Marvel filmek: X-men kezdetek: Farkas

X-men kezdetek Farkas

Minden kezdet nehéz, és ez alól az első Farkas film sem kivétel. Igaz, hogy mint X-men film, negyedik a sorban, így akár jó is lehetne, de nem az. Ennek számos oka van, én azonban elsősorban a klisékből ostobán építkező történetet okolom, ami mellett egy bevásárló lista is az inspiráció netovábbjának számít.

Persze, lehetne emiatt a forgatókönyvíró David Benioffot hibáztatni, ha kreatív okok miatt nem írták volna át a történetet, vagy a rendező Gavin Hoodot, ha nem attól lett volna zajos a sajtó, hogy úgy összerúgta a port a Fox fejeseivel, hogy a prominens X-men producer Lauren Schuler-Donner férjének, a Supermant is jegyző Richard Donnernek kellett személyesen elrepülni Ausztráliába a forgatásra, hogy békítsen. Tévedés ne essék, nem hinném, hogy ezen múlt volna, hogy nem kaptunk egy jó Farkas filmet, de a fent leírt balhén is látszik, hogy itt semmi nem szólt az alkotói szabadságról, ne adj Isten alkotói kompromisszumokról, a fejesek mindössze egy szép nagy reklámfilmet akartak a különböző akciófigurákhoz.

Bár persze ez sem igaz, mert egy Marvel karakter népszerűsítéséből nem feltétlen ők profitálnak a legtöbbet, és nem is célom egy filmismertetőben stúdióintrikákról értekezni. Mégsem mehetek el mellettük szó nélkül, hiszen ennél a filmnél egyszeri díszleteken is nagy összezördülések voltak Hood és a producer Thomas Rothman között, arról nem beszélve, hogy a rendező szerette volna ábrázolni a főhős tüzérségi sokkját, ami Rothman szerint a kutyát nem érdekelt volna.

Victor Creed

Ezt csak azért mondom, mert a kész produkció olyan szinten alulinspirált, mintha egy csorda sztereotip módon pénzéhes, fantáziátlan producer hozta volna össze. Tévedés ne essék, nem hinném, hogy minden producer ilyen lenne, Schuler-Donnert sem venném egy kalap alá Rothmannel, akinek egyik húzása volt, hogy biztos, ami biztos alapon kivett pénzt az első X-men filmből, mert mi van, ha befuccsol.

Talán pár szót illene mondanom a történetről, ha már így felkonferáltam. A film szerint Logan és féltestvére, Victor Creed, halhatatlan mutánsok, akik a tizenkilencedik század óta minden nagyobb háborúban kivették a részüket, így kamatoztatták tehetségüket, és, legalábbis Victor esetében, csillapították vérszomjukat. Így ismerik meg William Stryker ezredest, akinek kapóra jönnének mutáns G. I. Joe seregébe.

Ez egyébként a készítők hamar le is tudják az intróban, ami az egyetlen valóban ötletes és hangulatos része a filmnek. A többi átgondolatlan kliséhalmaz. Stryker társasága mind macsó elitkatonából áll, akik közül akadnak olyanok, akik jól lőnek, jól forgatnak kardot, vagy csak szimplán szupererősek – olyanok, akiket a készítők nagyon menőnek szántak a kis krapekok, meg talán a fiatal suhancok körében is. Bevallom, én egyebek mellett a parafenomén képességek miatt is kedvelem az X-ment, a csatagépek helyett többre értékelem az időjárás vagy a mágneses mezők feletti uralmat, mert azok nem csak harcban kamatoztathatók, hanem a mindennapi életben is érdekesek.

X-Fegyver

Egyetlen egy katona van, Bradley, aki kilóg közülük, mivel képes energiával ellátni és uralni az elektromos eszközöket. Ha Strykernek kis esze lenne, megtenné őt a Three Mile Island vezető fejének, mert egyrészt rugalmasan működne az a hely, másrészt az energiaellátást is leírhatná a hadsereg büdzséjéből. De a Danny Huston által alakított Stryker köszönőviszonyban sincs Brian Cox karakterével. Az a figura, aki úgy bont ki egy kovászos uborkás üveget, hogy a földhöz vágja, majd legnagyobb elégedettséggel ropogtatja el a szilánkokat.

Apróság, de a Bradley-t alakító Dominic Monaghan (Trufa A gyűrűk urából) eredetileg egy másik karaktert, Csőrt, egy madárszerű mutánst játszott volna el, de valószínűleg költséghatékonyabb volt egy drága jelmeznél az, ha néha megérinti a fejét, amikor működésbe hoz egy szerkezetet.

De félreértés elkerülése végett, nem a látvánnyal van a baj, hanem a fent leírt átgondolatlansággal. Az egy dolog, hogy mindegyik karakter úgy viselkedik, mint egy hormonzavaros, frusztrált tini fiú, és ennek következtében olyan színvonaltalanul kakaskodnak, hogy az átértékeli a korábbi Küklopsz-Logan szóváltásokat. De mindegyik szereplő papírmasé figura, akiknek a félig kidolgozott fordulatokhoz kell asszisztálniuk.

William Stryker Danny Huston

Vegyük például Strykert. Képes ezer szálat megmozgatni, hogy Logant rávegye egy olyan kísérletre, amiben eredetileg nem akart részt venni, és erre dollár milliárdokat költeni, hogy aztán az így gyilkológéppé tett férfi füle hallatára megjegyezze, csak azt akarta tudni, hogy ez a beavatkozás sikeres lehet-e egy másik alanyon, ezt húzzák le a vécében. Majd a legjobb céllövőjét küldje utána úgy, hogy az egyetlen fegyvert, amivel tényleg le lehet győzni, megtartsa magának.

Persze, a logikátlanságokkal egy egész katonai raktárt meg lehet tölteni, az egyik legkirívóbbal (egy karakter képes uralni másokat, mégsem használja ki) rendre találkozhatunk a Cracked és a 9GAG oldalán. Nekem ezúttal azonban feltűnt egy másik is. Amikor a film végén hőseink kiszöktetik a fiatal mutánsokat, a foglyok között ott van egy lány, aki képes bőrét gyémántkeménységűvé változtatni. Aki nem mellesleg az egyik kiszabadító húga. Két érv is szól amellett, miért ő álljon a menekültek élén. Mégis, a végén vakon bízik egy ideiglenesen látását vesztett fiúban, amikor az hirtelen hangokat kezd hallani.

Kayla

Én értem, miért került ez a forgatókönyvbe. Azért, mert a fiú Küklopsz, és naná, hogy a cameózó Charles Xavier legkedvesebb tanítványán keresztül üzen. Mégis, nem lenne praktikus az adott pillanatban olyasvalakit választani, akit a többi kölyök nagyobb bizalommal követ?

De az egyik legnagyobb érvágás akkor is a Baljós árnyak végső fénykard-párbajának teljes lenyúlása. Úgy értem, egy az egyben lemásolják az egyetlen értékelhető jelenetét egy filmnek, ami sokakban törést okozott, az elejétől a végéig. Jó, Darth Maul nem teleportált, de ezen kívül minden megegyezik, leszámítva persze John Williams kiváló Duel of Fates-ét.

Not Emma Frost

Nem lenne teljes az ismertetőm, ha nem említeném meg, hogy a film befejezetlen verziója még premier előtt felkerült a netre. De ez az a film, ahol egy elpazarolt mutáns karakter menekül, alóla pedig Logan úgy vágja ki a tűzlétrát, mint valami rajzfilmfigura. Ez a film sosem érdemelt mást.

Megjegyzés: Igen, tudom, Rozsomák. De tizenöt év eltelte után nem szeretnék külön kitérni rá, bármennyire nem értek egyet a fordítással, mivel szerintem ezt a témát már igencsak körüljártuk az eltelt évek során.

Stan-Lee-Rating-Base-2