Lefagy a bajszunk: Egérőrség – 1152. tél

Most tél van és csend és hó és halál.

A pusztító tél bejáratott high fantasy toposz. Nem csak George R. R. Martin regényciklusában tartanak tőle, de a hosszú időre beköszönő és áldozatokat szedő fagy olyan ismert fantasyszerzőknél is megtalálható, mint Guy Gavriel Kay vagy Tad Williams. Nem véletlen, a középkori ember teljesen kiszolgáltatott volna e könyörtelen évszaknak a modern civilizáció megannyi vívmányai nélkül – és akkor mit mondjanak erre a kisállatok?

Talán azt, hogy „cin-cin”!

Míg az előző részben egereinkre a legfőbb veszélyt egy áruló sereg jelentette, addig itt a zord körülmények keserítik meg az életüket. Már az heroikus küzdelemnek számít, hogy erőforrásokért eljussanak a szomszédos egértelepülésekre, ahonnan élelemmel és orvossággal visszatérjenek. Közben a természet megannyi akadályt gördít az útjukba, legyen szó ónos esőről, beomló járatról, vagy egy bosszúálló bagolyról. Nem mintha ennek ellenére hőseink városában ne ütné fel a fejét az intrika, mert hiába a zord idő, egér egér macskája marad továbbra is.

Hihetetlen, hogy Petersen mennyire hozzáértően és természetesen gyúrja össze a fantasy kliséket a kisállatok világával, amiből erőlködés nélkül születik valami sajátos és egyedi. Az elhagyatott földalatti birodalom Tolkien óta kötelező eleme a zsánernek, itt azonban néhány ecsetvonással hihető motivációt, mitológiát és személyiséget varázsol az őregerekre támadó bőregereknek.

Hőseink személyiségüket tekintve továbbra is archetipikusan jól megkülönböztethetők maradnak, amire szükségük is van, hiszen hiába a más színű köpeny – vagy ritka esetben bunda –, mégis csak egerekről beszélünk, akiket külsejük alapján könnyű összekevernünk. Petersen azonban ugyanolyan biztos kézzel írja őket, amivel a körülöttük levő világot festi meg. Nem ereszkedik le hozzájuk, nem emeli piedesztálra önmagát, egyszerűen hagyja kibontakozni a történetet.

Gyermekkorunk legszebb történetei elevenednek meg a lapokon, olyan szereplőkkel, akik őszintén, minden cinizmustól vagy önreflexiótól mentesen akarnak hősökké válni. Elsősorban azért, mert mások számítanak rájuk.

És éppen ennyi elég is ahhoz, hogy a szívünkbe zárjuk őket.

Pusztai Dániel

Cím: Egérőrség #2 – 1152. tél
Szerző(k): David Petersen
Kiadó: Ciceró
Ár: 4990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 192 oldal
Megjelenés: 2021.03.25
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu