Pókember ismerősnek jelölt

[index.hu] A nap áltudományos híre: egy Buenos Aires-i fizikus szerint a képregények jó szuperhőseinek legyőzhetetlensége abban rejlik, hogy sokkal kiterjedtebb a kapcsolati hálójuk, mint a gonoszoknak.

Lehet, hogy a szerkesztőségünkben közmondásossá vált „brit tudósok egy csoportja” frázist kénytelenek leszünk átkeresztelni „argentin tudósok egy csoportjára”, Pablo Gleiser fizikus ugyanis olyan haszontalan, ám roppant alapos kutatást végzett, hogy máris megszavazzuk neki az idei IgNobel-díjat.

Minden a kapcsolatokon múlik

A Buenos Aires-i Tudományos és Technikai Kutatások Nemzeti Tanácsának munkatársa a Marvel képregénykiadó kiadványait elemezte, és 12942 képregényfüzet 6486 szereplőjének kapcsolati hálóját vizsgálta meg. A kapcsolat fő kritériuma az volt, hogy a hősök azonos kiadványban szerepeljenek, ezután Gleiser még súlyozta a kapcsolatokat.

Az eredmény – amelyről a New Scientist is megemlékezett – nem meglepő módon azt mutatta ki, hogy a jó szuperhősök sokkal több kapcsolattal rendelkeznek, mint az átlagos karakterek, a szupergonoszok viszont a Marvel-univerzum perifériáján tengetik az életüket. Nem csoda hát, hogy mindig az összetartó jók győznek a magányos gazemberek felett. Gleiser szerint ez a Comics Magazine Association of America nevű amerikai képregényszervezet által korábban lefektetett elveket tükrözi, amely előírta, hogy bűnözőket nem szabad előnyös színben feltüntetni.


A bajban összetartanak

Gálvölgyivel a világ ellen

Megnéztük, hogy a Marvel-hősök hogy képviseltetik magukat a hazai legnépszerűbb közösségi hálón, az Iwiwen. A legösszetartóbbak valószínűleg az X-Men tagjai, akik eleve közös profillal nyomulnak, és majdnem ezer ismerősük között olyan nevek vannak, mint James Bond és Dr. House. Erős szövetségesekben Batman sem szenved hiányt: bár meleg élettársa, Robin nincs az Iwiwen, azért ha kell, erősítést kérhet ő is James Bondtól, a Robotzsarutól sőt, Hamupipőkétől.

Clark Kent alias Superman bő 800 ismerőssel bír, és még olyan másodvonalbeli jófiúkat is megtalálni az oldalon, mint Thor. A legnagyobb sztár viszont kétségkívül a Pókember 2969 ismerősével, ő olyan jó fej volt, hogy még a gonosz Zöld Manót is visszajelölte. A szuperjók egyébként valamiért nem nagyon kattintanak egymásra az Iwiwen, Wonder Woman is csak Supermant jelölte be.

Sanyarúbb képet mutat a szupergonoszok iwiwes penetrációja. Olyan emblematikus szemétládáknak nincs profiljuk, mind Dr. Doom, Magneto, Galactus vagy Dr. Octopus, és akinek van, az is csak maroknyi ismerőssel árválkodik. Superman ellenfele, Lex Luthor 6 ismerőssel vonult vissza Eszékre, Silver Surfernek kemény 7 barátja van, Batman egyik nemezise, The Riddler pedig alig 50 spannal szerencsétlenkedik. A rosszfiúk közül egyedül az Osborn-család mutat valamit. Norman Osborn – aki nem más, mint a Pókember életét megkeserítő Zöld Manó – ugyan csak néhány tucat haverral bír, de megtaláljuk köztük Jango Fettet és Lucky Luke-ot is (a Gálvölgyi show júzerének bejelölése pedig valami különösen gonosz összeesküvésre utal). A manófi, Harry Osborn pedig úgy látszik, megértette, miben rejlik a győzelem titka, és már több mint 2000 ismerőssel büszkélkedhet. Vigyázz, Pókember, ez a gyerek még viszi valamire!