Képregény hírek a Szigetről

(Blueberry / Fórum) Mi volt és mi lesz. Rövid összefoglaló a Sziget szombati képregényes napjáról a MoziNet sátrából, valamint egyes kiadók ez évi tervei…

„… Az elõre jelzett résztvevõk közül csak Korcsmáros Gábor nem tudott eljönni, a négy képregényrajzolóból viszont Lanczinger Mátyás és Odegnál Róbert csatlakozásával hat lett, sõt, Gyõri Tibor és Geek is szaporította a közönség számát.

… Végig nagyon meg lehettünk elégedve a közönség létszámával, 15 és 60 között ingadozott, átlag úgy 30-35 fõ lehetett jelen. Azt nem tudom, hogy hányan nézték végig, de szerintem jó 100-150 érdeklõdõ megfordult a sátor környékén.

Az elsõ elõadást Cserkuti Dávid tartotta… a képregénykészítés folyamatáról, fázisrajzokat, mintaoldalakat mutatott be.
A színezésrõl Gáspár Tamás mondott pár szót … érdekes dolgokat tudhattunk meg tõle is.

…Odegnál Robi … Elmondta, hogy reményeik szerint szeptemberben, de legkésõbb októberben kapható lesz a Rév elsõ része.
Zorro azt hiszem itt közölte elõször nyilvánosan, hogy az MKA elindít egy saját lapot, amelynek a nulladik vagy próbaszáma a novemberi nagy képregényes eseményünkre van betervezve. Reményeik szerint jövõre pedig havilapként tud majd mûködni.
A tartalmáról annyit lehet tudni, hogy elsõsorban de nem kizárólag az MKA tagok képregényei kerülhetnek bele, csak új magyar képregényeket fog közölni.

…Cserkuti Dávid pedig – aki szintén lelkes tagja az MKA-nak – rávilágított, hogy miért kényszerül olyan sok tehetséges képregényrajzoló arra, hogy fõleg a reklámszakmában kamatoztassa a tudását.

A második elõadónk Varró Attila volt… egyáltalán nem szegte kedvét a félresikerült Gödörbeli esemény.

…a képregénybõl készült filmek elszaporodásának a fõ oka az, hogy Hollywood a biztos sikerre hajt, és ehhez kész történetekre, mítoszokra, leginkább pedig kész figurákra van szüksége. Hasonlóan a „legújabb Bruce Willis” vagy „legújabb Van Damme” stb. filmekhez, megkapjuk az egymástól alig eltérõ, ugyannak a jól bevált figurának kisebb variációit. Amerikában ráadásul jól lehet építeni a figurák korosztályokon is átívelõ ismertségén, hisz már a nagypapa is Batmant, Supermant olvasott.

Készakarva elhúztuk kicsit a beszélgetést, ugyanis menetközben kiderült, hogy a rajzolói megasztár vetélkedésben nincs teljes egyetértés, ezért hát egyetlen feladatra redukálódott a tréfás verseny. Zorro, Fritz, Dávid és Sunya elkészítette Szuper-Broáfka vázlatát. Amennyiben az alkotók hozzájárulnak, a képek rövidesen láthatók lesznek a KN-en is.

A harmadik kerekasztalra maradt néhány izgalmas újdonság.

Elõször is, az elõre jelzett kiadókhoz csatlakozott egy hatodik is, méghozzá egy olyan, amelyik hosszú évek után elsõként mangát szeretne kiadni Magyarországon. A Manga-Fan Kiadó képviseletében Boros Csaba elmondta, hogy a japánokra jellemzõ igen hosszú tárgyalások most már a befejezéshez közelednek, és szeptemberben vagy októberben útjára tudják indítani az Inu-Yasha magyar változatát. Kisméretû könyv lesz a formátum, és mind újságárusnál, mind pedig könyvesboltokban kapható lesz. Az igények felmérésére szolgáló elsõ sorozat fogadtatásától függõen pedig további mangák megjelenésére is számíthatunk, nyilván jövõre.

Pascal Merucci (Krak) elmondta, hogy az idén még egy rész jelenik meg a XIII-ból és beindítanak egy másik sorozatot is. Errõl csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy nagyon mai és nagyon más, mint a XIII.

Teisenhoffer Vicki (Vándorkõ) megerõsítette, hogy az A rabbi macskája elsõ része augusztus végén megjelenik. A teljes, egyelõre 4 részes sorozatot ki szeretnék adni. Amennyiben sikeresek a kiadványok, Joann Sfar más munkáival folytatnák.

Gál Szilvia (Dragon Rouge) … Az idén beindul a kiadó második sorozata. Ennek a címét nem árulta el, csak annyit mondott el, hogy mindannyian ismerjük… és persze francia.

Láng István (Semic) beszélt a legtöbbet arról, hogy a kiadóvezetõk kiadási politikája mennyire függ össze az éppen futó filmes és rajzfilmes sikerekkel. Megemlékeztünk a Tini Titán Teknõcökrõl, Muminról és Majáról, a méhecskérõl is.

A képregényes mûsor zárásaként Kubiszyn Viktor tartott érdekes és gazdagon illusztrált elõadást a mangák világáról.

Részletek és további érdekességek a fórumban olvashatóak!