Játékfigurák: He-man and the Masters of the Universe

He-man a 80-as évek egyik meghatározó figurája volt. Gondolom sokaknak ismerős az érzés: gyerekként először meglátni a játék reklámokat a Sky One nevű új, műholdas csatornán…
Hirtelen nem létezik klasszabb meló a kamionozásnál, amikor a haverotoknál meglátjátok az első, az apja által külföldről behozott He-man bábut?
Akkor képzeljétek el milyen lehet ebben felnőni! He-man egy igazi „cult” ma is „nyugaton”.

Nem hiszitek? Szolgáljon bizonyítékul néhány kép. Egy felnőtt ember, aki rendszeresen He-man-nek öltözik a képregény fesztiválokon?

Egy autó He-man hűséges társának, Battle Cat-nek a mintázatával?

Persze, geek-eket mindenhol találni, de nézzünk csak utána mi okozhatta a He-man sorozat elképsztő sikerét a 80-as években!

Az egész úgy kezdődött, hogy a Mattel meg akarta lovagolni a Conan a barbár című film sikerét egy játékfigura szériával. Már elkészültek a prototípusok, amikor a vezetőség a filmben tapasztalható erőszak és erotika miatt úgy dönött, hogy nem lenne helyes ilyen példaképet állítani a gyerekek elé. Lefújták a Conan szériát, és egy másik körítéssel tálalták.
Így született meg a He-man and the Masters of the Universe (sok helyen csak MOTU).

Ez volt az első eset, hogy a játékok már rég a piacon voltak, amikor megkezdődött a rajzfilmsorozat sugárzása. A Mattel a Filmation nevű céget bízta meg a rajzfilm elkészítésével, ami az egekbe repítette a játékeladásokat.
Az sem zavart senkit, hogy a rajzfilm története sok helyen ellent mondott a játékfigurákhoz eredetileg mellékelt kis mini-képregényekével, melyek az adott figura eredetét voltak hivatottak elmesélni.
Az eredtei történet szerint (azaz az elsőszériás He-man figura mellé mellékelt kis képregény szerint). Eternia világán egy háború elpusztítottaz az uralkodó szuperinteligens fajt. Hátrahagyva a fejlett technikájukat egy barbár világ számára. He-man is egy vándorló barbár varázslatos fegyverekkel, melyek emberfeletti erőt adnak neki a gonosz Skeletorral vívott harchoz, aki egyszerűen csak „egy démon, egy másik dimenzióból”.
A rajzfilm szeint He-man valójában Adam herceg, Eternia uralkodójának fia, akit a Grayskull kastélyban lakó titoktazos Varázslónő (Sorceress) ruház fel a varázskarddal, ami He-man-né változtatja őt. He-man minden részben meghiúsítja a gonosz Skeletor valamelyik világuralomra törő tervét, amit az a beteges vihogási rohamai közé iktatott rövid szünetekben eszel ki. Ezzel Skeletort a világ leglúzerebb gonosztevőjévé alázza, aki gyakorlatilag egyik tervét sem vitte sikerre soha. (Szegény, szinte már egylapon említendő Team Rocket-tal a Pokemonból ;) )

Oldalak: 1 2 3