Filmhírcsomag v3 1.11

Pletykák és apróságok: Iron Man, Shazam, Superman, Jonah Hex, Batman, Tintin, Watchmen, Robocop és a Shadow háza tájáról…

Mickey Rourke lehet a Vasember új ellenfele

Javában zajlanak a Vasember 2 előkészületei, és a sietség indokolt is, hiszen a producerek szeretnék már másfél év múlva, 2010 nyarán mozikba küldeni a folytatást. A visszatérők neve ismert, a rendező Jon Favreau mellett Robert Downey Jr.-t és Gwyneth Paltrow-t is újból a vásznon üdvözölhetjük, ahogy arról is beszámoltunk, hogy Terrence Howard bizonyos (állítólag anyagi természetű) viták után otthagyta a produkciót, és Don Cheadle veszi át tőle Rhodey szerepét. A szereplők szempontjából ezek után a legfontosabb kérdés tehát az lett, hogy a Jeff Bridges alakította Obadiah „távozása” után ki lesz az új ellenfél? A Hollywood Reporter mai száma rögtön két jó hírrel is szolgál e tekintetben.
A lap információi szerint a producerek két antagonistát is csatasorba állítanának. Közülük az egyik Justin Hammer karaktere lenne, aki – Starkhoz hasonlóan – iparmágnás és fegyvergyáros; az értesülések szerint őt Sam Rockwell játszaná. A másik – és veszélyesebb – ellenfél egy tetovált orosz nehézfiú, Ivan, aki később Whiplash néven száll szembe Vasemberrel, Hammer alapos segítségével, és az általa speciálisan neki fejlesztett fegyverekkel (Justin Theroux forgatókönyve itt egyébként némileg eltér a képregénytől, ahol Whiplash polgári neve Mark Scarlotti). A site információi szerint a producerek Mickey Rourke-t szeretnék megnyerni a szerepre.
Rourke választása azért is különleges, egyben örvendetes, mert Downey-hoz hasonló életutat járt be; mindkettejüket a 80-as évek egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki, majd mindkettőjük nevéről jobbára balhéik, drog- és alkoholügyeik, illetve Downey esetében a letöltendő börtön kapcsán kezdtek cikkezni, miközben egyre biztosabban süllyedtek a B-filmek világa felé, ahonnan időről időre egy bátor és szemfüles rendező megpróbálta kirángatni őket. A 2008-2009-es év pedig mindkettejük számára a visszatérést jelenti; Downey a Vasember, illetve a Trópusi vihar kapcsán könyvelhet el sikert, míg Mickey Rourke A birkózó (The Wrestler) című filmben nyújtott feledhetetlen alakítást. Ezek után már újból sztárnak számítanak, akik folyamatosan kapják a jobbnál jobb szerepajánlatokat; Rourke-t páldául legközelebb A 13-as remake-jében láthatjuk, de jellemző, hogy a főszereplésével készült, közel 3 éve forgatott (!) és régóta dobozban álló Killshot című thrillert idén januárban küldi moziba a Weinstein Company.
A Vasember 2 forgatásának néhány hónapon belül meg kell kezdődnie, és elképzelhető, hogy Gwyneth Paltrow mellett addigra még egy Oscar-díjas fogja gazdagítani a stábot, Rourke személyében. (odeon.hu)

Mickey Rourke lesz Vasember ellensége

Beindult Mickey Rourke szekere, hiszen a The Wrestler után most a Vasember folytatásában bizonyíthat. Ráadásul a színész a hős ellenfele lesz, de azt még nem tudni, hogy Whiplash vagy Crimson Dynamo szerepében tör Stark életére.
Újabb szerepek kerültek kiosztásra a tavalyi év hatodik legjövedelmezőbb alkotásának folytatásában. A Vasember 2-ben természetesen visszatér Robert Downey Jr., új szereplőként pedig Tim Robbins és Don Cheadle szálltak be a produkcióba.
Újabb szereplőkről rántotta le a leplet a Paramount Pictures és a Marvel Studios, ám sajnos nem sikerült minden részletet tisztázni. Az biztos, hogy Sam Rockwell Justin Hammer szerepében bukkan fel. Hammer egy multi-milliárdos üzletember, aki nem mellékesen Tony Stark vetélytársa is.
A másik választott a karrierje csúcsán lévő Mickey Rourke, akinek szerepéről kétféle verzió is létezik. A Variety szerint Rourke Vasember egyik leghalálosabb ellenségét, Crimson Dynamot személyesíti meg, aki Stark orosz megfelelője. A The Hollywood Reporter szerint azonban az orosz Ivan szerepére lett Rourke leszerződtetve, aki Whiplash néven tör Vasember életére.
A Vasember 2 már rendelkezik hivatalos premierrel. Eszerint 2010. május 7-én tér vissza Stark a mozikba. (sg.hu)

Tim Robbins lesz Vasember apja

A jelek szerint Tim Robbins alakíthatja Howard Starkot a Vasember 2-ben. A készítők szerint a mindössze egyetlen visszaemlékezésben látható Vasember-apuka fontos karakter, hiszen egyszerre három filmet köt majd össze.
Szép lassan alakul az Amerikában meglepően sikeres Vasember folytatása. Először Terrence Howard helyett Don Cheadle került fel a stáblistára, majd a pár jelenetben látott idősebb Stark szerepét osztották újra. A rendező, Jon Favreau ugyanis nem volt megelégedve Gerard Sanders alakításával, és helyette Tim Robbins tűnik fel Howard Stark szerepében.
Érdekes, hogy az apuka mindösszesen egyetlen flashback-ben szerepel majd, ám ez – a producerek szerint – nagyon fontos momentum a Marvel-univerzumban. Ebben a párperces jelenetben – melyben az idősebb Stark bekerül a Szuperkatona projektbe – láthatjuk a Bosszú Angyalai illetve az Első Angyal: Amerika kapitány filmek „kezdetét”.
Ráadásul immáron biztos, hogy Sólyomszem és Fekete Özvegy sem csak egy cameó-szerep elejéig bukkannak majd fel Tony Stark oldalán, hanem komoly szerepük lesz a történetben. A főellenség azonban szinte biztos, hogy Crimson Dynamo lesz. (sg.hu)

A sötét lovag a producereknél az év öt legjobb filmje között

A kritikusok és a különböző szakmai szervezetek után az amerikai producereket tömörítő céh, a Producers Guild of America (PGA) is megnevezte öt jelöltjét a 2008-as díjakra, vagyis azt az öt filmet, mely szerintük a tavalyi év terméséből a legjobb volt. A legnagyobb meglepetést A sötét lovag említése jelentette, amely ezáltal olyan filmeket szorított ki, mint A felolvasó (The Reader), A szabadság útjai (Revolutionary Road), a Kétely (Doubt), vagy épp A birkózó (The Wrestler). A PGA jelöltjei (természetesen az Arany Glóbuszok mellett) szolgálnak a legbiztosabb előrejelzéssel a legjobb film kategória Oscar-jelöltjei szempontjából, sőt, az általuk kitüntetett film legtöbbször az Oscar-t is megkapja – erre az elmúlt 19 alkalommal 12-szer volt példa, így többek között tavaly a Nem vénnek való vidék is hazavihette mindkét trófeát. Ezzel az új Batman-film, melyet eddig szinte kizárólag Heath Ledger alakítása kapcsán jelöltek díjra, komoly esélyt kapott legalább egy filmes nominációra.

  Íme a PGA mozifilmes jelöltjei „Legjobb film” kategóriában
  Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button)
  A sötét lovag
  Frost/Nixon
  Milk
  Slumdog Millionaire

A PGA január 24-én adja át díjait, az Oscar-jelöltek névsorát pedig előtte két nappal, 22-én hozzák nyilvánosságra. (odeon.hu)

Batman III.

A Warner Bros. a Heath Ledger-féle Oscar kampány mellett azért szép lassan elkezd foglalkozni a harmadik Christopher Nolan készítette Batman-filmmel is. A rendező december 8-án kijelentette, hogy elkezdte kidolgozni a harmadik film történetét, de még nagyon messze van a végleges változattól.
Hozzátette, hogy minden eddigi, állítólagos belsős forrásból származó információk egyike sem fedi a valóságot. A Warner Bros. vezetője, Alan Horne megerősítette eme kijelentést. Hozzátette, hogy Nolan nélkül nem készítik el a harmadik részt. Jelenleg még semmi nincs kész a filmből, nincs szereposztás, nincsenek ellenségek, nincsen semmi.

Shazam! nem kap filmes feldolgozást?

A jelek szerint mégsem olyan könnyű egy szuperhős élete. A tavaly bejelentett Shazam! terve ugyanis meghiúsult, miután a stúdió – A sötét lovag sikerének hatására – egy jóval sötétebb képi világot szeretett volna látni a vásznakon.
Tavaly év elején jelentették be, hogy a szuperhősök mozisi sikereit látván újabb képregénysztár látogat át a vásznakra. Captain Marvel/Shazam történetét Peter Segal rendezte volna, a gonosz oldalon Black Adam szerepében pedig Dwayne „The Rock” Johnson rosszalkodott volna. Azért a múlt idő, mert az író John August ma bejelentette, hogy számára a projekt halott.
Az indok szerint a Shazam! képi világa leginkább a Speed Racer – Totál turbóban látott színorgiára emlékeztetett volna, mely egyébként a képregényekben is így van. A stúdió azonban – A sötét lovag sikerének hatására – egy sötétebb tónusú elképzeléssel állt elő, melybe az író nem ment bele. Ezzel ráadásul a rendező sem értett egyet és a producerek – Chris Godsich és Michael Uslan, aki a Constantine feldolgozást is készítették – sem voltak oda az ötletért. Így a stúdió inkább lelőtte a projektet, Shazam pedig tovább pihen.
A szuperhős valódi neve Billy Batson, aki mindössze csak 13 éves. Ám ha kiejti a száján a mágikus Shazam-szót, hihetetlen erejű szuperhőssé (Marvel Kapitány) változik. A Kapitány rendelkezik Salamon király bölcsességével, Herkules erejével, Árész állóképességével, Zeusz hatalmával, Akhilleusz bátorságával és Merkúr gyorsaságával. (sg.hu)

Lex Luthor háttérbe szorul?

A legújabb hírek szerint a Warner Bros. valóban szeretné követni a Batman által kitaposott ösvényt és a tervezett Superman folytatásban Lex Luthor helyett valaki „kevésbé” ismert gonosz lenne Kent ellenfele.
Ami a Denevérembernek Joker, az Supermannek Lex Luthor. Az ősi ellenségek a képregényekben is többször összecsapnak és épp ezért volt kissé meglepő, hogy a Batman: Kezdődik! egy, a füzeteket nem teljesen ismerő filmnéző számára egy teljesen ismeretlen „főellenséggel” operált. De a váltás bevált és A sötét lovagban már mindenki láthatta Jokert is.
A Warner Bros. úgy találja, hogy ami egyszer bevált, az másodszor is sikert hozhat, Épp ezért – a legújabb hírek szerint – a stúdió elvetette az ötletet, miszerint Superman ismét Luthorral csapjon össze és egy kevésbé ismert gonoszt szeretnének látni a történetben. A pontos megfogalmazás mondjuk úgy hangzik, hogy mindegy ki az, csak ne Lex legyen.
Rögtön fel is merült pár lehetséges név. Braniac (Agykeselyű), Metallo, Darkseid, Doomsday (Végítélet), a Játékmester és Zod tábornok is rajta van a képzeletbeli listán. Az, hogy az aláírt szerződéssel rendelkező Kevin Spacey sorsa mi lesz, még nem tudni. (sg.hu)

Új rendezőt kapott Jonah Hex

Októberben írtunk a Jonah Hex készülő filmváltozatáról, melyben Josh Brolin alakítja majd a címszereplőt. A DC Comics 1972-ben „született” szuperhőse egy déli veterán katona, pisztolyhős és alkalmi fejvadász, akinek kalandjai rendszeresen végződnek vérfürdővel. A képregény helyenként merészen keveri a western-t a természetfeletti és fantasztikus elemekkel; noha a történet alapvetően a XIX. század második felében, a Vadnyugaton játszódik, Hex egy ízben a XXI. században, egy posztapokaliptikus, Mad Max-szerű világban találta magát.
Tavaly arról is beszámoltunk, hogy a forgatókönyvet és a rendezést a Crank szerzőpárosa, Mark Neveldine és Brian Taylor jegyzi. Pár hét után azonban, még novemberben otthagyták a produkciót, kreatív nézeteltérésekre hivatkozva, a producerek pedig azon nyomban keresni kezdték a megfelelő direktort (miközben különös módon Neveldine-ék szkriptjét megtartották). McG-t és Andy Flickman-t megelőzve Jimmy Hayward nyerte el a megbízatást; a Pixar korábbi animátorának rendezői filmográfiájában egyelőre csak a tavalyi Horton, ami szórakoztató és kedves mesének bizonyult, ám Hex világa teljesen más megközelítést igényel, és kérdéses, mennyire sikerül a képregény merész és cinikus hangulatát visszadnia (ami a Crank párosának forgatókönyvében még minden bizonnyal megvolt).
A felvételek a tervek szerint március-április környékén kezdődnek. (odeon.hu)

Pegg és Frost a Tintin-filmben

Kissé lassan haladnak a Spielberg és Peter Jackson nevével jelzett Tintin-film előkészületei, különösen az egyre sürgetőbb határidő fényében, ám ma újabb két színész szerződtetéséről tudunk beszámolni, az Ain’t It Cool News információira hivatkozva. Értesüléseik szerint a kiváló brit duó, a Haláli hullák hajnalában és a Vaskabátokban is együtt látott Simon Pegg és Nick Frost ismét közösen áll kamerák elé. Ezúttal is párost alkotnak, mégpedig a két ügyefogyott detektívet, Thomson-t és Thompson-t (vagy ahogy a belga eredetiben hívták őket: Dupond-t és Dupont-t). A kétbalkezes nyomozókat hol ikreknek, hol testvéreknek, hol pedig csupán hasonló nevűeknek jellemeznek a képregényben, akik egyébként külsőleg is hasonlítanak egymásra, és csupán bajszuk alapján lehet őket megkülönböztetni. Kalandjaik során folyamatosan mellényúlnak, és letartóztatásaikkor sem a megfelelő személyt fogják el. Egyelőre nem tudni, a készítők mennyire kívánják megtartani a hasonlóságot, hiszen a két színész még testalkatában is teljesen különbözik.
Pegg és Frost mellett egyelőre csupán Andy Serkis feltűnése biztos; Jackson visszatérő színésze alakítja majd Haddock kapitányt. Thomas Sangster, akit korábban Tintin alakítójaként aposztrofáltunk mi is, a forgatás csúszása, illetve az ebből adódó egyeztetési problémák miatt visszaadni kényszerült a szerepet.
A munka a tervek szerint egy hónapon belül megkezdődik. A Spielberg által rendezett első rész két történeten, Az Unikornis titkán, illetve a Vörös Rackham kincsén alapul; mindkét kötet 1942 és 1944 között íródott, és tavaly novemberben mindkettő megjelent magyarul is. A 135 millió dolláros költségvetésű, vegyes technikával készülő film a Paramount és a Sony Pictures közös gyártásában készül, és várhatóan 2010-ben kerül mozikba, amit nem sokkal később követ a Jackson által jegyzett folytatás is. (odeon.hu)

A Foxnál a Watchmen!

A Warner Bros. szörnyű karácsonyi ajándékban részesült: bírói döntés alapján a WATCHMEN forgalmazási joga ma hajnalban (december 25-én!) átkerült a 20th Century Foxhoz. A Fox még februárban nyújtotta be a keresetet, mi szerint igazából nekik lett volna joguk megfilmesíteni Alan Moore zseniális képregényét, melynek jogait már a 80-as évek végén megszerezték. Kellemes lépés megvárni, hogy egy rivális stúdió 100+ millió dollárt beleöljön egy projectbe, mi több partnert hívjon a nemzetközi forgalmazáshoz (a Paramount személyében), ami leginkább annak jele, hogy nem bírják anyagilag, s aztán bekopogni, hogy „tök rendes tőletek, hogy megcsináltátok, de ez a stuff a miénk”. Az üggyel megbízott bíró a januárra hírdetett tárgyalást beelőzve ma hajnalban kijelentette, hogy a Foxnak igaza van, övék a film, mostantól tehát az a kérdés, hogy a két stúdió meg tud-e állapodni a márciusig, vagy bukjuk a bemutatót. Kétesélyes. (aeonflux.freeblog.hu)

A Foxhoz került a Watchmen, elbukta a Warner

Karácsonyra eddig a 20tf Century Fox kapta a legjobb ajándékot, ahogy a Warner Bros-szal szúrt ki legjobban a Jézuska, mert egy bírói döntés alapján a Watchmen forgalmazási joga ma hajnalban átkerült a 20th Century Foxhoz. Januárban nyújtották be a keresetet a foxosok, hogy csak nekik voltuk joguk megfilmesíteni a képregényt, mert már a nyolcvanas években megszerezték annak jogait. Az óriási költségvetésű film felett most a Fox és a Warner urai összeülnek, és valahogy megegyeznek. A bemutató közeleg, de így semmi sem biztos. (index.hu)

Kevin Sorbo is képregényhős lesz

Kevin Sorbo, a Herkules sorozat sztárja is képregényfilmes szerepet kap: a kanadai Legacy Filmworks vele forgatna egy párhuzamos univerzumban játszódó zsarufilmet, a Paradoxot. Az Arcana Studios azonos című képregényében mindennaposak a pegazusokkal járőröző rendőrök, a jó útra tért farkasemberek, meg a felhőkarcolókat lebontó sárkányok. A film rendezője Brenton Spencer, a Csillagkapu: Atlantisz operatőre lenne. Kevin Sorbo egyébként főszerepet vállalt a Sundown munkacímet viselő vámpíros westernben is. (index.hu)

Jön az új Judge Dredd film

A 2000 AD brit képregénykiadó a DNA Films stúdióval egyezett meg, hogy 2009-ben új filmmel állítják vissza Dredd bíró megtépázott hírnevét, aki az Alan Grant-Simon Bisley páros képregényei után sokkal jobb filmet érdemelt volna, mint a Stallone-féle 95-ös moziváltozat. (index.hu)

Bajban van a Robotzsaru-remake

Darren Aronofsky Howard Stern rádióműsorában vallotta be, hogy egyszerre nem tud több filmre koncentrálni, márpedig a The Wrestler sikere után inkább egy újabb bokszolós filmen, a The Fighteren dolgozna szívesebben. Aronofsky tervei között egyébként szerepel egy Noé bárkája-film is, ezért lehet, hogy egy darabig még nem fejezi be 2010-re beharangozott Robotzsaru végleges forgatókönyvét. (index.hu)

Az árnyék is újra felbukkan a mozikban.

Ezt most a The Spirit producere, Michael E. Usland is megerősítette, aki azt is hozzátette, hogy a Frank Miller film bemutatója után neki is kezdenek Sam Raimivel az előkészületeknek. A forgatókönyv már készen van és a producerek ki is szemeltek valakit a főszerepre. Az ő személyét azonban még mindig homály fedi.

Hamarosan elkezdik a régóta húzódó Doc Savage mozit is.

Usland szerint a film Savage első kalandját mutatja be, amikor is megalapítja a The Faboluos Five nevezetű csoportot. Se rendező se forgatókönyv nem áll még rendelkezésre.

Paradox film

Megfilmesítésre kerülhet a Paradox című képregénysorozat, az Aracana stúdió most egy egészestés változatot tervez a Christos Gage tollából származó műből, írja a Variety. A forgatókönyvet egyébként maga Gage írja majd. A Paradox története egy liberális szellemiségű zsaru nyomozásait mutatja be egy varázslattal teli világban. (mozinet.hu)