HŐSÖK TERE Képregényantológia

Cím: HŐSÖK TERE Képregényantológia
Szerző(k): többen
Kiadó: Képes Krónikák
Ár: 8800 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 240 oldal
Megjelenés: 2023.06.09.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: a kiadó honlapján...
Bevásárlólista: Loading

„AZ ELSŐ MAGYAR TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNYANTOLÓGIA
HŐSÖK TERE

A KÉPES KRÓNIKÁK KIADÓ gondozásában 2023 júniusában jelenik meg az első olyan képregényantológia, mely képregényes formátumban, magyar alkotók segítségével mutatja be hazánk történelmének első ezer évét.

A Kiadó kiválasztott 13 fontos magyar történelmi szereplőt, sikeres korszakot Magyarország történelméből. Ahogyan a budapesti Hősök tere szobrain, az impozáns, 240 oldalas színes kötetben sorra bemutatásra kerülnek hőseink, a „nagy magyarok”: a honfoglalóktól kezdve az államalapító Szent Istvánon, ismertebb Árpád-házi és Anjou királyainkon, a törökverő Hunyadiakon át egészen a XIX. század meghatározó alakjaiig, Széchenyiig és Kossuthig.

Hírességeink bemutatását, életük egy-egy fontos eseményén keresztül, a legismertebb hazai történelmi regényírók vállalták: BÁN MÓR (Hunyadi sorozat), BENKŐ LÁSZLÓ (Mátyás-könyvek), BÍRÓ SZABOLCS (Anjouk), TRUX BÉLA (Templomosok), valamint képregény forgatókönyvírók: SOMOGYI GYÖRGY (Helka, Kittenberger képregények, Pilátus című film forgatókönyve) és MÉSZÁROS JÁNOS (Királyok és keresztek sorozat).

A képi megjelenítésben, a történetek megrajzolásában a legjobb hazai képregény-rajzolók vettek részt. Az antológiában szerepelnek a hazai képregénykultúra idősebb generációjának nagyságai egy-egy történelmi képregény-részlettel: ZÓRÁD ERNŐ– Könyves király, FAZEKAS ATTILA– Rege a csodaszarvasról, KORCSMÁROS PÁL– Egri Csillagok. A jelent a legkiválóbb, nemzetközileg is elismert magyar rajzolók reprezentálják: CSERKUTI DÁVID, FARKAS LAJOS, FUTAKI ATTILA, NÉMETH LEVENTE, TONDORA JUDIT, VÁRAI ARTÚR, VADAS MÁTÉ
.
A rajzolt történetek hátterének jobb megértésében KATONA CSABA történész korszakleírásai, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi relikviáinak fotói segítenek.

A kiadvány érdekessége a kapcsolódó ingyenes mobiltelefonos applikáció. A Google Play Store-ból és az Apple App Store-jából letölthető app beépített 3D-s grafikák segítségével a könyv oldalaira „varázsolja”- akárcsak régen, a kihajtható mesekönyvek korában – 3D-ben a történetek szereplőit, (Hunyadi János, Mátyás király), egyes történelmi helyszíneket ( Esztergomi vár, Pannonhalmi apátság, Egri vár, Lánchíd, Kossuth Mauzóleum), híres tárgyi emlékeket (szkíta aranyszarvas, Szent László herma, Szent Korona).
Amikor megnyitjuk az applikációt, nincs más dolgunk, csak megkeresni a könyvben az oldalak szélén található apró jelölést, és arra az oldalra irányítani a telefonunk vagy tabletünk kameráját. Néhány pillanat és az eszköz „okosan” betölti az adott oldalhoz tartozó tartalmat.

A kiadvány létrejöttét az NKA Összművészeti Kollégiuma, az MMA és a Magyar Nemzeti Múzeum is támogatta.

A kiadvány célja, – kihasználva a nemzetközi szórakoztató irodalomban és filmművészetben újjáéledt „képregény” divatot – elsősorban a fiatalok megszólítása, az oktatva szórakoztatás. Ám az albumot nem csak a magyar honfitársainknak szánjuk: nemzetközileg is ismert rajzolóink révén külföldön is szeretnénk terjeszteni a könyv idegen nyelvű változatát, ezen keresztül is megismertetve hazánkon kívül a magyar történelmet, hozzáadva ezzel valami újat az ország-imázshoz.