Hitler manga Japánban

A japán EastPress már tavaly, Karl Marx: Tőke című művének képregény változatával is nemzetközi feltűnést keltett, mostani kiadványuk viszont feltehetően még inkább magára vonja a nyugati média figyelmét: kínálatuk jelenleg legfelkapottabb darabja Adolf Hitler 1924-ben írt Mein Kampf-jának manga kiadása. A “Tanulj a képregényekből” sorozatuk (まんがで読破 – Manga de dokuha) legutóbbi tagjából Japán-szerte már körülbelül 50 ezer példány elkelt.

A Mein Kampf (japánul: 我が闘争 – wa ga tōsō) szerzői jogainak birtokosa 2015-ig hivatalosan Bajorország, akik világszerte letiltották Hitler landsbergi várbörtönben töltött fogsága idején írt könyvét – írja a J-Cast. Ennek ellenére a világ számos részén újabb és újabb kiadások jelennek meg belőle. Japánban hagyományos formájában évek óta a nagy könyváruházak polcain szerepel.

Az EastPress szóvivője szerint a Mein Kapf manga egy hasznos eszköz “Hitler személyiségének tanulmányozásához valamint ahhoz, hogy az olvasók megértsék milyen gondolatok szülték a világ egyik legnagyobb tragédiáját” és ezzel együtt a nácizmust veszélyes ideológiaként tűnteti fel. A siker gyorsan érkezett: míg kiadványaik átlagosan 35-45 ezer közötti példányszámban kelnek el, a Hitler képregény statisztikája – a nagyobb japán napilapok ismertetőinek is köszönhetően- már 50 ezer darabnál jár. 190 oldalba tömörített rajzolt történet ára 580 yen (kb. 1200 forint).

Japánban a náci Németország története inkább populáris, mint tudományos téma. Sokan ismerik a korabeli német jelképeket, vannak néhányan akik mindenféle ideológia nélkül kedvelik az akkori német eszközöket és egyenruhákat, de tudástáruk a korszak európai történelméből csak részleteket tartalmaz.

Forrás: oriens.hu