Rovarok

Cím: Rovarok
Szerző(k): Regina Hofer, Leopold Maurer
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 6800 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 236 oldal
Megjelenés: 2023.05.14.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

A 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra jelenik meg magyarul az osztrák Regina Hofer és Leopold Maurer Rovarok című képregénye a Nero Blanco Comix jóvoltából. Az alkotók személyesen is részt vesznek a Fesztiválon.

Leopold Maurernek mindig azt mondták a családban, hogy a nagypapa kényszerből vett részt a második világháborúban a németek oldalán, és csak teherautókat vezetett. 2004-ben Regina Hoferrel együtt interjút készítettek az idős osztrák férfival, aki ekkor már teljesen őszintén vallott a múltjáról. Valójában ugyanis 17 évesen önként jelentkezett a Waffen-SS-be, ahol utásznak képezték ki, és számos harci cselekménynek volt részese mind a keleti, mind a nyugati fronton, sőt nem egy háborús bűntett elkövetésénél jelen volt. Meggyőződéses náci volt, és mindvégig az is maradt.

A sokkoló visszaemlékezést Hofer korabeli dokumentumokkal kiegészítve illusztrálja, míg ezzel párhuzamosan Maurer saját, diplomatagyerekként különböző országokban eltöltött fiatalkorának epizódjait felidézve gondolkodik el az erőszak kultúrájának napjainkban is felismerhető megnyilvánulásain.

Előzetes oldalak: