Koppány koponyái, ikervadászat, szex és politika

[hvg.hu] “Igazi rendszerváltást”, “A kormány mondjon le”, “Van itt egy kínai étterem az Astoriánál” – néhány kiragadott mondat a világhírű 24 akciósorozat köztévés magyarításának premierjével egyidőben kezünkbe került, borítószövege szerint 100 százalékig magyar képregényből.

A Gemini jelentés címet viselő, Korcsmáros Péter, Bayer Antal, Fazekas Attila és Haránt Artúr által jegyzett füzet újabb próbát tesz arra, amit e fórumon többször is üdvözöltünk, nevezetesen a magyar képregénykultúra feltámasztására. S ugyan munkájuk jóval ígéretesebb, mint a fent említett televíziós próbálkozás, a karakterek és cselekmények a magyar helyszínek ellenére is egy kicsit amerikásra sikerültek.

A történetről, vagyis – mivel abból a bevezető fejezetben sok minden nem derül ki – a szereplőkről röviden: adott egy maffiatevékenységgel vádolt, szexőrült bankvezér, egy vele szoros rokoni kapcsolatban lévő volt miniszter, egy ügyükben nyomozó, ősmagyar álmokat látó fiatal ügyésznő, egy egyetemi tanárból bulvárújságíróvá „züllött” oknyomozó újságíró és egy fiatal és nagyon kihívó ikerpár, akiket épp a filmbiznisz (vagy egy magát annak álcázó, ismeretlen szervezet) készül elnyelni. A nyitókiadványt egy baleset (vagy egy balesetnek álcázott bűncselekmény) zárja, igazából itt fejeződik be a szereplők bemutatása és indul be a valódi cselekmény.

A képregényíró egy fórumbejegyzésben még pörgősebb folytatást ígér, több akcióval, politikával – bár utóbbiban a szerzők bevallásuk szerint megpróbálnak kevésbé direktek lenni. Ez egyrészt okos döntés, hiszen a potenciális olvasók is emberek, adott politikai preferenciával, s a szerzők nyilván egyik oldalt sem szeretnék elidegeníteni művüktől, másrészt viszont e távolságtartás, homályosítás ellentétes a 100 százalékos magyar mű koncepciójával, és a végeredmény egy kicsit steril magyar valóság lesz.

Ami a kidolgozást illeti, ragyogó munkával van dolgunk, mi itt különösen a színező munkáját emelnénk ki, térhatású színezése igazán egyedivé teszi a munkát. A szerzők a képregényhez egy promóblogot is nyitottak, aminek viszont nagy hibája, hogy nincs eldöntve: egy fiktív szereplő énblogjaként vagy az alkotók üzenőfalaként funkcionál. Folytatás az ígért 2007 őszi megjelenéshez képest a legújabb hírek szerint csupán jövő évben várható.