Mi az ideális elhelyezése a Marvel figuráknak macskával vagy anélkül?

Nem-addikt, közepesen érdeklődő kategóriába tartozom a valóság kicsinyített mását illetően, azaz figuraügyben. Nem járom minden héten az olyan boltokat, mint a Holdfényteam vagy a Fantasmania. Ráadásul bolhapiacon edzett szemem rögtön az akciókat kezd sasolni.

Nem volt ez mindig így. Mai napig emlékszem egyik első „babámra”, kb. 4 cm-es szürke fröccsöntött műanyag űrhajós volt, egyedinek éreztem gyerekként, most arra gondolok, legalább kétmilliót gyárthattak belőle. Minden évben tíz éven keresztül. Az összes szocialista országban. Is.

De az enyém volt és szerettem. Az ál-Playmobil-figurák, szettek szokásos karácsonyi ajándékok lettek. Egerben a buszpályaudvar mellett volt a fő lelőhely, mint egy ortodox templom, csak faikonok helyett a fal telis-tele kartonra tűzött átlátszó műanyagszarkofágokkal. Áhítattal és birtoklási vággyal eltelve álltam a fogyasztói társadalom három dimenziós szentképei előtt. A „dobozokban” „katonák, katonák, katonák” Cowboy katona, labanc katona, török katona, indián katona, huszárkatona stb. Postakocsi, öv és pisztolytáska, Smith&Wesson, Sandokan-kard, sokféle sisak stb. Nekem a könyörgés tárgya, a gyártóknak busás haszon. Testrészcserélgetés katonák között. Figura-szervkereskedelem. Középkori várunk is volt. Aztán jöttek a katona-katonák, a G. I. Joe. Ebből már csak párat vetettem, olyan 5-6 darabot, a vaddisznós figura volt a kedvencem. Kinder-tojás immel-ámmal (Happy Hippos-t tudnám feledni), Lego mindig akadt egy kevés. Volt még pár mini gumi-Muppetem, őket szerettem talán a legjobban, a dobost és Brekit. Néhány mára klasszikussá és ritkává vált WWF-figura, Hulk Hogan, Big Boss Man és társai zárják a panoptikumot.

Megidősödve csodálkoztam rá a figurák biznisz-oldalára. Hogy valaki beleszerelmesedik egy Jedi-kard replikába. Hogy McFarlane mit épített fel közben. Hogy van mondjuk frissen gyártott, egymilliós figura. De az átlagár is tízezer forint. Ha valami régi és különleges, lakás ára is lehet. Az én kis szürke űrhajósom most is ötven forint a bolhapiaci papírdoboz sarkába szorulva egy mekis Buzz Lightyear és egy szőrös narancs kínai gömbszörnyeteg között. Hogy bontva mennyivel kevesebbet ér. Hogy a lakótársam fejből tudja több ezer amerikai és európai figura mindenkori példányszámát és értékét. Hogy ugyanannyi felnőtt foglalkozik a figurákkal, mint gyerek.

Számomra érzelmi értéke van egy figurának, míg egy valódi gyűjtő egyszerre érzelmi és pénzügyi értéket társít egy-egy ilyen iparművészeti alkotáshoz. Hiszen a felnőtt játéktervezés iparművészi szakma, ezek pedig tervezett, többcélú alkotások és tömegtermékek. Akár játszunk „babáinkkal”, akár csak szoborként gyönyörködünk bennük.

Ajándékba kaptam pár „játékot”, Marvel-figurákat az Eaglemoss jelenleg futó sorozatából. Leginkább tömegplasztikának hívnám őket anyaguk, gyártásuk volumene, valamint igényes kidolgozottságuk, részletességük és festésük miatt. Illetve mert nem animálhatók, a testrészek fixek. A kis szoborpark mellé tájékoztató kiadvány jár, mely apró hibáktól eltekintve meglepően részletes, alapos és majdnem szép, egyes karakterekhez komoly forrásanyagnak is használható.

Mit kap, aki gyerek, és mit, aki már felnőtt ezektől a szobroktól? Mi az ideális elhelyezése a figuráknak macskával vagy anélkül?

Egy megfelelő korú gyerek négyzetes talapzatra rögzített játékot kap, amellyel fantáziája szerint eljátszhat. Marvel team-upokat, megfelelő számú alak esetén nagyobb csatákat forgathat le. Kicsit drága mulatság a szülőknek, de ha rontó-bontó természetű, mint minden normális és kíváncsi gyermek, a talapzat leválasztásával kicsit dinamikusabb figurát alakíthat ki. Ezek nem ólomfigurák, mivel az mérgező. Valami fémre emlékeztető műanyag jellegű dolog, nem tudnám eldönteni mi ez. Kicsit hajlítható, tehát Rontó Ralph előbb-utóbb lehet letörné a kezét, ha mondjuk nagyon más pózt szeretne egy figurának. De aki gyerekjátéknak veszi, nyilván számol azzal, hogy nem lesz minden este a helyén a talapzaton.

Egy felnőtt – kicsomagolt állapotban – szintén használhatja játéknak önmaga, esetleg a macskája számára, valamint szobadísznek. Szobadíszként ideális, hogy látszódjon, a jó láthatóság egyik feltétele pedig – múzeumlátogatói tapasztalat – egy vagy több irányított reflektorlámpa. A fények és árnyékok közös játékában éjfélkor életre kelhetnek a bábok. Macska esetén a szobadísz-használat állandó felügyeletet igényelhet.

Becsomagolva pedig nem fogja a port, és értékét is megőrzi éveken keresztül. Itt a visszacsomagolás könnyen megoldható, a „pufidoboz” nem hermetikusan záródik.

Modellezők jellemző diorámát készíthetnek a szobrocskák köré. Macska esetén a törékeny dioráma állandó felügyeletet igényelhet.

A sorozat kronológiája valahogy a Marvel-filmeket, és a figurák népszerűségét ötvözi. Vasember, Amerika Kapitány, Póki, Fekete Özvegy, Rozsi, Loki, Szellemlovas, Deadpool, Vörös Koponya – nehéz vitatkozni ennyi rész után a szerkesztéssel. Nem tudom, az előző Eaglemoss DC-sorozatot hogyan szerkesztették. Viszont már lehet ütköztetni egészen sok hőst.

Milyenek a figurák? Az anyagukat jellemeztem. Olyan 8-9 cm magasak – vonalzó híján. Részletességük: nagyon részletes. Magasítottak, arányosan karcsúk. A csizmákon apró rovátkák, az arcokon izmok, fogak szinte egyesével. Jellemzően nem dinamikus, hanem heroikus-statikus pózt vesznek fel. A festés – a reklám szerint kézi – úgy tűnik, nem is lehetne másmilyen. Mert vannak festőgépek, de itt géppel nehezen hihetően festett részek vannak. Hülyén mondtam, de látni kéne, hogy van, amit tök nehéz lenne géppel ecsetelni, gyakorlott kézzel viszont gyorsabban menne. Mondjuk nem tudom elképzelni, kik festik ezeket a figurákat, mennyit kaphatnak teljesítménybérben, amit meg el tudok képzelni, az kb. a Dr. Justice-be való történet.

Ajándék Koponyának ne nézd a fogát.

Van, amelyik tetszik, Ghost Rider nagyon ász, a lánca a mellkasán valódi lánc, szemekből (láncszemekből) áll, és ha oldalt tartod a figurát, elválik a testétől. Van, amelyik nem jön be annyira, a Vasember meg a Fekete Özvegy fejfestése valahogy elég fura lett, Loki egészen olyan, mintha nekem kellett volna kifesteni, a ruhán kifut a sárga a vonalakból, de összességében minőségi (vonalzó híján) 8-9 cm-es egész alakos szobrocskákkal gazdagodhat, aki nem adja oda a gyerekének tönkretenni. Aki meg igen, és gyűjtő, úgyis kettőt vesz, mint a jó (és idén például biztos elég ritka) képregényes. Egyet olvasni, egyet meg a raktárba. Na persze.

Lénárd László

Eaglemoss Marvel Figuragyűjtemény
Megjelenik kéthetente.
Megrendelés: eaglemoss.com