HM/MKSZ eredményhirdetés

2009. november 19-án átadták a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége által közösen kiírt első katonai képregénypályázat díjait. A folytatásban a nyertesek neve, a zsűri rövid értékelése és a győztes pályaművek részletei találhatók.

 • Képregény –csíkok (comic strip) kategória:

  Beérkezett pályaművek száma: 12

  1. díj: Haragos Péter

  Magabiztos rajz, jól felvezetett, a témához illő hangvételű poénok, szimpatikus főszereplő.

  Különdíj: Kasza Magdolna

  Eredeti közelítés a missziós tevékenységhez, mintegy a hátország szemszögéből nézve.

  A zsűri a 2. és a 3. díjat nem adta ki, mert úgy ítélte meg, hogy a többi pályamű nem érte el a kívánt színvonalat, vagy nagyon eltért a kiírástól. Ilyen eltérés volt többek között a negatív illetve a rasszimust súroló üzenet vagy a katonaságról csak általánosságban szóló képcsík.

 • 1 oldalas képregény kategória:

  Beérkezett pályaművek száma: 11

  1. díj: Domonkos Attila

  Remek rajz, képregényes eszközökkel jól felépített oldalkompozíció. Az üzenete pontosan megfogalmazza azt a megnyugtató, béketeremtő képet, ami a missziós tevékenység alapvető célja. Pozitívum még a konkrét helyszín választás és a magyar zászlós címer kiemelése.

  Különdíj: Jámbor Lajos

  Nem igazán képregény, de egyszerű és mozgósító üzenetei roppant pozitív hatást fejtenek ki, amellyel jól tükrözi a kiíró szándékát.

  A zsűri a 2. és a 3. díjat nem adta ki, mert úgy ítélte meg, hogy a több pályamű nem érte el a kívánt színvonalat, vagy nagyon eltért a kiírástól.

 • Több oldalas képregény kategória:

  Beérkezett pályaművek száma: 28

  1. díj: Haránt Artúr

  A szépen megfestett, a kerettörténet és a mese hangulatait harmonikusan elkülönítő képregény jól elegyíti a feszültséget és a megnyugvást, a kőkemény valóságot és a fantáziaelemeket. Üzenete erős, pozitív.

  2. díj: Szigetvári Csaba

  Remekül megrajzolt képregény, helyenként kicsit kevésbé sikerült szövegezéssel. Erénye, hogy a pályaművek közül a leginkább törekszik történetmesélésre. Figurái valóságosak, kerülik a sztereotipizált hős jellemzőit. A történet tanulsága direkt és lényeges, bár némileg súrolja a szájba rágást. A banális veszélyekre koncentrálva hozza közelebb a missziós tevékenység hétköznapjait.

  3. díj: Domonkos Attila

  Az 1 oldalas kategóriában nyertes pályázó ezzel a munkájával is igazolja elsőrangú rajztudását. A történet kicsit rövid, kicsit túl egyszerű, és tartalmaz dramaturgiai hibákat, de üzenete megfelel a kiírásnak.

 • Különdíj: Sarlós Endre

  A megadott 5 oldalas határt 1 oldallal meghaladó képregényt azért kívánja különdíjjal jutalmazni a zsűri, mert lenyűgöző rajztudásról tanúskodik, különös gonddal ügyelve a grafikai részletekre. A történet feszültségét szétszakítja azonban a túlmagyarázott és túlságosan részletes szöveg, emiatt helyenként inkább illusztrált történetnek, mint képregénynek tekinthető.

A zsűri tagjai voltak: Bayer Antal (MKSZ), Cserkuti Dávid (illusztrátor), Kocsi László alezredes (HM) és Vujity Tvrtko (újságíró)