Mazsola (09/38)

Bródy Vera Mazsolája, a malac 1963. november 6.-án mutatkozott be a TV-nézőknek. Ettől kezdve kisebb megszakításokkal 135 héten át uralta a terepet. A megszakításokba olykor a napi politika is belejátszott. Mikor ugyanis először drágultak a tejtermékek (elsősorban a sajtok) a műsorszerkesztők nem merték vállalni, hogy épp a drágulás előestéjén a nézők az „Elúszik a sajtunk” c. Mazsola-epizódban gyönyörködjenek…

Persze ennek mind semmi köze ahhoz, ami a folytatásban van!


Szivárványszín ceruzával

Nem egyszerű egy kalap alá venni Spongyabobot és a markánsan homoerotikus tartalmú japán bara-képregényeket… A meleg tásadalom grafikai leképeződését vizsgálva, műfajok és képregényhősök közt evickélve próbáljuk összegezni az elmúlt évszázad legérdekesebb vonatkozó jelenségeit. Vállalva akár az ellentmondásokat is. De bátrak voltunk és feltettük a kérdést: ha a legjobb barátja egy középkorú tengerész, a leghevesebb érzelmi szálak lakótársához, egy hófehér kutyushoz kötik, egyetlen számba vehető nőismerőse pedig operaénekes – mégis akad, aki komolyan gondolja, hogy az idén nyolcvan esztendős belga képregény-kalandor, Tintin valódi macsó? (hg.hu)


Stan Sakai: Gen története (Usagi Yojimbo, 7. kötet)

Úgy vélem a sorozat hetedik része megmutatja, milyen is az igazi japán történetmesélés. Vegyük például a mostani kötet utolsó képregényét (Ino utolsó története).
Ez ugye alapban egy cselekményben szegény, visszaemlékezésekben gazdag epizód: úton hazafelé valakit meglőnek a banditák, s a halál kapujában lázasan heverő áldozat ágya körül összegyűl egy szerető feleség és két régi ismerős. Beszélgetnek múltról és jövőről. Ennyi.
Ez semmilyen Európában játszódó középkori környezetben nem vált ki katarzist az olvasóból, legfeljebb részvétet és aggódást, a gyász átélését. Na de izgalmat és feszültséget – kizárt. (ekultura.hu)


Silver Age Viasat

A nyár elején a MOME körlevelének köszönhetően szereztem egy munkát a Viaszatnál. A feladat az volt hogy az ő belső kampányukhoz készítsek képregényeket és szuperhősöket akik a marketing csapatuk tagjait mintázzák. Elsőre tetszett a feladat de aztán folyton visszadobták a karakter rajzokat mivel az arcok szerintük nem hasonlítottak. Amikor már úgy éreztem, hogy a meló veszélyben van beszéltem apámmal aki kisegített és végül úgy döntöttünk, hogy munka megosztásban csináljuk a dolgokat. (keplegeny.blogspot.com)


35 Zseniális Fotó Játékokról


Daniel Luvisi Galéria


Jen Zee Galéria