Ideafix és a rebellisek, avagy Asterix kutyája saját képregénysorozatot kapott!

Asterix és Obelix hű társa, Ideafix és kutya barátai önálló sorozatot kaptak, melynek első kötete már magyarul is olvasható a Móra Kiadó jóvoltából. A folytatásban a kiadó sajtóközleménye olvasható.

Az Asterix képregényeket jegyző szerzőpáros ötlete nyomán, a francia kiadás után egy évvel jelenik meg a Móra Kiadónál az Ideafix és a rebellisek című sorozat első része. A kompaktabb méretű és mesésebb történetvezetésű képregény akár már kezdő olvasóknak, 7 éves kortól ajánlott.

René Goscinny és Albert Uderzo az Asterix képregénysorozat alkotópárosának álma volt még az 1970-es években, hogy Ideafix – Asterixék kutyája – saját képregény- és TV-sorozatot kapjon. Egy néhány perces epizódot el is készített a Studios Idéfix. A két alkotó álma mára megvalósult, és Albert Uderzónak alkalma volt követni az eseményeket az új univerzum alapjaitól az első képkockák elkészüléséig.

Ideafix és a Rebellisek: Latinok kíméljenek

Az új sorozatot egy igazi friss tehetségekből álló alkotógárda valósította meg.

Jean Bastide

Az 1982-ben született Jean Bastide valóságos kaméleon, amennyiben tökéletesen képes átvenni olyan különböző rajzstílusokat, mint Yslaire-ét (a La Guerre des Sambre című sorozatban), Robáét (akinek a Boule és Bill című sorozatát 2016 óta ő készíti) vagy Albert Uderzóét. Kiváló munkát végez színezőként is, dolgozott Juanjo Guarnidóval a Les Indes Fourbes-on, valamint a Katanga című sorozaton. Kiemelkedő tehetségként csatlakozott Ideafix új univerzumához.

Philippe Fenech

Az 1976-ban született Philippe Fenech családneve sivatagi rókát jelent, ami talán predesztinálta is arra, hogy állatokat rajzoljon. Tuff és Koala című sorozatához 2004-ben Albert Uderzo írt előszót, amelyben kiemelte a könnyed rajzstílust, és megjósolta, hogy fogunk még hallani a fiatal tehetségről. Így hát aligha meglepő, hogy 17 évvel később az Ideafix és a rebellisek rajzolójaként látjuk viszont.
A forgatókönyvírók

A forgatókönyvekért felelős Matthieu Choquet (Miraculous, Last Man…) mellett Jérôme Erbin és Yves Coulon írták az első kötet epizódjait. A korábban újságíróként és a videójátékok területén aktív Jérôme Erbin a szerzője a BD Kids kiadónál megjelent Les Aventuriers de l’Intermonde-nak, míg Yves Coulon a Bécassine et le Trésor viking (2011) című rajzfilmhez és a La Famille Pirate című animációs TV-sorozathoz írt forgatókönyvet.

Háttértörténet:

Az időszámításunk előtti 52. évben járunk. Egész Lutetiát elfoglalták a rómaiak… Az egészet? Nem! Egy csapat rebellis kisállat Ideafix vezetésével még mindig ellenáll a megszállóknak, és megnehezíti a város latinizálására törekvő Labienus tábornok és kutyafalkája életét…

Két évvel azelőtt, hogy találkozott Asterixszel és Obelixszel egy lutetiai hentesbolt előtt az Asterix galliai körutazása című epizódban, Ideafix a város utcáin élt, felfedezte a Karmoly palota katakombáit és a Nagy Galambdúc tornyot.

A gall hősök fiatalabb és idősebb rajongói örömmel tapasztalhatják, hogy az új képregény tartalmazza mindazokat a humoros és kalandos elemeket, amelyek sikerre vitték a zseniális René Goscinny és Albert Uderzo által 1959-ben megalkotott Asterix-képregényeket.

Ideafix és barátai kalandjai tévé-sorozatként is láthatóak Idefix és a féktelen falka címmel a magyar M2-es csatornán.

Az Ideafix és a rebellisek szereplői

Ideafix egy kiemelkedően intelligens és páratlan szimattal megáldott kutyus. Ő vezeti a rebellis kisállatok csapatát, amely ellenáll Lutetia latinizálásának.

Turbina a leggyorsabb kutya egész Lutetiában. Sajnos Ideafix hiába magyarázza el neki a terveit, ő már abban a pillanatban el is felejti.

Muszklix a banda legerősebb tagja. Semmit sem szeret jobban, mint egyenesen nekirohanni a római kutyafalkának és felöklelni őket!

Szurdina egy macskalány, aki jól ismeri Lutetia minden zugát. Ha kiereszti éles karmait, a római kutyák alig bírnak menekülni előle!

Nocturnix, a bagoly Amnézix druidával él az erdőben. Úgy képzeli, ha ő maga is képes lehet varázsfőzetek készítésére. Ám sajnos ezek sosem érik el a kívánt hatást…

Asztmatix egy nagyon, nagyon öreg lutetiai galamb, számos galliai csata veteránja. Magának a nagy Camulogenus törzsfőnöknek vitt üzenetet, amikor megsebesült.

Ideafix és a rebellisek kalandjainak alapja Asterix, a gall kalandjai, amelyeket René Goscinny és Albert Uderzo alkottak meg.

ASTERIX OBELIX IDEAFIX 2021 Les Éditions Albert-René / Goscinny & Uderzo. Az animációs sorozat 2021 STUDIOS 58 / GMT PRODUCTIONS.