Képregény Info 2009/13

…melyből kiderül ki az MKSZ új elnöke, milyen állást ajánl az MKSZ, és milyen nyári események lesznek, melyek – akár nyomokban is – de képregényt tartalmaznak…

[toc]

Tisztújítás a Magyar Képregénykiadók Szövetségében

Júniusban tartott évi rendes közgyűlésén a Magyar Képregénykiadó Szövetsége Kulturális Egyesület tudomásul vette, hogy Bayer Antal eddigi elnök egyéb elfoglaltságai miatt nem kívánja a továbbiakban betölteni ezt a tisztséget. A Közgyűlés ellenszavazat nélkül Halmos Ádámot, a Nyitott Könyvműhely kiadó vezetőjét választotta meg elnöknek. Bayer Antal (Nero Blanco Comix) tagja marad az elnökségnek csakúgy, mint Harza Tamás (Kingpin kiadó), Korcsmáros Gábor (Képes Kiadó) és Tóth H. József (Vad Virágok Könyvműhely). Az újonnan megválasztott elnökség megbízása hivatalosan 2009. szeptember 1-én kezdődik.

Pályázat a Magyar Képregénykiadók Szövetsége titkári tisztségére

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége Kulturális Egyesület pályázati úton külső munkatársat keres titkári munkakör betöltésére. A munka heti 20 órában, rugalmas időbeosztással végezhető. A rendezvényeket megelőző időszakokban az elvégzendő munka több, míg egyéb időszakokban kevesebb is lehet. Az elvégzendő feladatokat az MKSZ elnöke jelöli ki.

Elvárások: legalább középfokú végzettség, levelezői szintű angol nyelvismeret, számítógépes alapismeretek, megfelelő szervezői készség. Az elbírálás során előnyt jelent: a feladatkörhöz illő felsőfokú végzettség vagy szakmai gyakorlat, a képregényes szakma ismerete, kreatív munkatapasztalat.

A munkakörbe tartozó lényeges feladatok: kapcsolattartás az MKSZ tagszervezeteivel, a szövetség adminisztratív feladatainak ellátása, pályázatfigyelés és írás, a szövetség rendezvényeinek, kiadványainak és kommunikációjának koordinálása. A munkakör legkorábban 2009. szeptember 1. napjától tölthető be.

A pályázatok benyújtásának módja: elektronikus úton Halmos Ádám elnök részére az adam@nyitottkonyv.hu címre. A tárgy mezőben kérjük, jelezze, hogy “MKSZ titkár-jelölt”. A pályázat részeként benyújtandó iratok: szakmai önéletrajz, legfeljebb 1 oldalas motivációs levél. A pályázat benyújtásának határideje: 2009. augusztus 15.

Nyári Animecon

Az eddigi gyakorlattal szakítva nem vidéken, hanem Budapesten lesz a Nyári Animecon. A rendezvény megszokott fővárosi helyszínére, a Petőfi Csarnokba augusztus 21. és 23. között várják a japán és távol-keleti kultúra érdeklődőket, köztük természetesen a mangák és animék rajongóit. A most először háromnaposra bővült rendezvény első napja úgynevezett “Matsuri” kulturális fesztiválnak tekinthető: ételkóstoló, hagyományos teaszertartás, tai-chi, shougi, ikebana, origami színesíti a programot. Szombaton és vasárnap pedig a japán rajzfilmek és képregények kapják a főszerepet, ezeken a napokon lehet majd beszerezni a legfrissebb újdonságokat. További információk (részletes műsor, versenyek, jegyvásárlás, regisztráció) a www.animecon.hu honlapon olvashatók.

A vidéki Animecon időpontja pedig átkerült őszre: október 24, Székesfehérvár.

Képregény a Rúna Táborban

A Rúna Tábor Szerepjátékos Egyesület ismét a gyömrői Teleki kastélyban tartja nyári összejövetelét. A táborra július 24-ig lehet jelentkezni az egyesület honlapján (www.runatabor.hu). Ahogy tavaly, a programot idén is színesítik képregényes vonatkozású foglalkozások. A Magyar Képregény Akadémia három tagja, Felvidéki Miklós, Fritz Zoltán és Tikos Péter mutatja be munkáit és beszél a képregénykészítés folyamatáról.

Pályázatok: leadási határidők

Az egyes pályázatokról bővebben a www.kepregeny.info honlapon, illetve a meghirdetők honlapján lehet olvasni.

  • Augusztus 15: No Words, Bolzano, szöveg nélküli képregények (max. 16 oldal)
  • Augusztus 20: Showroom, Belgrád, szabad témaválasztással (4 oldalas, angol nyelven)
  • Szeptember 15: HM-MKSZ közös pályázat három kategóriában a magyar honvédségről és nemzetközi missziós szerepéről (3 képcsík, 1 oldal és 2-5 oldal)
  • Október 3: Varsói gettófelkelés (4-10 fekete-fehér oldal)
  • November 20: A műholdas helymeghatározás szerepe (Űrvilág.hu, maximum 12 oldal)