Loki – A hőssé válás rögös útján…

Hogyan lett a ronda csínytevőből, galléros, pamutruhás Lokiból először tényező, aztán fiatal, bőrszerkós, igéző-kópé-tekintetű, időnként női testben feltűnő szupersztár youngster?

A rejtelmek világába kell visszautaznunk, 1962-be, hogy először lássuk a jotunheimi trükkmestert a Marvel lapjain. Ő rántotta össze a Bosszú Angyalait 1963 szeptemberében, hogy aztán annyiszor megkeserítse mostohatestvére, Thor és földijei, az asgardiak életét. A Földet nem említve, hiszen a jégóriások királyának fia fogadott testvérének midgardi sikereire épp olyan féltékeny, mint mindenre, ami a szőke Viharisten életében fontos. A Marvel Figuragyűjtemény külön magazin-számban ecseteli, Stan Lee, testvére Larry Lieber és Jack Kirby hogyan írták át az Eddából megismert Loki-képet, mely a huszadik századra igazán zavarba ejtővé vált. Idézet a wikipedia-szócikkből (skandináv mitológia):

1961-ben, elemzésében kizárva az összes nem skandináv mitológiai párhuzamot, Anna Birgitta Rooth arra a következtetésre jutott, hogy Loki eredetileg egy pók volt. Anne Holtsmark, aki 1962-ben írt, arra a következtetésre jutott, hogy Lokival kapcsolatban nem lehet következtetést levonni.

Köszönjük, Anna!

Legtöbben talán mégis a moziban szembesültünk vele, hogy az Angyalok szuper(jóképű)csapatában végül is ott van, amennyire ott lehet egy önző, másokat saját céljaira felhasználó dög, Hiddlestone-Loki. Sőt, új sorozatának köszönhetően több is van a kelleténél az isteni illuzionistából.

A Fumax kiadó Asgard Ügynöke I. című kötetében épp a megfelelő számú Loki szerepel. Hogy mennyi? Miért kell egyáltalán ilyen kérdést feltenni egy szereplő esetében? Egy már semmiből, senkiből nem elég?

Ebben az időben már visszaszerezte kétes hírnevét, elindult a hőssé válás egyesek számára igen rögös útján.

Az eredetileg 2014-ben megjelent füzetekben a mostanában az Immortal Hulkkal remeklő Al Ewing író és Lee Garrett rajzoló Nolan Woddard színezővel kedves, színes, pörgős történetet dobtak össze, a karakterhez méltó kalandkavalkádot.

Bemegy X a képregényboltba hétről hétre, szeme végigböngészi a tárolón elhelyezett füzeteket. Belelapozna az egyikbe, de a Szellemlovas-pólós tulaj vádló pillantást vet rá. Aztán megenyhül a tekintete, így már bele mer lapozni. X a Previews, szóbeszédek, netes értékelések alapján próbálja belőni, mit kéne megvenni heti tizenkét dollárért. Mi fér bele. Hú, az a borító, de szép. Emezt meg nagyon dicsérik. Ő meg nagyon érdekel, mi lehet most vele. Ő meg kedvenc íróm. Rajzolóm. Ez meg a kedvenc íróm, rajzolóm és kihúzóm együtt. Na, de ez meg teljesen ismeretlen, mégis ezt kéne.

Épp ilyen, comic shop-érzetű ez a szépen kivitelezett kötet. Ahogy X átpörgeti a füzetet, megérzi nyomdaillatot, és már a nulladik számban felvillan előtte egy intergalaktikus kártyaparti, Vörös Koponya, a brit Marvel Kapitány és csapata, Thor, az első füzetben Hulk, Sólyomszem, Hadigép, Fekete Özvegy és Amerika Kapitány.

Aztán csendesednek a lapok. Személyesebb történetek bontakoznak ki, ismerős és ismeretlen sorsok fonódnak össze, egy lányé, akinek nem lehet hazudni, és pár istené. Asgardi istenek talán még sosem voltak ennyire kevéssé patetikusak, ennyire hétköznapian érdekesek. Al Ewing története fiatal, jó fej csínytevőkről szóló olvasmány, tiszteli és tovább lendíti a hagyományokat, kémtörténet, akció, fantasy, hétköznapi jelenetekkel tagolva, pontosan nehéz megmondani mi is ez, a hangulat, a hangsúly füzetről füzetre, sziporkázva fluktuál drámai, izgalmas és humoros között. Nem tudom, mennyire maradandó történet, olyan-e, mint a pizza, frissen forrón biztos, hogy jó. Igazi ongoing comic-élmény. Olvasás közben körülvesz, képregényboltban érzem magam tőle.

Szinte várom, hogy Thor lapról lapra Donald Blake-ké változzon, mint régi szép időkben, és egy spin offba kilépve lassú, kórházas szappanoperával kösse le az olvasókat.

Sajnos ilyen nem történik, de ezen kívül minden más igen.

Lénárd László

Cím: Loki: Asgard ügynöke 1. – Bízz bennem, Loki vagyok!
Szerző(k): Al Ewing, Lee Garbett
Kiadó: Fumax
Ár: 5195 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 104 oldal
Megjelenés: 2021.07.30.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: fumax.hu