Futaki-díj 2024

Az Eisner.
A Harvey.
A Ringo.

A képregényes világ három népszerű és jól ismert díja, amik két alapvető tulajdonságukban megegyeznek: mindegyiket egy comic con-on adják át, és mindegyik egy legendás képregényalkotó nevét viseli.

Az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Futaki Attila nemcsak a kollégánk és a barátunk, de egy kiemelkedő és egyedi stílusú képregényrajzoló is volt. Úgy gondoltuk, hogy emléke és munkássága előtt tisztelegve a képregényes díjunkat róla nevezzük el. Hiszünk benne, hogy az az út, amit bejárt, hogy magyar szerzői képregényalkotóból olyan külföldön is keresett és elismert művésszé vált, aki a legnagyobb amerikai és francia kiadóknak dolgozott, ösztönzőleg hat az eljövendő hazai alkotók generációira.

A Futaki-díjjal egy olyan markánsan egyedi képregényes díjat szerettünk volna létrehozni, ami a már jól ismert hazai díjakkal nem versenyezve színesíti a képregényes közösséget. Ezért a kilencedik.hu képregényes portál segítségével a megszokottaktól eltérő, új alapokra helyeztük a jelölés és a szavazás menetét. Egyfajta olvasói közönségdíjként, az első körben mindenki nevezheti az előző évi legjobbnak tartott képregényes olvasmányait, két külön kategóriában:

I. Legjobb magyar képregény.

Ebbe a kategóriába nevezhetitek a tavaly itthon nyomtatásban megjelent, hazai szerzők magyar nyelvű képregényeit. A jelölt képregény megjelenhetett önálló kiadványként, egy antológia részeként, esetleg egy más jellegű kiadvány mellékleteként is, terjedelmi és formai megkötések nélkül.

II. Legjobb magyarul megjelent külföldi képregény.

Ebbe a kategóriába nevezhetitek a tavaly itthon nyomtatásban megjelent külföldi képregények magyar nyelvű kiadását. Ugyanúgy formai és terjedelmi megkötés nélkül lehet nevezni minden kiadványt.

Mindként esetben kiadványt/képregényt kell jelölnötök, minél pontosabb címmel. Segítségül itt megtalálhatjátok a legtöbb kiadványt, ami 2023-ban megjelent.

A szavazataitokat ezen a Google Formon keresztül tudjátok leadni április 30.-ig:

A beérkezett nevezéseket összegezzük, és minden kategóriában az öt legtöbb szavazatot elért kiadvány közül egy három tagú zsűri választ ki egy-egy nyertes művet. Az alkotókat és a kiadókat e-mailben értesítjük, ha kiadványuk bekerült az öt legjobb közé, és amennyiben szükséges, olvasópéldányokat is kérünk be a zsűri számára.

Díjak:

A díjakat az I. kategóriában az alkotó(k), a II. kategóriában a kiadó veheti át a Budapest Comic Con első, szombati napján. 2024 május 18.-án.

Az I. kategóriában nyertes kiadvány alkotója/alkotói gravírozott plakettet és bruttó 300.000 forintot kapnak.

A II. kategóriában nyertes kiadvány kiadója egy gravírozott plakettet kap.

A Futaki-díj logóját Németh Gyula tervezte.VAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: