Képek és fejlécek

Hiánypótló ősképregényes kiállítás és hozzá kapcsolódó beszélgetés csütörtökön a kArton galériában. Aki teheti, nézze meg!

A KKK következő rendezvénye 2011. május 26.-án, csütörtökön 18 órától lesz megtartva a kArton Galériában.(1054. Budapest, Alkotmány u.18.), melynek témája MÜHLBECK KÁROLY (1869-1943) munkássága lesz.
A beszélgetéshez szorosan kapcsolódik a művész retrospektív kiállítása, mely a helyszínen megtekinthető.
A kiállítás megálmodójával és a törzsanyag tulajdonosával: Wölfinger Balázzsal és Benkő Zsuzsival, a kiállítás kurátorával Kertész Sándor képregénykutató beszélget.

Mühlbeck Károly (1869-1943) festőként és grafikusként egyaránt tevékenykedett – piktorként első nagyobb megbízásainak egyikeként részt vett Feszty Árpád körképének megfestésében, míg mint rajzoló a korszak vezető élc-, művészeti- és közéleti lapjain, többek között a Kakas Márton, a Borsszem Jankó, a Művészet valamint az Új Idők oldalain szerepelt műveivel.
A korszak egyik legfontosabb illusztrátora volt, sorra jelentek meg a Mühlbeck rajzaival díszített gyermekkönyvek, ifjúsági regények, szépirodalmi művek – több mint ötszáz. Egyik leghíresebb szülötte Sebők Zsigmond meséjének alakja, Mackó úr; valamint Gárdonyi Gézával való együttműködésének eredménye a Göre Gábor-ciklus.
Mackó úr és Göre Gábor mellett fejléceivel hódította meg a közönséget. Aktualitásokat bemutató grafikáin egy történelmi korszak tükrét adta. Az Új Idők számára készített rajzai több mint tízezerre tehetők, de emellett kedves és visszafogott illusztrációi az 1910-as évek közepétől egészen 1943-ban bekövetkezett haláláig díszítették többek között a Színházi Élet, a Magyar Lányok, az Ország-Világ és a Nemzeti Sport hasábjait.
Habár életében rendkívül ismert és elismert művész volt, olvasók tízezrei várták hétről-hétre fejléceit, gyerekek és fiatalok nőttek fel illusztrációin, életében nem volt egész művészetét bemutató kiállítása. Jelenleg művei számos magyar köz- és magángyűjteményben, – többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban – megtalálhatók, több tárlaton mutattak be válogatást műveiből, azonban retrospektív tárlatra csak most 2011-ben, halála után közel 70 évvel kerül sor, a kArton Galériában.