok, akkor azt mondom, Nicolas Cage „rajongói” túlzott szeretete miatt húzott a sötét Balkánra, mivel legújabb filmjének minőségére még a szótárban is nehéz találni szalonképes szavakat.

Mielőtt megkapnám a szokásos vádakat, mely szerint tömve előítélettel, durcásan, eleve negatív beütéssel néztem meg ezt a förmedvényt, le kell szögeznem, patyolattiszta lélekkel, szórakozás vágyával ültem be a moziba, alapjában csípem Nic Cage kócos fejét. Korábbi filmjeit is imádom, és még mindig jó előadónak tartom, annak ellenére, hogy érezhetően elgurult a gyógyszere. A lefelé ívelő tendenciát persze boncolgathatjuk, csak éppen sok értelme nem lévén, hisz beleszólásunk dolgaiba nincs. Szerintem pocsékul választja meg szerepeit, béka segge alatt mászkál az igényesség, mindehhez egyre gyatrább színészi előadás társul. Bizonyára az anyagiak is komolyan beleszólnak, gondolom ezért a tökmindegy mi a felkérés, csak utaljanak valamit effektus. Így indult hát a lejtmenet, s lett az egykoron ünnepelt színészből a moslék kategória megmosolyogtató sztárja.

További aggodalmat kiváltó tényező a fickó savanyú arca, amiről szintén ódákat lehetne zengeni. A haját kivételesen hagyjuk, viszont évekkel ezelőtt gipszbe önthette szenvedő ábrázatát, amit levakarni egy ideje nem képes. Nicolas Cage a világfájdalommal képén szenvedő hős, amin el lehet olvadni, eret vágni elmegy egyszer-kétszer. Futószalagon bámulni azonban olyan fárasztó, mint a hosszútávfutás gumicsizmában. Pedig jelen filmjéhez még passzolna is, ám aki sokat kiált farkast…

Nos, elérkezett az ideje, amit történetmesélésnek illik nevezni. Ezúttal viszont bajban vagyok, merthogy nem lévén. Leginkább egy gyorsan papírra hányt skicc lehet a sava-borsa. Forgatókönyvíróként heten vannak jegyezve, akár a gonoszok, mégis a sok bába között elveszett a gyerek. Rosszarcú szerzetesek, nokedli szemétládák, egy harmatos cigánylány, egy melák fekete seggű és a gyerek, kire gerjed az Ördög. Na meg Johnny Blaze keménykedik gőzerővel, ha elkapja a szükség, lángszóró üzemmódra vált, s úgy brunyál. Nem szépítem, a történet egy rakás…

De hát mire is számíthat az ember a Mark Neveldine, Brian Taylor (Jonah Hex, Crank 2. – Magasfeszültség, Gamer – Játék a végsőkig) rendező párostól? Igen, akciókat. Dömpingként, rogyásig. Zúzdát és pörgős zenét. Megkapjuk most is, kétségtelen. Stílusuk sem változott lényegében: a csihi-puhi közé beágyaztak bugyuta párbeszédeket, mintegy átkötésül, kapjon az is az örömből, aki szellemi táplálékra vágyik… Az első Szellemlovas filmhez képest azonban visszafogottabbak az akciók. Megmaradtak jobbára a földön, kevésbé látványosak és nem igazán lehengerlő dinamikával megcsináltak. Akad pár egészen ütős jelenet valóban, ám a többségük eléggé egysíkú, tipikusan a B filmekre jellemző ész nélküli, piff-puff. Az ember-lángoló átalakulásoktól konkrétan falra másztam. Ami az első filmben jól működött, az itt kimondottan vigyorba csábító állapot. Jól tetten érhető a költséghatékonyság, lényegében a spórolás. Mondhatnám úgy is, kiszagolhatták a producerek a bukta szagát. Merthogy nem teszi vitrinbe Cage jelen moziját, abban bizonyos vagyok.

A szellemlovas 2. – A bosszú ereje értékelés: Kár volna szépíteni, nagyot koppantam. Ráadásul voltam akkora hülye, hogy képes voltam külföldön megnézni ezt a maszatot. Hozzáteszem, eleve nem tápláltam vérmes reményeket, de még azokat is sikerült alulmúlniuk. Értékelhetetlen, üres tekintetű színészek az átélés legcsekélyebb jele nélkül. Nicolas Cage unott és fásult, mint aki leszedáltak. Mindehhez iszonyat gyenge, nyomokban sem lelhető rendezői koncepció társul gyaka történettel. S akiknek hiányzott a 25-ös szuperhős listáról A szellemlovas, megérkezett a válasz: Johnny Blaze-t még A Macskanő is körberöhögi. Nyilván, szellemlovas körökben tájékozott fanok most jól szétszednek ízibe, de legalább hosszú életű leszek. Az utóbbi hónapok messze leggyengébb produkciója, még a nulla pont is megfordult a fejemben. Hej, Nic Cage! A Nemzet aranya 3, talán még mentheti pokolra jutott híredet! Isu! Még DVD-n sem. (Filmtrailer.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6