Hősök 2. évad – Sikerül-e kilábalni a gödörből?

[sg.hu] A Hősök első évadának zárása sokak szerint kiábrándítóra sikeredett, így a nagy kérdés, hogy sikerül-e visszanyerni az elpártolt nézőket.

Érdekes, hogy idehaza éppen Amerika két tavalyi sikersorozata bukott meg csúfondáros módon. Ez azt jelentené, hogy a magyar ízlés ennyire eltér az amerikaitól? Ki tudja. Az viszont, hogy ez jó vagy rossz hír nekünk már más kérdés. Mindenesetre a bukások tényén nem lehet vitatkozni, mint ahogy azon sem, hogy az RTL Klub még címváltoztatással sem tudta megmenteni az eredetileg Címlapsztori néven futó Ugly Betty-t, hiába a vasárnap délutáni időpont. Azonban a TV2 még éppen jókor pakolta el a csütörtök esti sávból a Hősöket szerda 22:00 órára, amit bizonyít az is, hogy a folyamatos megaláztatásokat követően Petrelliék nem egyszer elverték az RTL Klub humoros nyomozós sorozatát, a Dr. Csontot.

Amerikában a napokban startolt el a Heroes, vagyis a Hősök 2. évada, nekünk viszont még tél végéig, tavasz elejéig kell várnunk a folytatásra. Ez az előző, 23 részes évadtól eltérően elméletileg 30 epizódból fog állni. Elméletileg, hiszen a gyakorlatban a 30 rész egy három szakaszra bontott 24 részes szezont jelent, melyet ki fog egészíteni egy antológiaszerűen különálló történetekből, csak egy-egy, eleddig ismeretlen hősre koncentráló Heroes: Origins címre hallgató 6 részes testvérsorozatocska.

Az első évad meglehetősen nagy indulatokat kiváltott és eléggé rosszul fogadott fináléja sokak szerint a sorozat nézettségén is ott kellett volna, hogy hagyja a nyomát. Ez nem így történt, hiszen míg az 1. évad fináléját 13,48 millió amerikai nézte, addig a 2. évad kezdetét 14,12 millióan, vagyis az elpártolóknál jóval többen csatlakoztak és nézhették meg, ahogy a készítők kissé szájbarágósan ismét megsebesítik a pompomlányt vagy ahogy Hiro ismét teret és időt ugrik – mindez azért, hogy az új nézők is tisztában lehessenek képességeikkel.

Teljesült tehát Tim Kring, a sorozat készítőjének ígérete, hogy a 2. évad remek beugrási pont lesz az új, az első évadot nem ismerő nézőknek, hiszen a régiek mellett teljesen új történetszálakra is fognak koncentrálni, rengeteg új szereplőt, új hőst hoznak be. Természetesen a régi rajongók kedvéért szinte minden eddig megismert hős is vissza fog térni (a hírek szerint az eredeti és életben maradt állandó szereplőkből csak egyvalakit nem láthatunk majd a 2. évadban.)

Abban a 2. évadban, mely a sok szereplő miatt még inkább szétdaraboltabb lesz, mint az első és maga a szezon is három különálló részre fog tagolódni. Vagyis ezúttal nem egy hosszú, 23 epizódon átívelő világmegmentéses sztorit kapunk, hanem kisebb, 6-12 részes, képregényszerű un. „arc”-okat, melyekben nem feltétlenül fog minden főszereplő játszani.

Több karaktert ismét a nulláról építenek fel a készítők: van, aki hirtelen amnéziás lett, olyan is lesz, aki elvesztette (nyilván ideiglenesen) képességét, így bőven akad nekünk és nekik is felfedeznivaló a 2. évadban. Maga a kezdet négy hónappal játszódik az 1. évad befejezte után, és természetesen az ebben az időben eltelt eseményekre idővel, egy flashbackes epizód segítségével visszatérnek a készítők, mint ahogyan az 1. évadban nagy sikert aratott jövőbeli epizódot is készítenek a rajongók kedvéért.

2007. október 4. Szekeres Viktor