Ebek Lutetiából – Ideafix és a rebellisek

Miután Rantanplan, a vadnyugat legbutább kutyája már 1987-ben önálló képregényt kapott, amit azután több is követett, minimum furcsa, hogy a jóval okosabb és furfangosabb Ideafixnek, Asterix és Obelix hű társának egészen 2021-ig kellett várnia egy saját sorozatra. A Móra kiadó a francia premiert követően egy évvel magyarul is kihozta az Ideafix és a rebellisek című széria első kötetét, sőt, hamarosan a második is a boltokba kerül!

René Goscinny és Albert Uderzo belevaló teremtménye, Ideafix szinte a kezdetektől fogva szereplője az Asterix képregényeknek, és bár az eddigiekből nem következik egyértelműen, az eredeti alkotók állítólag még ennél is komolyabb szerepet szántak az ókori kutyusnak. Rajzfilmet terveztek vele, az animációs műhely, a Studios Idéfix kabalaállata lett, igazi, közönség elé tárt rajzfilmsorozat viszont csak 2021-ben készült a kalandjaiból. Ez utóbbit az M2 sugározza Idefix és a féktelen falka címmel, és ennek farvizén evezve érkezett meg a képregény is hozzánk. Számomra nem tiszta, hogy ez a divatos, 3D-s figurákkal operáló tévéműsor, vagy pedig a magyarul is megjelenő képregénysorozat számít ezúttal az eredetinek (egy univerzumépítéssel van dolgunk, amit elvileg Uderzo is figyelemmel kísért, egészen 2020-as haláláig), de mivel ez egy képregényes oldal, itt és most elsősorban a képregényről szólunk.

Az Ideafix és a rebellisek címet viselő sorozat egy előzmény. Ideafix ekkor még nem találkozott Asterixékkel, időszámításunk előtt 52-ben járunk, Lutetiát szinte teljes egészében uralmuk alá hajtották a rómaiak, de egy maroknyi kutya, egy szeszélyes macska és egy veterán galamb folyton borsot tör Labienus tábornok és annak minden hájjal megkent, katonás kutyái orra alá.

A Latinok kíméljenek című első kötetben három rövidebb történet olvasható, és a sort nyitó Ocarina labdácskája nagyjából el is helyezi az olvasót a sztorik hangulatát és minőségét illetően. Egy meglehetősen ártalmatlan történet ez, az egykor volt legbátrabb gall kutya, Ocarina imádott labdájáról van benne szó, ami illetéktelenek kezébe (mancsába) kerül, hőseink pedig mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék azt. A mentőakció végig lendületes, tele van kézenfekvő gegekkel, és nagy mélységekbe sem merészkedik – az író minden energiáját az akciófilmeket idéző jelenetek sodró tempójára és néhány jópofa fordulatra irányította. A második képregény címe Mindenki csuklix, ez alapján kitalálható, hogy a bonyodalmat egy csuklást okozó vírus szolgáltatja, ami Lutetia lakosait egyre nagyobb számban fertőzi. Végül, a Labienus, nem kaphatsz el című sztoriban visszatér Kishippix, az Asterix és a Normannokban megismert karakter. Itt lázító dalokat énekel, amit a városban állomásozó rómaiak nem viselnek túl jól, de szerencsére a bajban számíthat Ideafixre és barátaira.

Az Asterix albumok jópofa népi karikatúráit itt a lendületes tempó, és kissé magától értetődő fordulatok váltották, illetve érződik erőteljesen az is, hogy más közönség lett megcélozva (a kiadó szerint 7 éves kortól már nyugodtan próbálkozhatnak vele a gyerekek). Maga a kiadvány igazán kézbe való, kompakt méretű – ha úgy tetszik, egy retikülben is elfér –, amit gazdasági megfontolások mellett az is indokol, hogy az albumokba rendezett Asterix képregényeknél megszokott 4 sornyi panel helyett itt csak 3 van. Az azonban a túlzott kicsinyítés ellen szól, hogy a szöveghez olykor egy nagyítót sem árt bekészíteni, de ami még fontosabb: az Uderzo hagyományait hűen követő, nagyon profi rajzok sem érvényesülnek túlságosan így. Pedig Jean Bastide és Philippe Fenech mindent megtettek, süt a jól ismert vizualitás az oldalakról! Egy fokkal belevalóbb forgatókönyvekkel még szélesebb kör örülhetne neki, így viszont néhány vicces momentumot leszámítva leginkább Asterix-komplettistáknak javasolt. Meg hát a gyerekeknek!

Farkas Dávid

Cím: Ideafix és a Rebellisek: Latinok kíméljenek
Szerző(k): Többen
Kiadó: Móra
Ár: 2999 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 72 oldal
Megjelenés: 2022.09.26.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu