Sváb József a Korcsmáros Pál-díj idei nyertese

Az Alfabéta mellett néhány éve kiosztásra kerül a kiemelkedő teljesítményt jutalmazó Korcsmáros Pál-díj is. A felkért szakmai zsűri javaslata alapján a Képes Kiadó úgy döntött, hogy életművéért és 2017-es képregényes munkásságáért az elismerés ezúttal Sváb Józsefet illeti.

A Korcsmáros Pál-díjat a 2012-ben hozta létre a Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével. A díjazott az a magyar alkotó lehet, aki az előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.

A díjat a május 13-i képregényfesztiválon adja át a kiadó vezetője, Korcsmáros Gábor.

Sváb József 1963-ban született, rajztanár, illusztrátor és képregényalkotó.

Az 1980-as években csatlakozott a Kertész Sándor által vezetett Kísérleti Képregény Stúdióhoz. Első képregényei az 1989-ban olasz-magyar közös vállalkozásként létrehozott Linea kiadó lapjaiban, a Krampuszban és a Menő Manóban jelentek meg. Ugyancsak ebben az időben kezdett írni cikkeket a képregények műfajairól és készítéséről, ezek voltak a csírai 1991-ben megjelent Képregényiskola című kötetének, amely a mai napig az egyetlen magyar nyelvű, átfogó kiadvány ebben a témában.

Miután a Linea gazdasági okokból szüneteltette tevékenységét, Sváb is távolabb került a képregényektől, ám 2006-tól visszatért nagy szerelméhez. Azóta folyamatosan jelennek meg munkái a Fekete-Fehér Képregényantológiában, az Eduárd Fapados Képregényújságban, majd a Fülesben és más rejtvényújságokban. Részt vett a Honvédek és huszárok lengyel földön antológiában is.

Sváb József munkássága ötvözi a magyar képregény hagyományait és a rendszerváltás környékén hazánkba is eljutó modern európai képregény eszközeit. A díj egyszerre ismeri el úttörő szerepét és folyamatos, magas színvonalú jelenlétét a hazai képregényes életben.

A Korcsmáros Pál-díj eddigi nyertesei:

2017: Marabu
2016: Haui József
2015: Kiss Ferenc
2014: Tálosi András
2013: Fazekas Attila
2012: Felvidéki Miklós

Forrás: Képregényblog