Idén 70 éves Lucky Luke

1946-ban jelent meg az első Lucky Luke epizód a belga Morris tollából, az idén 70 éves, időközben világhírűvé vált karaktert pedig egész éven át ünneplik: Franciaországban és Belgiumban számos kiállítás nyílik, és több kiadvány is készül a vadnyugati hős tiszteletére.

Morris munkásságát, művészetét igyekszik bemutatni például a The Art of Morris című könyv, illetve januárban, különleges kivitelben újra megjelent a legendás 1956-os album, a Lucky Luke contre Phil Defer is. Ebben a történetben Lucky Luke megölte ellenfelét (a sztori előközlésénél még így szerepelt), de kiadói nyomásra később sebesülés lett a dologból. A most megjelent kiadványban az eredeti képregény olvasható.

Számos kiállítás közül a legfontosabb januárban nyílt az Angoulême-i képregényfesztiválon: a tárlat 150 eredeti rajzot mutat be, és egészen őszig látogatható lesz. Képek ide kattintva böngészhetők.

morris-kiallitas

A legfontosabb megjelenések azonban egyértelműen az új képregények. Kettő, az alkotó emlékének adózó hommázs album is kijön idén Franciaországban: az egyiket Matthieu Bonhomme, a másikat pedig Guillaume Bouzard jegyzi. Előbbi gyerekkori kedvencének történeteit gondolta tovább, albuma a sokatmondó “Az ember, aki megölte Lucky Luke-ot” (L’homme qui tua Lucky Luke) címet kapta. Az olasz nyelvű előzetes oldalak Bonhomme művéből származnak.

luke-bonhomme-cover

ll91

ll2

ll3

ll4

ll5

ll6

ll7

ll8

ll9

Az idei emlékév megkoronázása egy vadonatúj epizód megjelenése lesz novemberben, melyet Achdé egy új forgatókönyvíróval, Jul-lel készít.

Lucky Luke Magyarországon is népszerű, jelenleg a Pesti Könyv jelenteti meg a cowboy kalandjait. Nemrég ez a kiadás is jubileumot ünnepelt: A zöldfülű volt a sorozat 25. kötete, ezért a szokásos puha fedeles változat mellett kemény borítós, érdekességekkel bővített kiadás is kapható volt a legutóbbi képregénybörzén.

Forrás: Dargaud, Bleeding Cool