Mosó Misi Mesemasinája – Mordály: Prémbeli hajsza

Skottie Young képregényét – melyet íróként és rajzolóként egyaránt jegyzett – olyan olvasni, mintha megnéznénk egy Bolondos dallamok szkeccset. Ahol a karakterek nem azért rohangálnak A-ból B-be, majd B-ből A-ba, mert hogy azzal előre lendítenék a történetet, hanem hogy ezzel is adják a lovat az alkotó agymenése alá. Ahol másodpercenként változik az, hogy ki üldöz kit, annak megfelelően, hogy éppen kinek a kezébe került nagyobb fegyver. Ahol Tapsi Hapsinak elég egy szoknya mellé kirúzsozni magát, és üldözőinek hirtelen ő lesz életük szerelme.

Az, aki megszállottja a kontinuitásnak, kicsit gondban is lehet, elvégre a Prémbeli hajsza csak annyira szuperhősös sci-fi, amennyire a Duck Dodgers. Hogy a manóba illeszkedik bele hát ez a történet a Marvel világába, ahol egy lilabőrű űripse manapság akkor is komoly fenyegetésnek számít, ha egykor a saját nevével fémjelezett helikopterben feszített?

Sehogy.

A képregényes univerzumok szépsége, hogy nemcsak megannyi zsánert és stílust ölelhetnek fel, hanem ezerfelé világnézetet is. A Prémbeli hajsza főszereplője ugyanaz a Mordály, aki Dan Abnett történeteiben is szerepelt, és mégis egy sokkal rajzfilmesebb, elborultabb változatát láthatjuk. Ahogy azt Youngtól megszokhattuk, akár a borítóvariánsairól, akár az olyan alkotásairól ismerjük, mint az I Hate Fairyland.

Nem a hős változott, hanem a narrátor.

Az pedig jóval többet számít, mint a történet maga. Mert hát miről is szól a Prémbeli hajsza? Valaki Mordály életére tör. Vagy inkább valakik. Közben meg persze hatalmas vérdíj van hősünk fején, és egyedül barátjára, Grootra számíthat. Ahogy a tanult francia mondaná: „Business as you, Jules!”

De, ahogy már fentebb írtam, a történet alibi. A lényeg a jópofa képi megoldások, a színes-szagos világ, az elvetemültebbnél elvetemültebb karakterek. Azokból pedig van rengeteg, és inkább ezekre fogunk emlékezni, mint az amúgy fordulatokban gazdag, de mégis faékegyszerűségű történetre. És persze megtudjuk, kinek a szemében szálka Mordály, mert hát mindig ő az, nem pedig barátja, Groot, aki alkatából fakadóan lehetne, de elég a faviccekből.

Emellett azonban maga Mordály sem sikkad el, így bepillantást nyerünk az ő vágyaiba és félelmeibe, hiszen mégis csak fajtája utolsó élő példánya, és mint ilyen, egyedül van a világon. Akkor is, ha számos csinibabát tud felszedni kicsi, szőrös, nagyszájú, heves természetű fickó létére, akit jobban belegondolva biztos Joe Pesciről mintáztak. A szomorú bohóc, aki a jókedvű hóhérnak adja ki magát, és nem Deadpool.

Nagy karakterrajzot azért ne várjunk, erre Young nem is törekedik, ehelyett egy pezsdítő, szórakoztató történetet tesz le az asztalra, ami akkor is egy szerethetően jópofa alkotás, ha utána nem merengünk el órákig az élet nagy igazságain. Ellenben kellemes percekkel leszünk gazdagabbak – meg talán némi hálával, hogy egyik exünk sem akart exkavátorral áthajtani rajtunk.

Vegyétek, vigyétek hát meg, ha szeretitek Mordályt, Scottie Youngot vagy a Bolondos dallamokat. Mert hát hősünk jóval több, mint egy humanoid mosómedve, hiszen egyszerre hódít, borzaszt, sündörög, messzire nyúl és akkor is kutyagol, ha már az összes tagja elmacskásodott.

Ami testvérek közt szólva is: állati.

Pusztai Dániel

Cím: Mordály: Prémbeli hajsza
Szerző(k): Skottie Young
Kiadó: Bubi Bolt
Ár: 4500 4050 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 92 oldal
Megjelenés: 2022.12.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: bubibolt.hu