Irány dél! – Múmin a Riviérán

Időgépet hozott a posta.

Ahogy kibontakozott a Múmin a Riviérán című képregénykönyvecske címlapja a boríték hasítékaiból, úgy kerültem át egy másik korba, ránézésre a kilencszázötvenes-hatvanasokba. Mégis olyan huszonegyedik századi is a borító, mintha egy neves dizájner idézte volna meg a múlt század második felének elejét. Szép képkivágás, ismerős raszterek, melankolikus színek, ízlés, az említett karakteres, ezzel együtt időtlen hatás jellemzik.

A kötet borítóján a Semic-érából sokak által megismert Múmin-család tagjai közül Múminmama, Bájocska és Múmin láthatók, velük szemben három ismeretlen, kettő közülük cilinderben. A cilinder fontos, a borítóról lemaradt negyedik szereplő, Múminpapa egyetlen öltözéke a sétaboton és a pizsamán kívül a Riviérán tett látogatás alatt.

Tove Jansson mitologikus gyökerekkel rendelkező, fehér, vízilófolt-szerű lényei (trolljai) a kilencvenes években, a finn-japán koprodukcióban elkészült Történetek a Múminvölgyből című animációs sorozat után lettek „világszerte” népszerűek (az állandó, skandináv és angol rajongók mellé bejöttek a profitorientált tárgyfetisizmus, a merchandising Sith-császárát, Walt Disney-t lepipáló nagymesterei, a japánok, de ahová betették a lábukat, mindenhol kialakult egy rajongói-gyűjtői kör, így nálunk is)

A Múmin-portfólióba mára már könyv, képeskönyv, animációs sorozat és film, számítógépes játék, tematikus park, és rengeteg más termék tartozik, ezzel adva egy pofont az eredeti szerzői, elképzelésnek, melynek fontos elemei az egyszerűség, családiasság és intimitás.

Ez a hangulat azonban nem veszett el. Hiába a széles termékskála, a Múminok minden olvasó, néző, birtokló számára nem csak a divat, a hype érzelmi rutinját, hanem mély személyes élményt nyújthatnak. A 9-99 éves korig életkori besorolás itt inkább 4-99. Minden korosztály másra csodálkozhat rá a történetekből, más tükröt tesz ugyanaz a sztori különböző életkorban az olvasó elé.

A Nimue kiadó, mint minden magyar tulajdonú, képregénnyel foglalkozó cég, küldetést is végez. Kis túlzással nincs ma Magyarországon olyan magyar kiadó, amit ne képregényrajongó vezetne. Igehirdetés ez, társadalmi célú felvilágosító kampány, miszerint a kilencedik művészet épp olyan fontos és egyenrangú, mint a többi. Ehhez egyes kiadók klasszikus, bevált történeteket, mások a jelen nemzeti vagy nemzetközi slágerlistáit uraló szerzőket, címeket jelentetnek meg, a Nimue egyelőre mindkettővel próbálkozik (lásd Zerocalcare)

Na, és milyen a Múmin a Riviérán?

Egy szóval: érdekes. Látszólagos egyszerűsége ellenére felnőtt olvasó számára összetett a befogadása. Gyermekkorú olvasó valószínűleg a mókás fabulával, a különc, egyedi szereplőkkel van elfoglalva a felszínen, a szereplők viselkedésmintái, a felvetett felnőtt-problémák tudat alatt hathatnak. A kamasz olvasó valószínűleg megint másra fókuszál, a „szerelmi szál” és a történet humora mellett feltűnhet a világ igazságtalanságának karikírozása. Középkorúként pedig megint más fénytörésbe kerülhet az olvasmány, az érett, bohókás humor még érettebb, és a szereplők cselekedetei szimbolikus jelentőségűek, egy-egy reakció elég nyomasztó tud lenni, ha felismerjük a dolgok-általános-működését, a determináltságot saját magunkban is.

Bájocska és Múminpapa unatkoznak otthon, ezért délre mennének („”Akik élnek, azok délnek mennek, Akik haldokolnak, északnak…”), a Riviérára. Mert hogy pezsgő, napfény és rulett, olvasható az Evening News-ban. És úgy gondolják, az mindenkinek jár. A feszültség a „fogalmatlan” Múmin-család és az őket különc milliárdosoknak tekintő Grand Hotel-alkalmazottak között az eszméletlen túlköltekezés, a „mindenért fizetni kell” jól ismert gyakorlata miatt egyre nő. Mire hőseink felismerik, mekkora csapdában vannak, és milyen megszégyenülés vár rájuk, lassan véget ér a történet. A szerző azonban kegyes, a kíméletlen megalázkodás helyett szembesülést, beismerést, és szelíd-vicces menekülést tartogat a Múminoknak.

A könyvecskéből nem hámozható ki egyetlen mondanivaló, minden apró lépés egy-egy külön tanulság az életre vonatkozóan. Az egyedit, különcöt nem értékként, hanem elfogadásra váró entitásként mutatja fel. Hiszen ha mindenki különc volna, akkor az átlagos lenne a furcsa. Ráadásul a lét olyan, hogy mindenkiben egyszerre van ismerős és furcsa vonás is, hiszen nem vagyunk egyformák, és a saját szemüvegünkön keresztül látjuk a világot. Még több közhely-konyhafilozófia helyett elolvasva a Múmin a Riviéránt ennél személyesebb terepre is eljuthatunk.

Lénárd László

Cím: Múmin a riviérán
Szerző(k): Tove Jansson
Kiadó: Nimue
Ár: 2500 2200 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 48 oldal
Megjelenés: 2021.09.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: