Peter Parker Pókember 2018.

2018-ban folytatódik a Klónsztori a Peter Parker Pókember oldalain, a Kingpin Kiadó honlapján már aktív az előfizetési lehetőség is: pokember.hu

A Klónsztori két nagy fejezetből áll, amiből az elsőt szinte kihagyás nélkül mutatjuk be (csak mellékszálak maradnak ki belőle), míg a másodikból csak válogatni fogunk.
Az első fejezet az, ahol még Peter Parker a Pókember és Ben Reilly a klón. Ezt a fejezetet jövőre úgyszólván ki is végezzük – már csak egy lezárás, vagy epilógus marad utána.

Pókember kalandjai 1962-ben kezdődtek, a Klónsztori pedig 1994-ben indult el az összes akkor létező Pókember-címen, de van egy olyan jellegzetessége, egyfajta feszültség benne, ami akkor már nagyon régen hiányzott a Pókember képregényekből. Nevezetesen az, hogy Peter Parker bármikor meghalhat.
Amikor a 60-as évek elején elindult a The Amazing Spider-Man sorozat, Pókember csak egy volt a rengeteg már létező szuperhős közül, ráadásul egészen szokatlan módon még majdnem gyerek, míg a többiek mind felnőttek voltak. Egyáltalán nem lehetett tudni sem azt, hogy a képregény mennyire lesz népszerű, hány számot él meg, vagyis Pókembernek melyik lesz a legutolsó kalandja, sem azt, hogy mivel egy tapasztalatlan, éretlen kamaszról van szó, aki nincs tisztában sem a saját, sem az ellenségei képességeivel, hogy könnyen „beáldozható” lesz-e a többi, felnőtt szuperhős között. Minden kalandjában benne volt, hogy az lehet az utolsó. Nem kevés esetben csak azért élte túl a csatákat, mert a nála jóval komolyabb ellenségei nem vették őt elég komolyan, és életben hagyták, úgyszólván „félredobták”. De bármikor meghalhatott volna.

Aztán eltelt bő 30 év, Pókember nevet szerzett magának (mind a Marvel Univerzumban, mind a képregénykedvelők táborában), egyszerre 5-6 sorozata is ment párhuzamosan, és már teljesen valószerűtlenné vált, hogy Pókember meghaljon. Ezt a fajta feszültséget az írók átmentették a mellékszereplőkre: Gwen Stacy után benne volt a pakliban, hogy BÁRKI meghalhat (Pókemberen kívül), illetve azzal igyekeztek fokozni a feszkót, hogy rájátszottak Peter Parker felelősségérzetére, hogy mennyire magába zuhanna, ha nem tudná valamelyiküket megmenteni (gondoljunk csak az esküvőjére, ami után gyakorlatilag azonnal célponttá vált Mary Jane, méghozzá nem csak az egyik, hanem több sorozatában is egyszerre).
Már senki sem gondolta, senki sem hitte el, hogy Peter Parker meghalhat – a Klónsztori kezdetéig. Addigra ugyanis már köztudott volt, hogy a Marvel elhibázott lépésnek gondolja a házasságot, és szeretne szabadulni belőle valahogyan, ahogy az is, hogy a rengeteg trauma, ami Petert érte nem tűnhet el nyomtalanul a jelleméből, és az olvasók visszakívánták a poénkodó, laza Pókembert.
Amikor a klón megjelent, egy idő után felmerült az olvasókban, hogy vajon nem erről van-e szó. Ben Reillyt ugyanis tudatosan szimpatikusabbnak mutatták, mint amilyen a félig befordult Peter Parker volt (ne feledjük: a „szülei” lebukása, a Kaméleon átverése és a „Sikoly” után, szóval nem indokolatlanul), és lassan, de biztosan stabil környezetet építettek fel köré. Ő maga is megemlíti, hogy New Yorkban újra lehetne élete.

Ben feltűnése azonnal frissességet varázsolt a történetekbe, hisz mindjárt az első összecsapása Venommal történt, akivel Ben még sosem találkozott. Nem egy kétszázadik harc lett újra, hanem szinte egy új szuperhős kezdeti próbálkozásait láthattuk. Ám, mivel senki sem gondolta, hogy két Pókember maradhat (akkoriban, elvégre jelenleg épp kettő van, szóval javítok: senki sem gondolta, hogy két „Peter Parker” maradhat – illetve már abból is kettő van, na hagyjuk), az olvasók elbizonytalanodtak, hogy ha tényleg le akarják cserélni Pókembert (nem lett volna egyedülálló eset, addigra Vasembert és a Szellemlovast is lecserélték – utóbbit többször is. Ma pedig már ez szinte divat), akkor mi lesz Peterrel? Mindjárt az elején a Bagoly-Keselyű páros halálos vírussal mérgezi meg, amibe tényleg szinte belehal.

Ettől a pillanattól kezdve egészen a Klónsztori első fejezetének a legvégéig az olvasók hosszú idő után először újra drukkolhattak Peter Parker életéért, és ez a láthatatlan feszültség végig nyomot hagyott a megjelent történeteken.