Gotham Angyalai: Ragadozó madarak

Akadnak ritka alkalmak, amikor az ember elmegy a moziba, és nagyon kellemesen meglepődik. Ebben persze benne van az is, hogy az elvárásai nem voltak éppen különösen magasan, köszönhetően többek között az erőltetett alcímnek és a nem igazán erős promóknak. Így hát beül, és miközben a Fekete Özvegy és a Wonder Woman 1984 előzeteseit várja, azon gondolkodik, hogy jó, 2020 a szuperhősnős filmek éve lesz, akkor tudjuk le a leggyengébbet.

Aztán kiderül, hogy amilyen erőltetett volt az a bizonyos csudasztikus alcím, maga a film éppen olyan könnyedén meséli el a történetét. Ami dióhéjban annyi, hogy miután a legelején Joker kidobja Harleyt, az összekülönbözik Fekete Maszkkal, ám szerencséjére nem ő az egyetlen, aki konfliktusba kerül a gengsztervezérrel. És igen, ebben a filmben benne volt, hogy didaktikusan, a mellünket verve hirdessünk olyan közhelyeket, minthogy a „fiúk szenyák” és „mi lányok tartsunk össze”, no de éppen ez az, amit messziről elkerül, mint Bruce Wayne a terapeutát.

Kezdjük ott, hogy Fekete Maszk, polgári nevén Roman Sionis nem azért neheztel Harley-ra, mert hogy nő vagy mert meg akarja szerezni magának, hanem amiért Harley az évek során Joker mögé bújva rendre pitiáner módon kicseszett vele. Most pedig, hogy Joker többé nem áll ki érte, Roman kamatostól benyújtja a számlát. A többi nőnek pedig esze ágában nincs összeállni vele, hiszen mégis csak egy pszichopata cinkostársa volt, ráadásul mindegyikük küzd a maga démonával. Renee Montoya helyett a főnöke aratja le a babérokat, így sokszor az italhoz nyúl; Fekete Kanári inkább a számláit szeretné kifizetni, mint tenni másokért; Vadásznő az emberek megölésén kívül semmihez, még az alapvető emberi kapcsolatokhoz sem ért; Cassandra Caint pedig ebben az alkotásban egy enyveskezű tiniként értelmezték újra.

Persze maga Roman egy érdekes kórlelet, mert bár nem egy bántalmazó barát vagy hasonlóan látványosan nőgyűlölő karakter, mégis csak egy hímsovén világ produktuma, aki nagyon meg akarja mutatni apucinak – aki ugyanúgy kitagadta őt, ahogy Joker kidobta Harleyt –, emellett egyedül Zsazshoz, az ő bűnöző Csavardi Samujához kötődik. Nem mintha ne lenne durván szexista, aki Fekete Kanárit madárkájának nevezi, egyszer pedig kegyetlenül megaláz egy nőt. Csakhogy pont ezek a jelenetek világítanak rá a sebezhetőségére, a törékeny egójára – ha nem érzi úgy, hogy ő az alfahím, aki mindenki felett áll, akkor egy senkinek, egy tökéletes kudarcnak tartja magát.

Mindezt pedig a rendező Cathy Yan és a forgatókönyvíró Christina Hodson egyszer sem rágja a szánkba, sőt, nem kivételeznek senkivel, legyél nő vagy férfi, hetero- vagy homoszexuális, fekete, fehér, vagy ázsiai, attól még simán lehetsz szar alak. De hát végül is nem az a dolga egy vígjátéknak, egy szatírának, hogy őszinte legyen? Ez az, amire Ryan Reynolds Deadpoolja is rájött, hogy a rengeteg kiszólás és kikacsintás ellenére az egész szívét mégis csak egy beteg ember kálváriájának ábrázolása adja. Márpedig a Ragadozó madarak igencsak sokban tekinti követendő példának a Zsémbes Zsoldos eddigi filmjeit, még Cassandrának is több köze van Julian Dennison Tűzökléhez, mint képregénybeli megfelelőjéhez.

Margot Robbie pedig továbbra is kiválóan hozza Harleyt, ám az Öngyilkos Osztaggal szemben most szerencsére a többiek sem sikkadnak el, legyen szó Rosie Perez kiégett Montoyájáról, Mary Elizabeth Winstead szociálisan esetlen Vadásznőjéről vagy Ewan McGregor bombasztikus Fekete Maszkjáról. Nem mintha ne lennének apró hibák, így például a főgonosz is csak nyomokban visel álarcot, ahogy igazából maga a film címe is lehetne Harley Quinn és a Ragadozó madarak. De ezek egyike sem kiemelkedő vagy megbocsáthatatlan, különösen, hogy ezt számos jópofa, ötletes elem ellensúlyozza. Ezek közül nekem a kedvencem, amikor hőseink egy nőket tárgyiasító vidámparki attrakcióban kénytelenek helyt állni – gondolom, ebben semmi burkolt kritika nem található a szórakoztatóipar felé.

Igaz, talán ebben nincs is semmi meglepő, hiszen a jó bohóc ismérve, hogy a rengeteg smink és manír ellenére friss, ötletes, őszinte előadást tart a közönségének. Márpedig Harley Quinn elsőosztályú bohóc.

Pusztai Dániel