Kórkép karantén idején: Kiadók

KIEGÉSZÍTVE: 2020.04.10. Az elmúlt hetekben gyökeresen átrendeződött mindannyiunk hétköznapja. Ha valaki nem ismeri a képregények hazai világát, könnyedén mondhatja, hogy ez egy olyan szubkultúra, amely sikerrel vészelheti át a közösségi érintkezés korlátait. Ellentétben mondjuk a zenészekkel, itt nem szükségesek tömegek, amit a geekek különben sem kedvelnek. A valóság ezzel szemben az, hogy a hazai képregényes közeg kifejezetten közösségi jellegű, a tömegrendezvényekre nemzetközi kitekintésben is nagyobb szerep hárul, ezeket pedig hamarabb fújták le, minthogy bezárták volna az iskolákat. És ez csak egyetlen fogaskerék abban az összetett gépezetben, ami magába foglalja az alkotót, a kiadót, forgalmazót és végül olvasót. A hazai jelentősebb képregénykiadóknak elküldtünk két körkérdést azzal a reménnyel, hogy az ezekre adott válaszokból jobban megértjük hogyan rendeződött át a színtérnek ez az igazán fontos része.

– Tekerjünk vissza bő két hetet, március 15-re! A szervezők az utolsó héten kénytelenek voltak lefújni a tavaszi képregénybörzét. Ez hagyományosan fontos terep a kiadók számára is, hogy közvetlenül az olvasók kezébe nyújthassák újdonságaikat. A betervezett képregények ettől még elkészültek. Azóta milyen eszközökkel próbáltátok meg ezeket eljuttatni az olvasókhoz?

Korcsmáros Gábor – Képes Kiadó: A börzére nekünk nem jelent volna meg újdonságunk, így ilyen szempontból ez a Képes Kiadónak nem volt nagy érvágás. Inkább a közösségi élmény hiányzott.

Bayer Antal – Nero Blanco Comix: A Nero Blanco Comixnak egy új kiadványa és négy utánnyomása volt betervezve a börzére. Ezek szépen el is készültek, egy nappal a rendezvény lefújása előtt szállított a nyomda… Ez persze kellemetlenül érint, de szerencsére az alacsony példányszám miatt nem vészes a kiesés. Valamivel jobban zavar, hogy még a Hungarocomixos kiadványoknak is kellettek volna a tavaszi rendezvények, így azok megtérülése is eltolódik időben. Mindenesetre a két legnagyobb terjesztőnk, a Comicsinvest és a Képregénymarket rendesen feltankolt mindenből, úgyhogy legalább a vásárlók egy részéhez eljutnak. Mást nem tervezek ezekkel. Remélhetőleg az év második felében lesznek már rendezvények, és azokon begyűjthetik a többiek is.

Szebeni Péter – 5Panels: Új képregényünk a Hullámtörés elkészült, de a jelenlegi helyzet miatt nem kezdtük meg az értékesítését. Mivel a bevételeink nagy részét a rendezvények adják, és most a munkahelyemre bejáráson kívül sehová nem mozdultam ki az utóbbi három hétben, így határozatlan ideig még nem értékesítjük a kötetet.

Giovanni Gianni Gallotta – Frike Comics: Szerencsénk volt mert mind a 2 kötetet sikerült odaadni további terjesztésre: Líra, Szukits, Fumax, KépregényMarket.

Holló-Vaskó Péter – Fumax: Szerencsére igen aktív, lelkes követőtáborunk van, akik jól ismerik a webshopunkat és gyakran élnek is vele, ezáltal ők azonnal tudtak lépni a hírre és a honlapunkról meg tudták rendelni a köteteket. Ezért nagyon hálásak vagyunk. Természetesen ettől még fájón érezzük a börze kiesését, de azzal igyekszünk ellensúlyozni, hogy a webshopunk továbbra is üzemel, így aki szeretné beszerezni a börzére szánt köteteket (Ha/Ver 4., Hulk: Szürke, Tokyo Ghost – Tokió szelleme), az meg tudja oldani így is jó kedvezménnyel, ráadásul nálunk ugye más kiadók címei is elérhetők, ez még egy extra könnyítés (bár most nyilván a készletek utántöltése lassabb kicsit a szokásosnál).

Simon István – Pesti könyv: Nálunk -nem teljesen szándékosan- úgy alakult, hogy nem volt a Börzére időzített újdonságunk. Ettől függetlenül a rendezvény elmaradása természetesen negatívan érintett minket.

Horváth Antal Balázs – Anagram Comics: A márciusi börzére tervezett újdonságunk (Zagor 2) elkészült, de mivel már februárban érződött, hogy elmaradhatnak hamarosan a tömegrendezvények, nem adtuk már nyomdába, és be se jelentettük. Az utóbbi időben „rádiócsendbe” vonultunk, a saját olvasóinkat is egyelőre csak nagyon korlátozott mértékben tájékoztattuk, mert jelen helyzetben kénytelenek vagyunk kivárni. Kevés lényegtelenebb dolog van most a szórakoztató képregénynél.

Harza Tamás – Kingpin: Elsősorban a webshopot erősítettük. Pont nyitottunk volna egy képregényboltot is, de annak épp betett a „maradj otthon” karantén.

Gyöngy Balázs – Vitanum: A saját csoportunkban hirdettük meg először és a képregényes oldalakon elsőként, hogy a börzén nem veszünk részt, különösen ügyelve arra, hogy ne indítsunk el ezzel egy lavinát, mert akkor még nem lehetett tudni, hogy lehet-e rendezvény avagy sem. Nem akartuk, hogy miattunk, meg pánikkeltés miatt hiúsuljon meg a rendezvény, utóbb kiderült, hogy egyébként sem lehet megtartani. Rögtön jeleztük, hogy börzeárakon mindenki hozzájuthat a Kockásokhoz, a Seuso Mozaikhoz, a XIII, Vörös Kódhoz és az egyéb kiadványainkhoz, a rendezvény dátumát követő egy héten át. Nagy örömünkre rengetegen éltek is a lehetőséggel, hiszen a börzei kedvezményen felül a postai díj kifizetését is átvállaltuk. A megrendelések és az igények továbbra is érkeznek, még néhány napig a megszokott régi címre, azért csak néhány napig, mert rövidesen, (már tényleg csak egy-két nap), és elindítjuk a webshopunkat a vitanum.hu-n és kicsit változik a megrendelés menete, sokkal egyszerűbb és még ennél is gördülékenyebb lesz.

Breitenbaumer László (Spawn sorozat magánkiadója): Nyilvánvalóan minden kiadónak bevételkiesés a rendezvény elmaradása, így nekünk is. Ettől függetlenül a kiadványok elérhetőek lesznek a megszokott helyeken és módon, illetve kedvezményes áron az ivadek.hu webshopból is rendelhetőek, valamint a májusra tervezett új megjelenések is előrendelhetőek azon keresztül.

Tálosi András – Goobo: Szerencsére nekünk a börzés megjelenéseink (meg úgy az ideiek egyáltalán) vagy előfizetői csomagok részei voltak, vagy az újságosokhoz került. Természetesen sem a Lapker féke, sem a börze elmaradása nem volt jó. Terjesztési módunk az online terjesztésre redukálódott, sőt, jelenleg egy kényszerű leállás van a webshopunkban (két hét múlva újranyitunk), de a Szukits kínálatában minden kiadványunk megtalálható. A megjelenések egy részét már a börze után eltoltuk későbbre, mint terveztük, és kicsit széthúztuk a sűrűségüket is. A Valiant-kötetek megjelenését, amik a legköltségesebbek, bizonytalan ideig felfüggesztettük. Ugyanígy, amíg nem lesz újabb rendezvény, a Zorro 4 is váratni fog magára (ez fáj az egyik legjobban).
Másik oldalról viszont remek, hogy jelenleg rengeteg munkánk akad a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény szerkesztésével, szóval ki tudjuk tölteni az időnket, ami a saját kiadványok parkolása miatt felszabadult. Sőt…

– Először a rendezvények maradtak el, majd a könyvesboltok és képregényboltok zártak be. Egyelőre lehet küldeményeket feladni és fogadni, az újságos terjesztés is működik még. Időnk talán több lenne olvasásra, de mégis luxuscikknek minősül a képregény azokban a háztartásokban, ahol hirtelen jóval nagyobb gondok jelentek meg. Hogyan tudtok így tervezni? Hogyan alakítottátok át terveiteket rövid, közép és hosszútávon? Ez mit jelent konkrét kiadványokban?

Korcsmáros Gábor – Képes Kiadó: Idén két újdonságot tervezek, ezek mindenképpen meg fognak jelenni, rendezvények nélkül is. A saját webshopunkra alapozok, ill. a könyvesboltok is fognak kapni belőle – persze, most ez is főleg online eladásokat jelent. A saját webshopunk forgalma nem változott, vagy inkább kicsit nőtt március 15 óta, de a könyvesbolti forgalom drasztikus csökkenése miatt a bevételeink nagyobb része egyik pillanatról a másikra eltűnt. Pontosabban el fog tűnni, ugyanis még jó pár hónapig a könyvesbolti korábbi fogyások értékét fogjuk megkapni. Az tény, hogy az ország nagyon nehezen fogja kiheverni a válságot (reméljük, „csak” anyagilag). De egyszer ennek is vége lesz, előbb utóbb talpra fog állni a gazdaság.
Az egyik újdonságunk a Képregényfesztivál idejére lesz kapható, a másik a Hungarocomix-ra. Mindkettő Korcsmáros Pál nevéhez kötődik, de a címek még titkosak. :-)

Bayer Antal – Nero Blanco Comix: Ami már be van tervezve, meg fog jelenni, csak valószínűleg kicsit később. További két olasz thrillerre szól a szerződésünk, ezeknek az év vége a határidejük. (Gondolom, kérhetnék halasztást szükség esetén, de talán nem jutunk el odáig.) Már beírás előtt áll a Billie Holiday, Munoz és Sampayo képregénye – ez a fesztiválra jött volna ki. Csinálom folyamatosan, és ha kész leszek vele, meglátom, hogy érdemes-e azonnal kinyomni, tudnak-e vele mit kezdeni a terjesztők. A negyedik francia képregénytörténeti kötetem (Pilote) is készül, de mivel semmi sem sürget, olyankor foglalkozom vele, amikor éppen akad rá időm. Ezzel biztosan megvárok egy rendezvényt. Ami a távlatokat illeti, viszonylag egyszerű a helyzetem, mert máskor sem szoktam fél évnél hosszabb időre előre tervezni. Majd meglátjuk…

Szebeni Péter – 5Panels: Alkotócsoportként jelenleg csak ezt az egy kiadványunkat érintette a változás, a továbbiakkal még nem terveztünk annyira előre, de mi inkább behúztuk teljesen a féket.

Giovanni Gianni Gallotta – Frike Comics: Egyelőre van kapacitásunk és keresték már nálunk a Bud Spencer/Terence Hill kötetet. Ha minden igaz, tudjuk is kiadni nem sokára. Bízom benne, hogy nyár után lehet kiadni Dampyr, Morgan és Tex köteteket is.

Holló-Vaskó Péter – Fumax: Egyetlen dolog biztos ebben a helyzetben: a bizonytalanság. Nem tudni, mikor ér véget a jelen vészhelyzet, nem tudni, még milyen intézkedésekre kell felkészülni. Egy ilyen időszakra lehetetlen felkészülni, így az egyetlen ésszerű terv az, ha kivárásra játszol: eltoltuk a megjelenéseinket (fontos: nem töröltük, csak eltoltuk!) arra az időre, amikor már látható lesz, hogy hogyan és mikor ér véget ez a periódus. Eszerint már látjuk, hogy több idénre tervezett cím 2021-re csúszott, illetve az is biztos, hogy jóval kevesebb kísérletezésnek marad terep a válság elmúltával is egy darabig. Sajnos sokkal többet tényleg nem tudunk mondani, mint hogy amint a bizonytalanság enyhül kicsit, meglátjuk, hogyan tudjuk újraütemezni ezt az évet (illetve ami még hátra lesz belőle akkor).

Simon István – Pesti könyv: Még nem tudjuk meddig tartanak a korlátozások, ezért addig halasztunk minden költségesebb, új megjelenést. Az újságosoknál is régóta, rendszeresen kapható sorozataink, vagyis a Lucky Luke és a Rick and Morty esetében legfeljebb egy hónappal csúsztatjuk el az új számok megjelenését.

Horváth Antal Balázs – Anagram Comics: Mi az olvasók felé általában csak a kiadványokról kommunikálunk, a kiadó (bel)ügyeit a háttérben tartjuk, de a határozott rákérdezésre most kivételt teszek. A már megvásárolt kiadási jogok birtokában mi is könyvet készíteni és kiadni szeretnénk, de egy amúgy is limitált példányszámmal dolgozó, hobbi szinten üzemeltetett és finanszírozott mikrokiadó esetében rendezvény nélkül jelenleg nincs mozgástér.
Őszinte leszek, bizakodásom ellenére is nehezen tudom elképzelni, hogy akár a nyár közepén önfeledt, teljes értékű képregényes rendezvényt tudnánk tartani. De persze bár így lenne! A következő hónapokban így marad a leállás valószínűleg. Alternatívának az előrendeléses alapú, szinte on-demand képregénykiadás tűnhet csak, hiszen a saját olvasói körünkről sem tudjuk biztosan, hogy belefér-e a költségvetésébe a következő 3-4-5 újdonságunk.
Minket egyébként egy általunk nagyon várt időszakban ért a kényszerű leállás: ebben az évben a szórakoztató ponyváink körében (Diabolik, Zagor, új cím) magasabb szintre terveztünk érkezni, illetve idén készültünk megjelentetni az első irodalmi értékű kiadványunkat is, teljesen más képregényes vizekre is evezve.

Kiss Ferenc – KKK: Annyi átalakítás történt, hogy azok a kiadványok, amikbe bele sem fogtam, azokat átütemeztem valamikor későbbre.
Amikbe belefogtam, azokat befejeztem minél előbb, mert ha meghalok, úgy nehezen tudnám befejezni őket.
Nagyjából ennyi!
Ez mit jelent konkrét kiadványokban?
Az A4-es Rejtő-sor „Két cirkáló P. Howardiából” ugyanúgy megjelenik május 10-re, ahogy máskülönben is megjelent volna.
Átvétel: előzetes megrendelés után – személyesen vagy postán.
Elkezdtem csinálni (már a nyári börzére, vagy annak időpontjára) a Diamúzeum 5. füzetét: Korcsmáros Pál: Történelmi tablóképek című kiadványát.

Harza Tamás – Kingpin: Nem nagyon tudunk tervezni. Alapvetően azt szeretnénk, ha ezekben a terhes időkben mindenki megkaphatná legalább a kicsit kikapcsolódáshoz, pozitív élményekhez köthető képregényeinket, úgyhogy alapból bár óvatosak lettünk, elsőre nem változtatunk semmin. Belekalkuláltunk bizonyos veszteséget, ami akkor fog aktualizálódni, amikor a most megjelenő eladási számokkal szembesülünk, ami vagy elfogadható lesz, vagy nem, de amíg nem látjuk biztosan, hogy nem szabad folytatni a kiadást, addig mi folytatjuk. Ha úgy alakul, akkor mi is szünetre kényszerülünk, persze, de alapból nem szeretnénk ezt meglépni. Jobbnak érezzük azt a verziót, hogy inkább vállaljunk be bizonyos mennyiségű veszteséget, mint hogy leálljunk mindennel, ami nem jó az olvasóknak, nem jó a cégünknek és a dolgozóinknak meg főleg nem. Nyomjuk, amíg tudjuk.
Konkrét kiadványt csak egyet tudnék megemlíteni, amire nem lesz hatással: a Peter Parker Pókember. Mivel ez gyűjtői kiadás, amit maguk az előfizetők eltartanak, ott nincs veszélyben a folyamatos kiadás.

Orosz László – Comicsmania: A Comicsmania Kiadó elsődlegesen a rendezvényeken teríti kiadványait (néhány könyvesboltban és a Fumax webshopjában kaphatóak még).
Így az új kiadványokat is toljuk.
Igyekszünk viszont előre dolgozni: készül a Belzebubs gyűjteményes HC, egy lírai képregény Subcomandante Marcos mexikói zapatista gerillavezérről és egy különleges antológiával is készülünk kiadónk alapításának 10. évfordulójára.

Gyöngy Balázs – Vitanum: A külföldi eseményeket figyeljük, a küldemények feladását még most is engedik. Sikerült megoldanunk, hogy biztonságosan kezeljék a csomagokat, úgyhogy küldjük rendületlenül. Egyébként az újságos terjesztés továbbra is működik országosan mintegy 3000 helyen vagyunk elérhetőek, így aki szeretne, hozzá tud jutni a kiadványainkhoz, a Lapker saját üzleteiben, a Relay, Inmedio üzletekben, illetve a hyper- és szupermarketek élelmiszerboltok hírlapos standjain.
A Kockások szerencsére nem tartoznak a drága kiadványok közé, így azt gondoljuk, hogy nem lesz talán jelentős visszaesés, persze ezt csak nagyon óvatosan mondom. Jelen állás szerint minden kiadványunk a megszokott időben megjelenik, ha mégis belekényszerülünk, hogy akármit módosítsunk, azt feltétlenül közölni fogjuk.

Breitenbaumer László (Spawn sorozat magánkiadója): Az idei évre tervezett kiadványokat megpróbáljuk elkészíteni, hiszen az előfizetők felé nem mondhatjuk azt, hogy bocsi, majd egyszer valamikor megkapod…na meg nem csak előfizetők vannak. Hozzáteszem, ebben a helyzetben sok múlik majd azon, hogy a csomagküldés is meddig lesz kivitelezhető. „Szerencse”, hogy nem függünk újságos vagy könyvesbolti terjesztéstől (főleg a kialakult helyzetben), ennek megvan a maga előnye és hátránya, eddig is javarészt közvetlen tőlünk vásároltak az olvasók. Biztos, hogy mindenkinek nehezebb lesz ez az időszak, de ennek is vége lesz és túl leszünk ezen is, mint minden máson.

Tálosi András – Goobo: Az a vicces, hogy az idei év jó ütemben indult, már ami a munkaelosztást illeti (a tavaly év vége ilyen szempontból nagyon káosz volt, egy csomó kiadványunk késett), de sikerült felvennünk a ritmust, vettük az akadályokat is… erre… Hosszú távú cél, hogy a Dragonero, ami az egyik fő húzócímünk biztosan menjen (a 8. kötet lényegében már csak a nyomdára vár). A Maximum Bonelli kötetek is menni fognak tovább (az előfizetők felé még van restanciánk, azokat mihamarabb szeretnénk letudni, és behozni magunkat). A többi kiadványunkról már volt szó, a kérdés inkább, hogy amiket még terveztünk, azok mikor fognak megvalósulni.
Tavaly például megszellőztettünk már egy Pókember kötetet, amit augusztusra tervezünk kihozni, mint az idei GooBo-Nap exkluzív kiadványát. De egyelőre ezekkel nagyon várakozó állásponton vagyok. A stratégiánk jelenleg a kivárás… más nagyon nem is lehet.

A Vadvirágok kérdéseinkre válaszolva, a hivatalos közleményét küldte el:

Az utóbbi hetek koronavírussal kapcsolatos híreit olvasva lehet, hogy elcsüggedtél és aggódva tekintesz a jövőbe. Nekünk azonban több jó hírünk is van! Egyszer majd a járvány is véget ér, mi pedig addig is változatlanul dolgozunk azon, hogy a szerintünk legjobb címeket a lehető legmagasabb színvonalon jelentessük meg a számodra. A Vad Virágok Könyvműhely már 15 éve ad ki képregényeket megszakítás nélkül, több – kisebb-nagyobb – válságot túléltünk. Ez most sem lesz másképp!
– Az iskolabezárások miatt otthon lévő gyerekekre gondolva kötelességünknek érezzük, hogy még a tavasszal megjelentessük a Bone sorozat 1. kötetét. A könyv már előrendelhető a weboldalunkon (https://www.vadviragok.hu/Bone-Konc-1-kotet-Tavozas-Koncfal…).
– Ha kedvenc nyomdánk nem dönt az ideiglenes bezárás mellett, akkor az Umbrella Academy Netflix-sorozat 2. évadjának premierjével egy időben megjelentetjük az Esernyő Akadémia képregény 3. kötetét. (Ez a könyv még nem előrendelhető, mivel egyelőre nincs konkrét információ a Netflix-premier időpontjáról.)
– A Hellboy: Rövid történetek omnibus kiadásának 1. kötete a terveink szerint megjelent (https://www.vadviragok.hu/Hellboy-Rovid-tortenetek-Omnibus-1), megrendelhető a weboldalunkon. A 2. omnibus kötet megjelenését az egyik nyári képregényes eseményre időzítjük. Ebben jelenik majd meg a László Márk által rajzolt Hellboy-történet is, amivel kapcsolatban annyit elárulhatunk, hogy a szerző eredeti rajzát tartalmazó verzió kiadását is tervezzük.
– És hogy ne maradj humor nélkül a kijárási korlátozás közben sem, a Kázmér és Huba felfedezése című decemberi újdonságunk a szokásos 25%-os kedvezmény helyett, 40%-os kedvezménnyel kapható egészen április 15-ig. (https://www.vadviragok.hu/akcios)
A könyveink továbbra is elérhetőek a webshopunkban (https://www.vadviragok.hu/webaruhaz), a kiszállítás biztonságos és folyamatos lesz, 15000 Ft vásárlás felett ingyenes. Kérünk téged, hogy továbbra is támogass minket vásárlásaiddal, hogy meg tudjuk őrizni mindazt, amit együtt elértünk.
Ha pedig végképp reménytelenre fordulna a helyzet, gondolj arra, hogy mit csinálna Hellboy vagy Usagi Yojimbo a helyedben, és jönni fog a megoldás!
Maradj otthon, együtt sikerülni fog!
Üdvözlettel,
a Vad Virágok Könyvműhely csapata”

Szabó Zoltán Ádám

Fotók: Dancs Enikő Bianka (15. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál)