Hősök vs Barátok közt

[Galen] A Hõsök elkenték Berényiék száját. Ajajj, de még hogy! A TV2 csak reménykedhetett, hogy idehaza is kedvezõen fogadja a közönség az új sorozatot, de az, hogy még a Barátok közt trónja is meginog, nagy meglepetés.

Persze nem eszik annyira forrón azt a kását. A múlt héten érdekes csata zajlott le a TV2 és az RTL Klub között. Elõbbi csatorna 2006/2007 legsikeresebb amerikai sorozatát vetette be egy speciális vasárnapi premierrel (a folytatás csütörtökönként), míg az RTL Klub a Reuters mérése szerint a világ legnézettebb sorozatával replikázott, a CSI: Miami helyszínelõkkel. Ahogy várható volt, a két bereklámozott sorozat jó nézõszámmal indított. Az RTL helyszínelõi a TV2 Született feleségeit tángálták el, de nagyon (33% és 23% volt a két sorozat közönségaránya), míg a Hõsök Jackie Chan-nel csaptak össze, és ha hajszállal is, de gyõzedelmeskedett az 1. rész a Csúcsformában ellen. A Miami helyszínelõk nyitása még az õsszel hasonló reklámkampánnyal beharangozott Szökés premierjét is meghaladta, bizonyítva azt, hogy a Helyszínelõk sorozat iránt mindig, minden adón van érdeklõdés.

Ami a legnagyobb meglepetést okozta a tévés elemzõk körében, az nem a bereklámozott sorozatok sikere, hiszen a promózott premieradás nézettségébõl messzemenõ következtetéseket nem igazán lehet levonni, mivel a nézõket ilyenkor csakis a reklámok ereje viszi képernyõ elé. A további részek esetében viszont már a sorozat nézõre tett hatása lép elõtérbe, így ezen a héten derül ki, hogy a Hõsök eredményében mekkora szerepe volt a marketingnek és mekkora magának a sorozatnak.

Az igazi eredmény az volt, hogy a 18-49-es kereskedelmileg fontosnak tartott korosztályban a Hõsök 1. része a hetek, szinte hónapok óta legnézettebb Barátok közt napi epizódjait is letaszította a nézettségi lista élérõl 1,008 milliós nézõszámával. A premier össznézettsége 1,694 millió nézõ volt, amely természetesen már nem ért fel Berényiék kétmilliójával. De a Hõsök tipikusan olyan sorozat, amely nem az 50 éven felülieknek készült, így elmondhatjuk, hogy megtalálta célközönségét.)

Mégis lenne igény idehaza is a fiatal korosztályt megcélzó sorozatokra? Nem csak a Cobra 11-et és Rex felügyelõt akar a közönség – vagy mindössze csak egy egyszeri anomáliával magyarázható a Hõsök remek indulása? Azt már meg sem merem említeni, hogy egy hangos tévésikerrel magát a képregény mûfaját is ki lehetne húzni abból a szutyokból, amelybe a jelenlegi tömegvélemény taszította. Bizonyára mindannyian emlékszünk a 168 óra Bölcs István-féle irományára) mely alantas, alsóbb rendû mûfajnak bélyegezte. Szerencsére az utóbbi idõkben rengeteg igényes hazai kiadású képregény jelenik meg, köszönhetõen a rajongók által alapított kiadóknak.

Üröm az örömben azonban, hogy a sorozatok a premieradások nézettségét ritkán tartják meg, így a TV2-n a duplapremier második órájára bizony megcsappant a Hõsök nézõtábora. A majdnem 1,7 millió nézõbõl a második részre az AGB Nielsen adatai szerint már csak 1,392 millióan tartottak ki. Az is kérdéses, hogy hány nézõ tart az eleinte lassan építkezõ Hõsökkel a csütörtöki állandó idõpontban, amikoris Fábry Sándorral és csütörtöki bulvár felállásával kell megküzdeni, hiszen a mostani adásban Kiszel Tünde, Molnár Anikó és Hajdú Péter álomtrióval várja a nézõket a showman, akik ellen a Hiro – Peter – Claire hármas szinte esélytelen nímandoknak tûnik… (sg.hu)

Kapcsolódó fórum.