Kapi visszatért, és levert mindenkit

Amiről most szó lesz, az nem kifejezetten friss dolog, hiszen a Diamond Comic Distributors (a legnagyobb észak-amerikai képregényterjesztő) szokásos adatai az aktuális (ez esetlben: júliusi) képregényeladásokról már csaknem két hete hozzáférhetők. De eddig nem volt blogunk, úgyhogy csak most van alkalmam fecsegni kicsit a témáról – fecsegni, mert bár ez téma mindig is érdekelt, annyira nem értek az óceánon túli eladási trendekhez és jellegzetességekhez, hogy egy „hivatalos” cikket (avagy cikksorozatot) merészeltem volna írni róla. Viszont gondolataim ettől függetlenül persze akadnak vele kapcsolatban (amiket lehet kritizálni, cáfolni, támadni, gúnyolni, tisztelni és becsülni – de főleg tisztelni és becsülni), és ennél jobb helyet keresve sem találhatnék a megosztásukhoz. Szóval: július sztárja a jó öreg Steve Rogers volt, aki újjászületett (valójában nem, hanem meg sem halt – lásd még: Batman), látott, és győzött, többek közt még a DC feltámadt holtjai felett is, amit pedig nem hittem volna.

A Diamond becslése szerint a Captain America: Reborn első számából több mint 193 ezer példány kelt el júliusban, és ezzel második helyre szorította Geoff Johns green lanternes égzengését, a Blackest Nightot (177 ezer példány felett). Egyébként érdemes megjegyezni, hogy ezeken kívül még négy másik képregény lépte át a bűvös százezres határt (sorrendben: Batman and Robin 2, Amazing Spider-Man 600 – egy új denevérsorozat második részének győzelme egy jubileumi hálószövő felett szintén meglepő – Green Lantern 43, Green Lantern 44), ami azért nagy szó, mert az utóbbi pár hónapban összesen nem volt ennyi comic efölött az érték fölött (persze nem voltak ekkora „események” sem). De visszatérve a csillagos-sávos hősre, most már világos, miért döntött úgy a Marvel, hogy Rogers visszatérést nem a Captain America füzetekben, hanem egy külön minisorozatban meséli el. Az ugyanis könnyebben reklámozható (és megjegyezhető), hatásosabb az alcím (Reborn), nagyobb a gyűjtői érték, és persze egy új mini indulása a nagy alkalom tiszteletére mesterségesen generálja az érdeklődést, röviden: money, money, money. Így eshetett meg, hogy az ugyan csak bő két hónappal a megjelenése előtt, de roppant ügyesen beharangozott Reborn (ahogy anno Rogers haláláról, úgy visszatéréséről is cikkezett még a CNN is) állva hagyta a bő egy éven át épített hype hátszelével rakétastartot vett Blackest Nightot – ami pedig minden jog szerint könnyedén elbánt volna a Captain America ikszedik részével (ami mellesleg a 601. lett volna). Egyébként, ha nem számoljuk ide az obamás őrületet meglovagoló Amazing Spider-Man januári 583. számát (csaknem 353 ezer példány a megjelenés hónapjában, de azóta bőven túlvan a félmillión is), akkor a Rebornét felülmúló eredményért egészen tavaly áprilisig, a Secret Invasion első számának megjelenéséig kell visszamennünk (250 ezer példány).

Szóval ügyes húzás volt ez a mini a Marvel részéről – következő hónapban meg majd kiderül, mennyire tartós a hype, mert az első rész fogadtatása bizony korántsem volt olyan egyöntetűen pozitív, mint a kiadó várta. Viszont a hónap másik nagy győztesére, a Batman and Robinra csak úgy záporoznak az elismerések, és az eredményei (118 ezer példány) is tiszteletet parancsolóak. És ugyan két szám után még korai következtetéseket levonni, de ha ez az új sorozat így folytatja, könnyen átveheti az eddig a denevéres füzetcsalád (és a DC) zászlóshajójának számított, jelenleg Judd Winick által írt Batman helyét.

A becsült júliusi eladások részletes listája itt található.