Képregény Info 2009/20

Friss ropogós MKSZ. Hírlevél. Belépés díjtalan.

Képregény Kedvelők Klubja, szeptember 24.

A Képregény Kedvelők Klubja szeptemberi találkozójának helye és címe kArton Galéria (1054 Alkotmány u. 18), szeptember 24, csütörtök, este 6 óra.

Először “Rejtőzködők képregények” címmel Wölfinger Balázs és Gellért Kristóf gyűjtőkkel beszélget Kiss Ferenc az olyan szokatlan helyeken megjelent képregényekről, mint a Lókötő Magazin, a Katonaélet vagy a Kozmokalandorok, majd Bayer Antal tart vetítettképes beszámolót a szeptember 11 és 13 között Lausanne-ban megrendezett BD-Fil nemzetközi képregényfesztiválról.
A belépés díjtalan.

18. képregénybörze: várható újdonságok

A 18. Képregénybörzére a szokott helyen, Újpesten, a Munkásotthon utcai általános iskolában kerül sor október 11.-én.

A várható újdonságok listája tovább bővült. Itt fog debütálni a Képes Kiadótól a Rejtő-Korcsmáros sorozat régen várt 6. kötete, az Elveszett cirkáló. Várhatóan elkészül a Batman: Hush visszatér második, befejező része. A Cartaphilusnak is lesz másik új kiadványa, az Aliens sorozat második kötete. A Fumax két mangával jelentkezik: a Démonnapló 6. epizódján kívül a Csillagsivatag címet viseli kötetet is most jelenteti meg. Egyre több szerzői kiadványról is értesülünk, ezek alacsony példányszámban jelennek meg, és többnyire csak képregényes rendezvényeken vásárolhatók meg, közvetlenül szerzőiktől.

Könyvesbolti forgalomba kerülő kötetek:

– Aliens 2: Szemfényvesztés és Kísértet (Cartaphilus)
– Árnybíró 13 (MangaFan)
– Batman: Hush visszatér 2: Kényszerű szövetségek (Képes Kiadó)
– Az új Bosszú Angyalai: Ezüst Szamuráj (Kingpin)
– Csillagsivatag: A Talshas éjjele (Fumax)
– Démonnapló 6 (Fumax)
– Joann Sfar-Saint-Exupéry: A kis herceg (Vad Virágok Könyvműhely)
– Nana 5 (MangaFan)
– Sandman 1 (Cartaphilus
– Usagi Yojimbo 7 (Vad Virágok Könyvműhely)

Korlátozott példányszámban megjelenő kiadványok:
– Buborékhámozó 6 (Nero Blanco Comix)
– Charax 2 (szerzői kiadás)
– Firka Comics 4 (szerzői kiadás)
– Lénárd László: BMX kölyök ’89 (szerzői kiadás)
– Süli Andrea: Kanon (Nero Blanco Comix)
– Vahan 3 (szerzői kiadás)

MondoCon a Hungexpon, AnimeCon Székesfehérváron

Ősszel nagyüzem lesz a mangás-animés rendezvények terén.
Október 17-én szombaton a MangaFan kiadó népszerű magazinja, a Mondo megrendezi első találkozóját, a MondoCont. A rendezvénynek a Hungexpo K épülete ad helyet. További információk a magazin honlapján olvashatók (www.mondomagazin.hu)
Október 24-én a Magyar Anime Társaság immár hagyományos vidéki Animeconjára kerül sor, ezúttal Székesfehérváron, a Köfém sportcsarnokban. A részletek nemsokára olvashatók lesznek a rendezvény honlapján (www.animecon.hu).
Mindkét rendezvény alkalmából új mangakötetek megjelenése várható. A MangaFan már bejelentette a Chrno Crusade 2. és a Hellsing 5. epizódjának a kiadását, de a lista folyamatosan bővülni fog.

Pályázati hírek

– Lezárult a HM és az MKSZ közös képregénypályázata. Határidőre 12 képcsík-sorozat, 12 egyoldalas és 27 többoldalas képregény érkezett be. A zsűrizésre október elején, a díjak átadására november közepén kerül sor.

– A Galaktika „Steampunk” témában kiírt pályázatára a tervek beadási határideje október 31. A megvalósításra javasolt képregényeket majd 2010 júniusig kell elkészíteni. Részletek a www.kepregeny.info honlapon és a Galaktika honlapján (http://www.galaktikamagazin.hu/2009/09/galaktika-steampunk-comix-palyazat.html).

– A varsói gettófelkelés témájában meghirdetett lengyel képregénypályázat leadási határideje október 3. További informácók a www.kepregeny.info honlapon.

– Az Űrvilág asztronautikai portál által meghirdetett, GPS témájú képregénypályázat leadási határideje november 20. A teljes kiírás a www.urvilag.hu honlapon található.