Rólunk

KEPREGENY.NET
[toc]

Tevékenység és történet

Amikor a kepregeny.net 2003. augusztus 9-én megnyitotta kapuit, tulajdonképpen több, akkor már nagy lendülettel folyó képregényes mozgalomnak adott otthont. Ezek közül a Black_T és Darkness által alapított Képregény Centrumot érdemes kiemelni, ugyanis ez tekinthető a KN közvetlen elődjének. Az állandó ingyenes tárhelygondokkal küzdő honlap a kepregeny.net indulásával áttöltötte tartalmát a KN oldalára, ezzel szüntetve meg saját önálló tevékenységét és adva erős alapot a KN indulásakor. Hasonló kollektív szellem jellemezte az Index.hu különböző fórumain aktív képregény-honosítók és szkennelők nagy részét is. Amint fentiekből sejthető, a KN fő vonzerejét kezdetben a digitális képregény-állomány megosztása jelentette egy olyan időszakban, amikor képregény itthon alig jelent meg.

A képregény-kiadás 80-as években történő kibővülése óta sosem volt a hazai választék olyan gyér, mint 1997 és 2004 között. Ekkor nem csak a népszerű szuperhős képregények tűntek el az újságosok kirakataiból, hanem hazai alkotóink is kényszeredetten hallgattak. A régi képregények szkenjeinek és a külföldi képregények honosításainak feltöltése ilyen körülmények között talán bocsánatos, sőt ártalmatlan bűnnek számított. Annak ellenére, hogy néhány éve már nem lehet oldalunkról képregényeket letölteni, ezt a korai, meghatározó időszakunkat ma is büszkén vállaljuk. Annál is inkább, hogy már e kezdeti időszakban is fontos szerepet kapott három olyan szempont, illetve szolgáltatás, ami ma is oldalunk egy-egy sarokköve: a képregény minden vonulatára kiterjedő látómező, erős (fórum)közösség és hírközlés.

A „széles látómező” kezdetben a letölthető képregények választékában mutatkozott meg: képviseltette magát a klasszikus hazai, az európai (főleg francia-belga) és az amerikai (mind a szuperhős, mind a felnőtteknek szánt műfajok) vonulatok. Tegyük hozzá, ez akkor korántsem volt magától értetődő. Ma ez a sokszínűség inkább a hírek és egyéb írások tematikájában mutatkozik meg.
Fórumunk jelentőségét nem lehet eltúlozni egy olyan országban, ahol nagyon sokáig, sőt talán most is, szinte szégyellve mertük/merjük bevallani, hogy képregényeket olvasunk. 2004-től kezdődően számos fontos képregényes kezdeményezés (kiadó, üzlet, rendezvény, kiadvány, stb.) közvetlenül fórumos egymásra találásból indult. Talán nemzetközi szinten is egyedülálló, ahogy a képregényes szakma, olvasótábor egyetlen, a szó hagyományos értelmében vett fórumon egymással ennyire intenzíven ápolja a kapcsolatot. Nehéz lenne összeszámolni azoknak az alkotóknak, szerkesztőknek, kritikusoknak, kiadóknak, üzlettulajdonosoknak a számát, akikkel egykor mindössze egy fórumos álnevet azonosítottunk.

A honlapon kitett hirdetményünket követően 2004–ben megjelentek a KN első aloldalai. Első körben az Adattár (adattar.kepregeny.net), egy Marvel szereplőkkel foglalkozó, mai napig létező adatbázis, a Comix Art (comixart.kepregeny.net/, egy azóta megszűnt honosítói csoport terméseinek szentelt oldal és a Kreatív Képkockagyár (kreativ.kepregeny.net/), talán az új évezred első képregényalkotó műhelye kapott helyet. A körhöz több honosítói aloldal is csatlakozott, majd 2004 májusában a db.kepregeny.net is, ami egyedülálló módon tartalmazza az itthon kiadott képregények 99%-ának könyvtár-adatbázisi igényességgel szerkesztett adatait.

A kepregeny.net első nagyobb átalakítása 2005 augusztusában történt, két éves születésnapja alkalmából. A váltás egyaránt hozott technikai is tartalmi fejlesztéseket, előbbiek közül legfontosabb, hogy e107 motorra álltunk át, aminek „köszönhetően” a régebbi híreink elérhetetlenek lettek (jelen pillanatban is folyik ezek egyenkénti újrafeltöltése), bevezettük a regisztrációt a főoldalra is és a hírekhez hozzászólási lehetőséget is adtunk. A tartalmi újítás legfontosabb eleme a cikk archívum (mai nevén Sajtóarchívum) lett, aminek célja minden hazai nyomtatott sajtóban megjelenő, képregény témájú írás felkutatása, összegyűjtése, rendszerezése és megosztása. Az új funkció, ami éppen fórumunkat kinőve vált önálló gyűjteménnyé, azóta néhány főiskolat/egyetemi szakdolgozathoz és kutatáshoz jelentett kiindulópontot. Szintén a 2005-ös újítás óta fordítottunk nagyobb figyelmet a képregényes témájú TV- és rádióműsorokra. Saját médiatárunkban tároltuk és tettük elérhetővé az aktuális, vagy éppen több éves riportokat, dokumentumfilmeket és egyéb hang és mozgóképes felvételeket. Ugyanitt kaptak helyet rendezvényekről készített saját felvételeink.

2007 szeptemberében két ütemben (első, második) végrehajtottunk egy újabb szerkezet- és designváltást, mely együtt járt a „motor” cseréjével is. Az új hajtóerő a mai napig is használt WordPress. A váltás során a sajtóarchívumunk összes cikkét átrendeztük és egy finomabb kategória-rendszerbe helyeztük.
Az említett két lépés között pedig végigvittük oldalunk eddigi legfontosabb döntését: megváltunk az összes, kiadók és jogtulajdonosok által “megtűrt”, azonban szerzői jogilag mégis aggályos tartalomtól, vagyis a letölthető képregényektől. (A pontosság kedvéért hozzátesszük, hogy letölthető képregények azóta is vannak oldalunkon, de jóval kevesebb, viszont már kiadói, illetve szerzői engedéllyel) A lépést látogatóink nem fogadták osztatlan lelkesedéssel, azonban, amint arra korábbi tapasztalatainkból számítani lehetett, oldalunkra immár kizárólag mint hírportálra és tartalmi-, közösségi központra, naponta több ezren is kíváncsiak.
Az örvendetesen megnövekedő hazai választék kikövetelte, hogy különleges figyelmet szenteljünk a kiadványok ismertetőire, így nyitottunk az új és várható kiadványoknak szánt önálló menüpontokat, ezzel könnyen az új füzetek, kötetek figyelemmel követése egyszerűbbé vált.
A 2007-es új motorra történő átállás sajnálatos hozadéka volt, hogy a letölthetővé tett film és hangtárunk elérhetetlenné vált, ami problémát mind a mai napig nem sikerült megoldanunk.

Időközben, 2006-ban megjelent első állandó hír-/cikkrovatunk, az Ultimate News. A Marvel kiadó Ultimate sorozatairól (magyarul: Újvilág X-men, Újvilág Fantasztikus Négyes és A Csodálatos Pókember második folyam) értekező, hetente jelentkező rovat még tárgyilagos hírrovat volt, azonban a 2007 októberében indított Sarkított kockák képregény-elemző pályázatunk már elmozdult ettől a vonaltól. Innentől csak egy lépés volt, hogy 2008 februárjától önálló kritikákkal, kritikarovatokkal rendszeresen jelentkezzünk. Vagyis oldalunk tartalmi vonatkozásában a begyűjtő, rendszerező jelleget kibővítette az eredeti tartalommal.
Hogy a váltás mennyire szerves módon történt, jelzi, hogy nem is voltak rá felkészülve az oldal fejlesztői. A saját kritikák egy ideig egy felületen jelentek meg a Sajtóarchívummal, melyeket a 2008 augusztusában 5. születésnapját ünneplő oldal 5.0-ás változatában választottunk ketté.

A továbbra is önerőből működő KN ekkoriban a második nagyobb stábváltozásán ment át. Míg a megelőző években leginkább ketten-hárman üzemeltették az oldalt, 2008-tól ez a kör folyamatosan bővül, elsősorban cikkírókkal.
2008. őszére már 5 állandó rovat futott a rendszeres kritikák mellett: Ultimate News, Heti Marvel, Heti DC, Havi Dark Horse, Havi Comics. 2008-2009. telétől konkrét lépésekkel egyenlítettünk a tájékoztatáson: először az Eurostrippel, majd a Szemlével. Előbbi európai újdonságokról tájékoztat, utóbbi pedig – céljai szerint – valamennyi hazai kiadásról közöl rövid, ugyanakkor alapos kritikákat. Sajnos utóbbi rovatok megjelenése korántsem nevezhető gyakorinak. Az amerikai képregényekkel foglalkozó 4 rovatunk 2009 nyarán olvadt egy közösbe KomiXérum néven, amely azóta is hetente jelentkezik és változatlanul népszerű.

2008. áprilisában nyílt meg a wiki.kepregeny.net aloldal, amelynek célja képregényes bibliográfiák összeállítása, megosztása. A cél adta, hogy ehhez a kollektív tudást vegyük igénybe, aminek legjobb formája az akárki által szerkeszthető wiki rendszer. A szavatos információt pedig a hozzáértő szerkesztők garantálják, akik ellenőrzik a felkerült adatokat. Annak ellenére, hogy az egyszerre interaktívnak és hiteles szánt oldal nem lett túl népszerű és egy ideje nem is bővül, rengeteg olyan folyóirat és alkotó bibliográfiáját találjuk meg, amelyek korábban semmilyen formában nem lettek összegyűjtve, illetve közreadva.

2008-tól az oldal fokozatosan tisztította meg hírfelületének tartalmát, vagyis a képregényhez köthető filmeket és kapcsolódó termékeket már nem kezelte a képregényekről szólóakkal azonos hírként. Tette ezt annak ellenére, hogy a nagyközönség a képregényfilmeket nagyságrendekkel nagyobb figyelemmel kíséri. Ennek a folyamatnak az első lépése volt a Film és DVD hírek hetente/havonta jelentkező hírcsokrai, majd elkülönített saját hírboxuk és 2009-től a JAJ! Blog, ami tekinthető ezek természetes terepének.

Szóval itt tartunk; hírt adunk, számon tartunk, értékelünk és mindeközben olvasókkal, alkotókkal, szerkesztőkkel, érdeklődőkkel jókat beszélgetünk. Szerkesztőink, munkatársaink itt-ott aktívan belefolynak képregény-kiadványok létrehozásában, rendezvények lebonyolításában, azonban mint portál, a kepregeny.net a kezdetektől meg tudta őrizni kiadóktól, üzletektől és egyéb szervezetektől való függetlenségét.

Szolgáltatások időrendben:

 • 2003-2004.: letölthető képregények (szken, honosítások), hírek, galériák (rendezvény fotók, képregény grafikusok által készített képek), letölthető állományok (leginkább képregényfilm előzetesek), fórum, linkgyűjtemény
 • 2004-2005: letölthető képregények (szken, honosítások), hírek, galériák (rendezvény fotók, képregény grafikusok által készített képek), letölthető állományok (leginkább képregényfilm előzetesek), fórum, linkgyűjtemény, aloldalak (Adattár, Kreatív Képkockagyár, ComixArt, DB)
 • 2005-2006: letölthető képregények (szken, honosítások), hírek, galériák (rendezvény fotók, képregény grafikusok által készített képek), letölthető állományok (TV és rádiófelvételek közreadása, archiválása), fórum, linkgyűjtemény, aloldalak (Adattár, Kreatív Képkockagyár, ComixArt, DB, valamint specializált honosító oldalak: Comor, C4A, Időgép, Chosen Ones), Cikk archívum.
 • 2006-2007:
  A 2005-2006-os időszakkal egyező, eltérést az aloldalak jelentettek: Kreatív Képkockagyár megszűnt, ComixArt, C4A, Chosen Ones önállósította magát, valamint megjelentek az alkotók saját portfolióját kezelő aloldalak: Fazekas Attiláé és Horváth Henriké.

 • 2007-2008:
  hírek, galériák (rendezvény fotók, hazai grafikusok egyéb képei), fórum, linkgyűjtemény, aloldalak (DB, portfoliók: Fazekas Attila, Horváth Henrik, Kiss Ferenc), Cikk archívum, főoldalas szavazások, saját rovatok (Ultimate News).

 • 2008-2009:
  hírek, galériák (rendezvény fotók, hazai grafikusok egyéb képei), fórum, linkgyűjtemény, aloldalak (DB, wiki, portfoliók: Fazekas Attila, Horváth Henrik, Kiss Ferenc), Cikk archívum, főoldalas szavazások, saját rovatok és kritikák (Ultimate News, Heti DC, Heti Marvel, Havi Dark Horse, Filmhírcsomag, DVD hírcsomag).

 • 2009-
  hírek, galériák (rendezvény fotók, hazai grafikusok egyéb képei), fórum, linkgyűjtemény, aloldalak (DB, wiki, portfoliók: Fazekas Attila, Horváth Henrik, Kiss Ferenc, Emtrexx), Cikk archívum, főoldalas szavazások, saját rovatok és kritikák (Ultimate News, Komixérum, Eurostrip, Szemle, Filmhírcsomag, DVD hírcsomag).

Stáb

Jogelőd Képregény Centrum alapítói:
Black_T, Darkness

Tárhely, webmester, fejlesztés:
TLoF, mano

Általános szerkesztők (admin):
mano, zoli79

Szerkesztők:

Exactlee, zhalasz

Szerzők:
Czben, Dunai Tamás, Fdave, Geomailer, Grey Hulk, Olórin, Tungsram666, Zoli79

Fórum adminek és moderátorok:
Mann, mano, zoli79, bubo, Darkness

volt szerkesztőink:
Csacso, Kendra, Mann

Aloldalaink szerkesztői, adminjei:
db.kepregeny.net – ZoTya, zoli79, ninja
wiki.kepregeny.net – Caelus, Rumcajsz, Zoli79