Prometheus (2012)

Egy tudósokból álló expedíció az ember földi életének eredetére utaló nyomokat talál. Ezeket követve indulnak kutatóútjukra, mely az univerzum legtávolabbi, legveszélyesebb vidékére vezet. Olyan tájra jutnak, és olyan ellenségekkel kell szembenézniük, amilyenről ember eddig nem is álmodott. Még a rémálmaikban sem. Egy szörnyű csata vár rájuk: ha alul maradnak, akkor az egész emberiség velük pusztul.

Az eddig 3 alkalommal Oscar-díjra jelölt Ridley Scott, aki A nyolcadik utas: a Halál-lal és a Szárnyas fejvadász-szal a mozi sci-fi egyik legmeghatározóbb alakja, most visszatér az ismerős terepre: A Prometheus saját, új mitológiát teremt – méghozzá 3D-ben.

A film digitális IMAX 3D-ben, 3D-ben és 2D-ben lesz megtekinthető!

Rendező: Ridley Scott
Főszereplők: Michael Fassbender, Patrick Wilson, Charlize Theron, Idris Elba, Noomi Rapace, Guy Pearce
16 éven aluliak számára nem ajánlott
Stúdió: Fox
Bemutató dátum: 2012. június 7.
Eredeti cím: Prometheus

„Eredet” feliratos összeállítás

Prometheus – „Leszállás” filmklip

Magyar feliratos 2. nemzetközi előzetes:

2. nemzetközi előzetes:

2. amerikai előzetes:


A Prometheus robotja (2012. május 17.)
A Prometheus robotja (16) Sok filmrajongó véli úgy, hogy Michael Fassbender fantasztikus színész – és Ridley Scott is meglátott benne valami különlegeset. Az év talán leglátványosabb, legizgalmasabb filmjében, a Prometheus-ban (16) (Prometheus, hazai bemutató: június 7.) kivételes szerepet bízott rá.
Sok filmrajongó véli úgy, hogy Michael Fassbender fantasztikus színész – és Ridley Scott is meglátott benne valami különlegeset. Az év talán leglátványosabb, legizgalmasabb filmjében, a Prometheus-ban (16) (Prometheus, hazai bemutató: június 7.) kivételes szerepet bízott rá: az angol színész egy androidot játszik, aki a távoli bolygóra induló expedíció legénységének biztonságára vigyáz. A rendező semmit nem bízott a véletlenre. Kissé átalakította a színészét, a haját hidrogénszőkére festette és felsorolta neki, melyik filmeket kell megnéznie ahhoz, hogy a neki tetsző figurává válhasson. Így a Prometheus-ra készülve Fassbender alaposan tanulmányozta David Bowie-t A földre pottyant férfi című 1976-os sci-fiben, ellesett egy-két mozdulatot Dirk Bogarde-tól a The Servant-ben (A komornyik), amely 1963-ban készült, és inspirációt merített a legendás Arábiai Lawrence-ből is. De persze mindez nem volt elég: Fassbender –ahogy a GQ újságírójának elmondta – szokásos módszere szerint vagy háromszázszor el is olvasta a forgatókönyvet. (Intercom)

Ijesztő Prometheus (2012. május 3.)
Charlize Theron saját bevallása szerint izgulós alaptermészet. És élvezi. A gyönyörű Oscar-díjas színésznő legközelebb Ridley Scott izgatottan várt filmjében, a Prometheus-ban (Prometheus, hazai bemutató: június 7.) játszik fontos szerepet. És, ahogy az IANS hírszolgálat munkatársának elmesélte, a távoli, ellenséges bolygón játszódó látványos sci-fi/akciófilm hosszú forgatása idején mindig csupa stresszel kezdte a napot. – És ezért szerettem ennyire a Prometheus-ban játszani – lepte meg rajongóit Theron. – Minden nap arra ébredtem, hogy félek, meg tudom-e oldani a feladatomat. Ami arra emlékeztetett, hogy olyan rendezővel, olyan színésztársakkal és olyan történetben szerepelek, ami nem egyszerű. Sosem lehettem biztos benne, hogy aznap fel tudok-e nőni a feladathoz. Egy színész pedig éhezi az ilyen helyzeteket: abban bízom, hogy a forgatás végére jobb színész lettem, mint az elején voltam. Mert hogy fáradtabb lettem, az egészen biztos… (Intercom)

A Prometheus után (2012. április 12.)
Ridley Scott még távol van a nyugdíjtól. A hetvenöt éves rendező, aki műfajalapító klasszikusok sorával tette a nevét híressé, idén újra megrengeti a mozivilágot: a Prometheus (16) (hazai bemutató: június 7.) az év talán legjobban várt filmje: az interneten elképesztő mennyiségben áradnak a képek, a feltételezések és találgatások arról, hogy pontosan milyen lények és mit csinálnak majd a nagy költségvetésű sci-fi/akciófilmben. De Sir Ridley-nek ez nem elég: már a Prometheus utáni időket tervezi. Bennfentesek azt rebesgetik, hogy az eddig három Oscar-díjra jelölt rendező következő munkája Cormac McCarthy egy regényének megfilmesítése lehet. McCarthy írásából készült a Cohen testvérek Nem vénnek való vidék-e és a Viggo Mortensen főszereplésével készült Az út is – mindkettő kiábrándult, keserű, kegyetlen világot ábrázolt, és ez Ridley Scott ízlésének is megfelel. Scott azzal a feltétellel vállalja a The Counselor című thriller elkészítését, hogy csupa A-listás színészből állíthatja össze csapatát: a Prometheus egyik fontos színésze, Michael Fassbender már el is vállalta a főszerepet: ő játssza majd a kábítószer-csempészésbe keveredő jogászt. Az ő partnerei között lehet Natalie Portman, Jeremy Renner és egy kis szerepben Angelina Jolie is. Ha minden jól megy, a forgatás már az idén nyáron – szinte azonnal a Prometheus bemutatója után – kezdődik: Ridley Scott nem hajlandó megpihenni. (Intercom)