Hőscincogás: Egérőrség #1 – 1152. ősz

Az epikum egyik alapja, hogy a legkisebbet küldjük a legnagyobb kalandra. Amibe így leírva könnyű belelátni a gyámügyi hivatalban dolgozók legrosszabb rémálmát, nem is alaptalanul, a fantasy műfaját benépesítő megannyi ifjú Kiválasztottat kísérő bölcs varázslót a való életben én eltiltanám a gyermekfelügyelés szakmájától, mégis, az igény azóta megvan erre a toposzra, hogy mindig a legkisebb királyfi vagy bátor szabólegény jár sikerrel a mesékben.

Éppen ez okból kifolyóan szurkolunk mindig az egérnek, Mickeytől Jerryn és Grabowskin át a Don Bluth rajzfilmek hőseiig, kivéve persze akkor, ha a saját házunkban van, mert akkor dögöljön meg, de azonnal. Ám egyébként a mesékben is sokszor ő az, aki győzedelmeskedik vagy segít a bajba jutott oroszlánon.

David Petersen Egérőrségében ez a két, ugyanazon a logikán alapuló meseelem elegyedik. Valami ritka bájos, hogy a sárkányok és tengeri szörnyek szerepét itt kígyók és tarisznyarákok töltik be, amelyek ellen egy átlagegérnek kevés esélye lehet, és csak egy igazi bajnok képes legyőzni őket. Ugyanígy szeretetreméltó az egérperspektívára átültetett középkori közeg, az egyszerre védett és rejtett városokkal, a hatalmas erdőségekkel, és rágcsálóink szempontjából tényleg halálos és hosszú ideig tartó, közelgő téllel. Petersen nagyon szépen kitalálta, hogy miként működhetne egy ilyen mesebeli egércivilizáció.

Olyan, mintha A NIMH titka találkozna a Trónok harcával, csak zéró állatkísérlettel és felnőtt tartalommal. A világalkotás már elviszi a hátán a képregényt, amihez Petersen egy pörgős, kalandos történetet kerekített. A szereplők egyelőre még kicsit vázlatosak, sokszor archetipikusak, mint kiforrott karakterek, de persze még lesz idejük bőven érni a következő kötetben. Addig is, találunk itt bátor zöldfülűt, magánakvaló veteránt és hős egérleányt egyaránt, akiket Petersen pontosan olyan szívvel rajzol meg, ahogy megírja őket. Hihetetlenül aranyos az elszántan küzdő egérőr, ahogy a társát gyászoló egérleány is, amitől azonban érdemeik és veszteségük semmivel sem lesznek kevesebbek a mieinknél. Ehhez pedig hozzátársul a gyerekkönyveket idéző színvilág és panelkezelés.

Örülök, hogy a Nimona után a Ciceró kiadótól egy újabb fantasyképregénnyel gazdagodott a hazai szcéna, és bízom benne, hogy a többi kötet is szép sorjában megjelenik majd. Megérdemelnénk mindannyian – ezek az egerek ugyanis akkor is cincognak, ha otthon van a macska.

Pusztai Dániel

Cím: Egérőrség #1 – 1152. ősz
Szerző(k): David Petersen
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Ár: 4990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 200 oldal
Megjelenés: 2020.03.30.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu