Muszlim szuperhős a Marvelnél

A Marvel bejelentette a jövő év elején induló új Ms. Marvel sorozatát, melynek főszereplője egy Amerikában élő muszlim lány lesz. Az index.hu cikke a témával kapcsolatban:

Kamala Khan nem egy átlagos tinédzser: a tizenhat éves lány pakisztáni bevándorlóként, a személyiségét megvalósítani vágyó kertvárosi tinédzserként él New Jersey-ben. A női muszlim karaktert azért alkotta meg a Marvel Comics, hogy a társadalmi és olvasói sokféleségre reagálva aktuális képet nyújtson a mai Amerikáról, írja a Telegraph.

A Ms. Marvelként is emlegetett szuperhős két marveles szerkesztő, Sana Amanat és Steve Wacker agyából pattant ki, nem sokkal azután, hogy a muszlim-amerikai Amanat gyermekkorának történeteivel szórakoztatta Wackert. A képregényt szerző G. Willow Wilson és a rajzoló Adrian Alphona elmondásai alapján a sorozat Khan vibráló világára fókuszál majd, miközben a tinédzser megtanul együttélni szuperképességeivel, a családja elvárásaival, valamint a kamaszévek valamennyi nehézségével. A képregény, Amanat bevallása szerint, arra törekszik, hogy Khan kalandjain keresztül hiteles nézőpontból mutathassa be az arab diaszpórát és az Államokban élő muszlimok mindennapjait.

„Azt akartam, hogy Ms. Marvel életszerű legyen. Valaki olyan, akihez az olvasók – legfőképp a fiatal lányok – kötődni tudnak. A középiskola egy meglehetősen élénk időszak volt az én életemben is, úgyhogy jelentős mértékben az akkori élményeimre támaszkodtam: a közelgő felnőttkorra, az iskolai elfoglaltságokra és persze a legtöbb érzelmet kiváltó baráti kapcsolatokra, amelyek talán a legerősebben hatással bírnak egy tinédzser életére” – mondta Willow.

Arra a kérdésre, hogyan reagálnak majd az olvasók, Amanat így válaszolt: „Számítok némi rosszallásra. Nemcsak a muszlimellenesektől, hanem a buzgó muzulmánoktól is.”

Ám nem Ms. Marvel az egyetlen muszlim képregényhős: a DC Comics például 2010-ben mutatta be az algériai származású Nightrunnert, és tavaly ősszel indította újra Green Lantern című sorozatát a Simon Baz névre hallgató arab-amerikai karakterrel. De a lányok sincsenek lemaradva, hiszen a Burka Avenger című pakisztáni animációs sorozatban egy lányiskola burkás tanárnője száll szembe a rosszfiúkkal, a Marvel pedig már 2002-ben az X-Men univerzumának részévé tette a nikábot viselőt Dustot, akit maga Rozsomák szabadított fel a rabszolgaságból. És ezzel még mindig nincs vége, hiszen a The 99 című sorozat mindjárt 99 szuperhőst vonultat fel, akik mindegyike Allah 99 erényének valamelyikével van felruházva – köztük az erővel, a bátorsággal és a bölcsességgel. A 99 muzulmán szuperhős 2010 októberétől hat rész erejéig élt át közös kalandokat az Igazság Ligájával, Supermannel, Batmannel, Wonderwomannel és a többiekkel.

Az új sorozatról a PC World is hírt adott:

A Marvel legújabb szuperhőse kicsit más lesz, mint a kiadó korábbi karakterei. Az új Miss Marvel egy 16 éves, Kamala Khan nevű, Jersey Cityben élő diáklány, aki egy Pakisztánból bevándorolt muszlim családban nőtt fel.

Ez az első eset, hogy a Marvel egy muszlim szereplőt választott egyik képregénye főhőséül. G. Willow Wilson, a füzetek írója hangsúlyozta, hogy Kamala vallása fontos szerepet játszik a történetben. „Az iszlám fontos része az identitásának, ami ugyanakkor komoly problémákat is okoz a számára” – írta Wilson a Marvel blogján.

Kamalának nem csak a szupergonoszokkal kell majd felvennie a harcot; a középiskolások mindennapi gondjaival is meg kell küzdenie – és persze azzal, hogy bevándorló családból származik. „Bizonyos szempontból már azelőtt „kettős identitása” volt, mielőtt magára húzta volna a szuperhős jelmezt – fejtette ki az író. – Számos emigráns gyerekhez hasonlóan ő is két világ között tipródik: szereti a családját, de közben az őrületbe kergetik a szülei; és persze ott vannak a barátai is, akik nem értik, miért él úgy,, ahogyan él.”

Kahn szuperereje az alakváltoztatás lesz. A főszereplésével készült sorozatot jövő februárban mutatják be. A Marvel célja elsősorban az, hogy új olvasókat toborozzon; a kiadó két évvel ezelőtt mutatta be első olyan Spider-Man-sorozatát, amelyben egy afroamerikai karakterre osztották a kék-piros pizsamás hálószövő szuperhős szerepét.

Forrás: index.hu, PC World