Jim Gordonnak két szuperhős-tulajdonsága van… – Batman: Zsaruvér

Zsarublues, zsaruromantika. Minden krimi-, sorozat- és filmbarát érzi magában az amerikai rendőrség történetei által évtizedeken át folyamatosan át/ránk/belénk sugárzott hangulatot. Helyszíneket. Karaktereket. Szivarszagot, pacsulit, öltöny-hónaljszagot, a tiszták, a nyomorultak és a bűn szagát. A jelvény csillogását. Az összes érzékszervünkkel fel tudjuk idézni a New York-i körzeteket, be tudjuk járni San Fransisco-t, Los Angelest különböző évtizedekből a huszadik század első felétől a huszonegyedik elejéig. Jobban ismerjük azokat az utcákat, mint saját hazánk városainak zegzugait.
Kékesszürke a „lelki árnyalata”, mégis üdítő színfolt A legendás Batman sorozatban a Zsaruvér című kötet. Kékesszürke, mint a fakabátok egyenruhája – hiába drapp ballonba bújt nyomozók játsszák a főszerepet, mégis az eredeti rendőri eskühöz való kapcsolatukról szól Greg Rucka és Ed Bruebaker története.

A legendás Batman sorozat része – és biztos vagyok benne, hogy eddig ebben szerepelt a legkevesebbet Batman (már amikor jelen volt, és nem más bújt a bőrébe).

A bőregér és Bruce Wayne az írói szándéknak megfelelően, „karakter-titokzatossá-tételi-okokból” szinte teljesen háttérbe szorul a sztoriban, miután Jim Gordont háromszor hátba lövik egy zsarukocsma mellett. A rendőrfelügyelő és az önkényes igazságosztó a háttérben mégis főszereplők, tehetetlenségük viszi előre a nyomozásban többi főszereplőt, Renée Montoyát, Crispus Allent, Harvey Bullockot, Éjszárnyat, Robint, és Barbarát, Jim lányát.

Ezzel a húzással azon a néhány oldalon Batman újra a régi, morcos macsó, minden érzelmét annyira nyilvánvalóan és látványosan fojtja el, hogy a környezete, Alfred, Dick és a többiek teljesen lehangolódnak/kiakadnak mellette, az olvasó pedig nem lát a fejébe, csak átérzi Gotham köpenyes kabalájának érzelmi és nem-érzelmi dilemmáit. „Hogy a francba viszonyuljak én ehhez? Vannak nekem érzelmeim? És mi lesz, ha a háromból az egyik golyó operálhatatlan lesz, és meghal vagy lebénul, ha eltűnik az utolsó megbízható rendőr a városból?”

Szerencsére Jim Gordonnak két szuperhős-tulajdonsága van: az egyik, hogy felépül, a másik, hogy mindig.

Az ő és Batman háttérbe tolásával még jobban kirajzolódik a párhuzam, jobban látszik, hogy Batman tükörképe Jim Gordonnak, mindketten az igazságtalanság végsőkig kérlelhetetlen üldözői. Környezetükben senki nem ér fel velük. A Joker-tükör, amit gyakran látunk Batman-nél, ebben a környezetben hamis, őrületnek semmi nyoma, csak elszántságnak.

A kötet hét különböző címen át futott, egy tie-in ki is maradt a végleges válogatásból. Rajzilag vegyes, hangulatilag mégis homogén az antológia.

Bár Rucka és Bruebaker is a zsáner alapalkotói, a bűntény megoldása nem különösebben eredeti, talán annyiban, hogy nem szuperhős a megoldás, ez mégse okozott nagy csalódást. A Zsaruvér egyedi nézőpontjával hoz újat a sorozatba, jó karakterépítéssel igazi folytatásos rendőrkrimi ígéretét hordozza, amelyet az ebből kinőtt Gotham Central sorozatban váltottak valósággá a szerzők a kétezres évek legelején. Egyelőre a Sam és Twitch a legjobb neo-noir rendőrsorozat a magyar piacon, de ezt a kötetet is érdemes elolvasni. Hátha egyszer a Powers-t is kiadja valaki.

Lénárd László

Cím: Batman: Zsaruvér (ALB35)
Sorozat: A LEGENDÁS BATMAN
Szerző(k): Többen
Kiadó: Eaglemoss
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: ~200 oldal
Megjelenés: 2020.05.30.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu