Magyar karikaturisták (1848–2007)

[kArton] A kArton Galéria animáció történeti kiállítását egy újabb átfogó tárlat követi: ezúttal a magyar karikatúráé a főszerep. A kiállítást különösen ajánljuk képregényrajongók figyelmébe a nagy számú személyi átfedés miatt.

Magyarországon az újságkarikatúra-rajzolást 1848-tól, a Charivari (Dongó) című vicclap megjelenésétől eredeztetjük. A képzőművészek számára a képes vicc műfaja az éppen hogy megtűrt, inkább csupán a megélhetést biztosító, esetenként az egymással bolondozó, avagy éppen egy harmadikat ugrató – de semmiképpen sem a „valós” művészi időtöltést jelentette.

Az első híres pályaelhagyó – s egyben a művészeti tanulmányait is feladó-, ám a karikatúrával nevet, rangot és országos ismertséget szerző művész Jankó János (1833 – 1896) volt. Az újonnan induló bal – és jobboldali lapok majdnem egy évtizeden át egyaránt (!) az ő munkásságára alapozták népszerűségüket. Jankó elévülhetetlen érdeme továbbá, hogy felfedezte számunkra az autodidakta Homicskó Atanázt, aki az orvosi táskáját hagyta hátra egy plajbászért cserébe. Talán ennek a két markáns egyéniségnek köszönhető, hogy a XIX. század második felében egyre több grafikus mérte meg tehetségét a karikatúra műfajában.

A Magyar karikaturisták 1848 – 2007 című kiállításon történeti megközelítésben mutatjuk be a műfaj jeles hazai képviselőit. A kArtonban kiállításra kerülő hozzávetőlegesen 80 alkotást a megjelenésük helye (Ludas Matyi 1945 – 1990, 1990-1993, Szabad Száj 1946 – 1951, Pesti Hírlap, Füles, Hócipő) szerint csoportosítottuk.

A kiállítás szakirodalmául Gyöngy Kálmánnak, a kiállítás kurátorának a közelmúltban megjelent könyve szolgált. A Magyar
karikaturisták adat és szignótára az Ábra KKT és a kArton gondozásában jelent meg. A könyv bemutatója 2008. április 8-án, kedden 16 órától lesz a kArton Galériában.

Kiállító művészek (a teljesség igénye nélkül): Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Krenner István, Dallos Jenő, Toncz Tibor, Pályi Jenő, Balázs-Piri Balázs, Szűr-Szabó József, Császár Tamás, Tót Gyula, Pusztai Pál, Dunai Imre, Hegedűs István, Lehoczki István, Brenner György, Dluhopolszky László, Jelenszky László, Nemes Zoltán, Rau Tibor, Balogh Lajos, Szabó László Róbert /MARABU/, Szmodis Imre, Kálmán Viktor /Vasi/ , Várnai György, Szigethy István, Hauswirth Magda, Göböly Sándor, Gáspár Antal, Gömöri Imre, Mocsay Béla, Szűr-Szabó József, Lehoczki Károly, Fenekovács László, Földes Vilmos, Kassowitz Félix, Ruszkay György, Zórád Ernő, Gugi Sándor, Korcsmáros Pál, Endrődi István, Nemes Török János, Tóth Antal/Tónio/, Dobrovolszky László, Szénási Ferenc, Zsoldos Péter
(vastagon kiemeltük a képregényalkotókként is ismert karikaturisták neveit)

kArton Galéria (1054 Budapest, Alkotmány 18.)

Megtekinthető: 2008. március 20 – április 26.

Forrás: karton.hu