Ilyen volt a VIECC 2017!

Ígéretünknek eleget téve tavaly novemberben ellátogattunk a Messe Wien Kongresszusi Központban megrendezett Vienna Comic-Con-ra. Most már rutinosan odataláltunk, és jóval kezdés előtt sikerült is lecuccolnunk a sajtószoba ruhatárában.
Gyorsan bedobtunk egy kis reggelit a kepregeny.blog.hu es a thedraw.in képviseletében jelenlevő Besenyei Noémival és Kovács Milánnal, majd körbejártuk a helyszínt. Ugyan az alapterület szemmel láthatóan nem nőtt, ugyanúgy a ’C’ és a ’D’ termeket foglalta el a rendezvény és egy előadótermet, szellősebbnek és átláthatóbbnak találtuk a korábbihoz képest.

Pedig látogatóból és vendégből egyáltalán nem volt hiány: a két nap közel 25 ezer érdeklődő volt kíváncsi a több mint 300 kiállítóra és a 60 híressége. Mégis kényelmesen mozogni a standok és a termek között, nagyon ritkán állt be úgy egy-egy sor, hogy hosszú percekig kellett volna helyben toporogni.

Az Artist’s Alley-t lenyűgöző mennyiségű kézműves/cosplay kellékes árustól kezdve a kezdőktől a „bármikor rajzoltatnék vele képregényeket” -kategóriájú művészekig bezárólag egy sokszínű, lelkesen mosolygó massza népesítette be.

Miután csatlakozott hozzánk Pádár Ádi és Szebeni „McFly” Peti, egy kicsit lelassultunk – a cosplayesek ugyanis leküzdhetetlenül vonzották egymást, így minket is sokan megállítottak, hogy időutazó haverunkkal csinálhassanak egy képet. Teljesen hozzá-nem-értőként is lenyűgözött némely kosztüm, az abszolút kedvencem egy hatalmas Totoro-Chewbacca ötvözet volt.
A filmes és tévés sztárokhoz a tavalyihoz hasonlóan hosszú, kígyózó sorok kiállása és jelentős mennyiségű euró leszámolása vezetett. Ez nem tántorította el a rajongókat azonban, amikor a sztárok a „helyükön’ voltak, egy csapásra odatódult temérdek ember.
Számunkra a legizgalmasabb mindenképpen a képregényes sztárvendégekkel való találkozás volt. Az eddigi Con-ok közül ezen voltak a legtöbben. Kicsit furcsának tűnt, hogy messze nem keresték fel őket annyian, mint egy tévés hírességet, de legalább volt időnk elbeszélgetni kicsit mindenkivel. Adi Granov csak csendben, szerényen dedikált, rajzolgatott, de Snyder és Soule nagyon beszédes figurák – ez valami írói sajátosság lehet. A leghangulatosabb panel is hozzájuk köthető, ami igazán kellemes sztorizgatásokba kanyarodott el néha – amíg a moderátor közbe nem lépett. A legmenőbb viszont az abszolút kötetlen dumálgatás volt Chris Giarussoval – na meg a spéci dedikálás, amit kaptam tőle 😊.

Külön szuper volt találkozni továbbá a Királyok és Keresztek alkotóival. Levente és János egy hangulatos standot építettek fel maguknak, egy kijelzőn ment a reklámvideójuk két nyelven is kapható képregényüket dedikálták, miközben mindenről eszükbe jutott egy történet, amit el is meséltek azonnal. Szép számmal szolgáltak ki hazai és külföldi vásárlókat egyaránt, és igazán remek volt látni egy hazai képregényt ezen a rendezvényen.

A vásárfia kérdése a tavalyihoz hasonlóan oldódott meg – Alexis „Comicwelten” és a Comicage „lyukat beszelek a pénztárcádba kanadai kedvességemmel” standoknál szenvedték el a legnagyobb csapásokat pénztárcáink.

Idén november 17-18 hétvégéjén kerül megrendezésre a következő, és ugyanolyan izgalommal várjuk, mintha először mennénk. Nagyon sok magyar képregényrajongóval és cosplayerrel találkoztunk, reméljük idén sem lesz másként. Tényleg kevés ilyen jó hétvége létezik egy európai geek számára.