Finn képregényrajzoló Veszprémben + Kötetbemutató

Emmi Nieminen fiatal finn feminista képregényrajzoló lesz a vendég Veszprémben június 30-án. Az alkotóval Kovács Milán beszélget majd, és itt debütál magyarul Nieminen Kárhatár című képregénye is a ComicsMania kiadásában.

Időpont: 2023. 06. 30. (péntek) 17:00 – 18:00 óra
Helyszín: Ruttner-ház 8200 Veszprém, Jókai Mór utca 8.

A részvétel ingyenes.

Az InterUrbán a 2023-as Veszprém – Balaton EKF év egyik zászlóshajó projektje. Az év során 29 vendégváros 150 eseménnyel képviselteti magát Veszprémben szerte a világból, és hozza közelebb kulturális identitását. Egy kontinenseken átívelő programsorozat, melyben kéthetente egy újabb várossal ismerkedhetünk meg.

Emmi Nieminen fiatal finn feminista képregényrajzoló, grafikus és képzőművész, aki nem is érkezhetne jobbkor Veszprémbe, hiszen első magyar könyvbemutatója egybeesik az InterUrbán kiállításával.

A tamperei villamosmegállókat díszítő grafikák, reneszánsz részletgazdagságú fekete-fehér rajzok és fantáziavilágba mosódó akvarellek tükrözik művészi látásmódját és szerteágazó érdeklődését. Nieminen nem fél belefolyni az olyan nehéz témákba, mint a klímakasztrófa, a nőket érő gyűlöletbeszéd és a menekültek megpróbáltatásai, mindezt olyan széles eszköztárral és megkapó érzékenységgel teszi, hogy nem tudunk elfordulni. Első magyarul megjelenő könyve, a Kár-Határ (Vahinkoraja, 2014) a határátlépéseket és azok következményeit tematizálja az emberi kapcsolatokban és szélesebb társadalmi összefüggésekben.

A kiállításra érkezik a Emmi Nieminen, akivel a program megvalósítói beszélgetést szerveznek a megnyitóra. Az eseményen a kommunikációt tolmács segíti majd.

Az esemény adatlapja a Facebook-on.