John Carter 3D (2012)

A harcviselt egykori katonát, John Carter századost (Taylor Kitsch) érthetetlen okokból a Marsra szállítják, ahol ismeretséget köt helyi lakosokkal, Tars Tarkas-sal (Willem Dafoe), és az elbűvölő Dejah Thoris (Lynn Collins) hercegnővel. Akaratán kívül belekeveredik a bolygó bennszülöttjei közötti ősi konfliktusba és az összeomlás határmezsgyéjén egyensúlyozó világban John Carter újra felfedezi magában az emberséget, amikor rájön, hogy bolygó és népének sorsa egyedül az ő kezében nyugszik.

A John Carter című film Edgar Rice Burroughs klasszikus sci-fi regényén alapszik, akinek fantáziadús kalandjai már számos filmkészítő számára jelentettek inspirációt a múltban és a jelenben egyaránt. Az Oscar-díjas filmes, Andrew Stanton kelti életre John Carter történetét – ezt az elsöprő erejű akcióban bővelkedő kalandot, amely egy titokzatos és egzotikus bolygón, a Barsoom-on (Marson) játszódik.

Érdekességek:

  • Edgar Rice Burroughs Chicagoban született, és leginkább arról híres, hogy ő írta és alkotta meg Tarzan alakját, aki máig az egyik legismertebb kitalált karakter. A John Carter Burroughs első regényén alapszik, mely A Mars hercegnője címet viseli.
  • Az Oscar-díjas író-rendező, Andrew Stanton volt a WALL-E című Pixar-animáció társírója és rendezője, amely megkapta a legjobb animációs film Oscar-díját és Arany Glóbuszát is 2009-ben. Stantont magát is Oscarra jelölték a forgatókönyv miatt. Rendezőként a Némó nyomábannal debütált, melyért rögtön begyűjtött egy forgatókönyvi Oscar-nominációt, a film maga pedig szintén győzedelmeskedett a legjobb animációs film kategóriájában 2004-ben. Első jelölését egyébként a Toy Story társírójaként érdemelte ki 1996-ban. Olyan további filmek megírásában tevékenykedett, mint az Egy bogár élete, a Toy Story 2. és a Szörny Rt.
  • A John Carter stábjában feltűnik továbbá az Oscar-jelölt látványrendező Nathan Crowley (A sötét lovag, A tökéletes trükk), valamint Mayes Rubeo jelmeztervező, kinek munkáit megcsodálhattuk az Apocalypto-ban és az Avatarban is.
  • Michael Chabon, aki megnyerte az irodalmi Pulitzer-díjat a The Amazing Adventures of Kavalier and Clay című regényéért, szintén dolgozott a forgatókönyvön.
  • A John Carter zenéjét Michael Giacchino szerezte, aki Oscar-díjat nyert a Fel! című animációs film zenéjével, és olyan korábbi filmekhez írt muzsikái is díjakat érdemeltek ki, mint a L’ecsó, vagy A hihetetlen család.

John Carter 3D – amerikai szinkronizált fantasztikus kalandfilm
Bemutató: 2012-03-08
Eredeti cím: John Carter 3D
Besorolás: 12
Gyártó: Walt Disney Pictures
Szereplők: Mark Strong, Taylor Kitsch, Lynn Collins, Willem Dafoe, Samantha Morton
Rendező: Andrew Stanton
Forgatókönyv: Andrew Stanton
Zene: Michael Giacchino
Fényképezte: Daniel Mindel
Író: Edgar Rice Burroughs
microsite: forumhungary.hu/johncarter/