Kínaiak is belenyúlnak a harmadik Vasemberbe

Kínai partnerek bevonásával készíti el az amerikai Disney stúdió a Vasember című képregény alapján Robert Downey Jr. főszereplésével az akciófilm harmadik részét.

A népszerű színész mellett Gwyneth Paltrow és Don Cheadle is visszatér korábbi szerepeiben, a filmet idén forgatják le – közölte a Disney és kínai partnere, a DMG Entertainment. A DMG producerként vesz részt a munkálatokban, de arról nem közöltek híreket, hogy a forgatás a távol-keleti országban zajlik-e majd.

„A kínai közönség szereti a Vasembert, így kínai elemeket és kínai történetet adunk a történet harmadik részének” – fogalmazott a Disney kínai ágával foglalkozó Stanley Cheung. A Disney és a pekingi székhelyű DMG a közös munkáról csak annyit tett közzé, hogy a kínai partner anyagilag támogatja a projektet, részleteket viszont nem ismertettek.

Külföldi filmes vállalatok sorra alapítanak közös vállalkozásokat kínai partnerekkel, hogy így terjeszkedjenek az ázsiai országban, ahol a jegybevételek egyre nagyobb ütemben nőnek, miközben az Egyesült Államokban és Európában zsugorodnak.

Kínában harmadával, kétmilliárd dollárra nőttek a jegyeladásokból származó bevételek 2011-ben, míg Észak-Amerikában két éve csökkennek, noha még így is sokkal nagyobb a kínai piacnál, 10,2 milliárd dolláros.

A távol-keleti ország kommunista vezetése azt szeretné, ha kínai stúdiók tanulnának Hollywoodtól, ezért csábító ajánlatokkal csalogatja Pekingbe az amerikai filmipar szereplőit.

A DMG Entertainment annak a DMG nevű cégnek a része, amelyet 1993-ban két kínai és egy amerikai partner hívott életre. A produkciós vállalat producerként vett részt a Bruce Willis és Emily Blunt főszereplésével készült Looper című thriller forgatásában, amely részben Sanghajban zajlott.

Az elmúlt évtizedben az állami filmforgalmazók csak 20 film vetítését engedélyezték évente a kínai piacon, a jegybevételekből származó összeg 13,5-17,5 százaléka kerülhet külföldre a szabályozások szerint. A kínai kormány nemrég bejelentette, hogy évi további 14 alkotást engedélyez, ha azok 3D-, vagy Imax-formátumban kerülnek a vászonra.

A Vasember az utóbbi évek legnagyobb – anyagi – sikerei között szerepelt a filmpiacon, a Disney szerint az első két rész 1,2 milliárd dollárt hozott a konyhára. (MTI)